Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dampinška cijena prekinula radove, kasni se godinu dana

Tek kada se obnovi zgrada stare škole, u nju će preseliti primarna zdravstvena zaštita iz zgrade stare bolnice, koja će pak biti pretvorena u starački dom
01. listopada 2014. u 16:00 0 komentara 419 prikaza
Zabok
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dampinška cijena izvođenja radova na zgradi stare škole u Zaboku rezultirala je prekidom Ugovora s izvođačem, tvrtkom Stipić iz Zeline, ali i s kašnjenjem radova najmanje godinu dana. Priča ide i dalje jer o obnovi te zgrade ovisi i početak gradnje staračkog doma u Zaboku. No, kako sada stvari stoje, iako na gradilištu trenutno nema nikoga, u roku mjesec dana trebali bi se radovi direktno ugovoriti te ponovno započeti, a kako se nadaju u Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije i samoj Županiji, i završeni do kraja godine.

Trebalo je već biti gotovo

Obnova tzv. stare škole u Zaboku kamo će se preseliti zabočka primarna zdravstvena zaštita, započela je u lipnju prošle godine. Radovi su trebali biti plaćeni novcem od prodaje stare zgrade bolnice koja je prodana za 3,2 milijuna kuna i s dva milijuna iz županijskog proračuna. Naime, ponuda tvrtke Stipić iz Zeline za obnovu bila je 5,2 milijuna, a radovi su trebali biti završeni do kraja godine. No, kako do toga nije došlo, izvođaču je rok produljen do 1. travnja, a naposljetku, u srpnju ove godine, ugovor sa Stipićem je raskinut.

- Kad imate ‘dumping’ cijenu ne trebate se veseliti kao investitor jer je tada izvođenje radova vrlo upitno. To nam se upravo dogodilo, a nakon raskidanja Ugovora naplatili smo garanciju – kaže župan Željko Kolar. Doznajemo da je to iznos od 259.000 kuna, odnosno pet posto od ugovorenih radova. Župan Kolar kaže da se nakon konzultacija s Državnom revizijom i odvjetništvom napravio troškovnik i dobivena je dozvola direktnog pregovaranja za novog izvođača radova. Troškovnikom je izračunato da je cijena trebala biti nešto manja od sedam milijuna kuna, a Upravno vijeće Doma zdravlja upravo je i donijelo odluku o postupku direktnog pregovaranja.

Novac čeka

- Istina je da kasnimo, no novac od prodaje stare bolnice i dio koji je trebalo osigurati i dalje stoje na računu, no jednostavno nismo imali sreće s izvođačem. Objektivno je za očekivati da će izvođač radova za dom umirovljenika, s obzirom na sve ovo, zatražiti produljenje roka izgradnje jer kasni i početak – kaže župan Kolar. Naime, potrebno je da se ambulante iz stare bolnice presele u novoobnovljenu školu da bi počela gradnja doma umirovljenika koji se treba izgraditi za 30 mjeseci od početka gradnje.

- Stara škola je bolna točka i za Županiju i za Dom zdravlja. Kad se odabirao izvođač nismo imali nikakve osnove odabrati nekog drugog. Jedva čekamo da se posao završi i primarna zdravstvena zaštita u Zaboku počine raditi u prikladnom prostoru - kaže ravnateljica Doma zdravlja KZŽ, Nada Dogan.

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.