Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Božinović otkrio uzrok požara, Lozančić: 'Nismo najbolje informirali vrh države'

Premijer otvorio sjednicu zahvalama na gašenju požara, nije spomenuo ostavku ministra Damira Krstičevića...
20. srpnja 2017. u 10:52 116 komentara 23813 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/25

U 10 sati započela je sjednica Vlade RH na kojoj je umjesto ministra obrane Damira Krstičevića o požaru govorio državni tajnik Tomislav Ivić koji je rekao kako je ministar na vrijeme donio odluku da se dio snaga prebaci u obranu Splita. Premijer Andrej Plenković je zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju požara, no nije spomenuo ostavku ministra Krstičevića.

Žrnovnica - požar VATROGASCI LAVOVI! 10 dobrih stvari u borbi protiv vatrene stihije

Ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić rekao je kako nadležne službe nisu najbolje informirale vrh države o požaru te je napomenuo kako kanaderi trenutno gase požare koji su se proširili iz Crne Gore, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar.

1 / 14
Stravični prizori požara

TIJEK SJEDNICE PRATITE OVDJE:

11:30 - Prihvaćeno je Izvješće vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

11:10 - Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić govorila je o sanaciji Agrokora te je rekla da se krizom u kompaniji nije moglo upravljati postojećim zakonima.

- Iz tog razloga upravo je i donesen Lex Agrokor, a Vlada konstantno upozorava vlasnika i koncern da moraju prionuti na rješavanje problema, rekla je Dalić.

11:00 - Nakon opsežnog izvještaja o požaru u Dalmaciji, premijer je otvorio drugu točku dnevnog reda o stanju u Agrokoru.

10:50 - Ministar rada Marko Pavić govorio je o pitanju regresa kod vatrogasaca i decentralizaicji te zaključio kako će se nelogičnosti rješavati.

1 / 41
Požar

"Nelogičnosti ćemo rješavati kroz izmjene zakona o vatrogastvu", rekao je ministar.

10:46 - Umjesto ministra Krstičevića koji nije došao na današnju sjednicu, govorio je državni tajnik Tomislav Ivić.

- Na inicijativu ministra obrane i načelnika glavnog stožera dio snaga je prebačen u vojarnu u Splitu u noći s ponedjeljka na utorak, rekao je Ivić.

Dodao je da je jučer na terenu bilo 596 pripadnika oružanih snaga, uz dva kanadera, 3 Air tractora i pet protupožarnih aviona.

10:42 -  Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako se "kroz mjeru za koju će natječaj izići kroz 10-ak dana može isfinancirati nastala šteta."

- Mjera iznosi 20 milijuna eura, a ako to ne bude dovoljno može se povećati do 50 milijuna. Radi se o mjeri na poljoprivrednim površinama, a za čiju se dostupnost mora proglasiti elementarna nepogoda", rekao je Tolušić te je dodao kako je razumio da će se elementarna nepogoda proglasiti još danas.

10:28 - Ravnatelj Državnog ureda zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić rekao je kako službe nisu najbolje informirale vrh države. Izvijestio je o požaru koji se proširio iz Crne Gore. 

- Nadležne službe nisu najbolje informirale vrh države o požaru koji je zadesio Dalmaciju. Osim toga, dobili smo zahtjev od Crne Gore da im pomognemo u gašenju požara koji se također prošitio. Naši kanaderi su trenutno na terenu i požar se gas.

10:20 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govori o sanaciji požara u Dalmaciji.

- U tijeku je kriminalistička istraga kako bi se otkrili počinitelji koji su uzrokovali požar, rekao je Božinović.

- Iskoristio bih prigodu i kazao da je izvršenim očevidom i obavljenim obavijesnim razgovorima sa svjedocima centar požara lociran u mjestu Tugare. Prema mišljenju inspektora za zaštitu od požara i vještaka iz centra za zaštitu požara možemo isključiti dalekovod kao uzrok. Zaključak je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, kazao je ministar.

10:10 - Sjednicu je otvorio premijer Andrej Plenković i najprije uputio zahvalu svima koji su sudjelovali u gašenju velikih požara u Dalmaciji. Iako se to očekivalo, Plenković nije spomenuo ostavku ministra Damira Krstičevića.

- Zahvaljujem požrtvovnim vatrogascima, građanima, policiji i svima koji se uključili u borbu s požarom. Posebno se zahvaljujem pilotima kanadera koji su uvelike sudjelovali i pomogli u gašenju požara, rekao je Plenković.

- Ministar obrane na vrijeme je angažirao vojsku za gašenje požara, posebno je naglasio premijer.

10:00 - Na Markovom trgu se novinarima obratio i Ante Ramljak koji je o situaciji u Agrokoru došao izvijestiti premijera i Vladu. Ramljak je rekao kako je zadovoljan stanjem u Agrokoru.

"Mislim da sve ide prema planu", rekao je Ramljak. 

"Vrijeme i turistička zna nam idu na ruku, rast kompanija poput Leda i Jamnice je značajan i tu vidimo pozitivne pomake. Za Konzum još čekamo dodatno restrukturiranje do kraja godine", kazao je Ramljak.

Posjet Roberte Pinotti SIGURNOSNA SURADNJA Premijer Plenković razgovarao s talijanskom ministricom obrane            

Zanimljivo je da u najavi sjednice stoji kako "postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade."

Dnevni red otvorenog dijela sjednice:

1. Privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini      

2.  Izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku – Agrokor d.d.                                                

3. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (EU)                                                      

4. Prijedlog zaključka o utvrđivanju smjernice za provedbu planirane politike poboljšanja sigurnosti cesta tijekom njihove eksploatacije i održavanja pod nazivom: Smjernica za kontrolu sigurnosti cesta                                                                                  

5.  Prijedlog odluke o dopuni Odluke o razvrstavanju željezničkih pruga      

6. Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnoga ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske                                                                                                       

7.  a) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Puli za zaduženje kod trgovačkog društva Lidl Hrvatska d.o.o. k.d.      

b) Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju suglasnosti Općini Križ za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. Zagreb                      

8. Izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2016. godini  – davanje mišljenja Hrvatskome saboru        

9. Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2014. i 2015. godini               

10. Izvješće o provedbi Strategije socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2016. godine, za 2016. godinu                                         
 

11. Izvješće o radu Agencije za ugljikovodike za 2016. godinu                            

Damir Krstičević Davor Ivanković Takvog se ministra ne smije žrtvovati

 Dnevni red zatvorenog dijela sjednice: 

1. Prijedlog zaključka u vezi s projektom LNG terminal (povjerljivo)                                                               

2. Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 127. stavaka 4. i 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10 - ispravak, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13 i 152/14) – davanje očitovanja Ustavnom sudu Republike     Hrvatske                       

3. Prijedlog za davanje suglasnosti zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora (ograničeno)                                                                                                                                     

4. Upravni spor radi razrješenja – podnošenje žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske                                                     

5. Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj i stanju ispunjenosti prethodnih uvjetovanosti – usmeno izvješće                                                                                 

6. Pregled zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu s posebnim osvrtom na reformske prioritete – usmeno izvješće                 

7. Kadrovska pitanja

8. Informacije, pitanja i prijedlozi

Željko Reiner Sabor: Uređuju se dijelovi zgrade, gotov portret akademika Reinera požar - Žrnovnica - zaseok Amižići EKSTREMNI UVJETI Vatrogasni zapovjednik otkrio po čemu se ovogodišnji požari razlikuju od onih ranije Žrnovnica Tajne brda Markovača Zašto se spašavala raketna baza?
Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Hrvatska:

    Ostavka Lozancica i glavnog vatrogasnog zapovjednika.

  • bojuki1:

    Najodgovorniji u sustavu u borbi protiv požara su glavni vatrogasac RH Tucaković (SDP-ovac) i Lozančić (Milanovićev kadar), oni su sve kordinirali, oni su držali malo vatrogasaca na terenu i izmrcvarili ih. Satima nisu upućivali pozive vatrogascima iz ostatka Hrvatske koji ... prikaži još! su bili spremni pomoći, krivo su informirali državni vrh. Lozančić u emisiji otvorne sam kaže da ne zna kada je uputio poziv vojsci, vjerojatno poziva nije ni bilo, i sad neka mi netko veli da nije bilo sabataža unutar sustava? Da se nisu skupili volonteri i navijači jedan dio Splita bi izgorio zbog sporih reakcija te dvojice. Imamo podmetnute požare po buri, nesposobne ljude u vrhu vatrogasne službe i DUZSa te partijske medije koji ne napadaju Lozančića i Tucakovića najodgovornije u sustavu već mediji napadaju i prodaju spinove o predsjednici Kolindi koja je jedina ispravno reagirala i bila u čudu zbog beskonačnog čekanja da odgovorni u sustavu upute vojsku na teren. Meni se čini da su neki htjeli da se dogodi velika tragediji, a Plenković naivac to ne vidi. Plenkoviću, prolistaj medije i pogledaj kako pišu ljevičarski mediji, iskorištavaju podmetnute požare za napad na državni vrh. Mediji manipuliraju, lažu, prodaju populizam i demagogiju, ali ne prema SDP-ovcima Tucakoviću i Lozančiću koji su najodgovorniji u sustavu. Sve je jasno, samo Plenković miroljubivo čeka, samo ti čekaj, moglo bi biti kasno premijeru kada otvoriš oči.

  • bojuki1:

    Navodno je županijski vatrogasni zapovjednik za požara u okolici Splita već u 10:00 obavijestio Lozančica i glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tucakovića o tome da treba dovesti vojsku na požariste jer postoji realna opasnost da požar dođe do Splita i mora ... prikaži još! prema Omišu(Studio4),no da su obavješteni ignorirali to mišljenje glavnog čovjeka s požarista i nisu reagirali do 16:00. Ukoliko je to istina stvar postaje puno ozbiljnija,te se otvara pitanje kaznene odgovornosti,priželjkivanja katastrofe i tragedije,ili,u najmanju ruku,potpune nesposobnosti i nedoraslosti tako važnim dužnostima. Predsjedničina reakcija je bila više nego primjerena,a na Plenkovicu je da povuće odlučne i oštre poteze po tom pitanju. Naša sigurnost,naši životi i materijalna imovina su ipak puno važniji od politike 'pomirbe','koncenzusa'i nezamjeranja ljevičarima u sustavu, oporbi i medijima koji konstantno rovare protiv Hrvatske. Ajmo Plenkoviću ,naredi istragu o navedenome,odmah smijeni odgovorne i inzistiraj na njihovoj kaznenoj odgovornosti. Nisi Plenkoviću dobio glasove da štitiš Milanovićevu hobotnicu, pokreni se i otvori oči.