Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSTREMNI UVJETI

Vatrogasni zapovjednik otkrio po čemu se ovogodišnji požari razlikuju od onih ranije

požar - Žrnovnica - zaseok Amižići
Foto: Čitatelj Večernjeg lista
1/3
19.07.2017.
u 18:35

Svake godine gori, ali ove je teže...

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović u razgovoru za Deutsche Welle kaže da se ovogodišnji požari razlikuju od prošlosezonskih po tome što zadnjih nekoliko godina nije bilo tako velikih suša pa za sve krivi klimatske promjene.

"Ovih dana je bilo ekstremno problematično zbog jake bure. Zbog bure ni kanaderi nisu mogli poletjeti, a i vatrogascima je bila smanjena djelotvornost. Teško je reći jesu li požari podmetnuti.

požar - Žrnovnica - zaseok Amižići
1/12

Za utvrđivanje uzroka je zadužena Inspekcija zaštite od požara pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Godinama statistike pokazuju da više od 80 posto požara uzrokuje čovjek; bilo iz nehata, bilo iz namjernog podmetanja. Ipak, vrlo je indikativan broj istovremenih požara u četiri županije pa sami možete prosuditi."

I Popović, baš kao i premijer Plenković, poručuje da sistemske greške nije bilo. Svatko je reagirao onako kako je trebao reagirati. Ni vojska, kaže, nije stigla prekasno. "Vojsku, sukladno Zakonu o vatrogastvu poziva glavni vatrogasni zapovjednik. Nitko se ne može sam pozvati na gašenje požara.

požar - Žrnovnica - zaseok Amižići
1/38

Osobno smatram da vatrogasaca ima dovoljno, više od 50 tisuća ih je. Svaka vatrogasna postrojba mora sudjelovati u gašenju požara na teritoriju Republike Hrvatske na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je tri dana požare gasilo 750 vatrogasaca. Vatrogasaca ima dovoljno. Procjena je da je sve odlično završilo. Nema stradalih vatrogasaca i civila, ako izuzmemo jedan slučaj srčanog udara. Štete se male. Usporedimo to s Portugalom u kojem je stradalo 42 ljudi. Sve je odrađeno odlično", govori nam Popović.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE

Komentara 8

AR
Armagedon
19:00 19.07.2017.

Evo definirali smo odgovornu osobu koja je trebala dati ostavku a ne Krstičević...... on je taj koji je trebao znati da vatrogasaca na terenu nema dovoljno, da nema vode, da nema opreme, i da mu treba svaka ruka i kanta vode da se zaustavi širenje vatre, a on kaže da je bilo dovoljno i da ima 50 tisuća vatrogasaca , da u Hrvatskoj, ali ne na terenu koji je gorio s burom , bez kanadera i sa vatrom koja je prijetila kućama, ljudima, gradu .... budala nesposobna

PH
Petarstijena-HR
19:00 19.07.2017.

Vatrogasni sustav i civilna zaštita se raspala-požar u Splitu je sve pokazao!

DU
Deleted user
18:56 19.07.2017.

Ova sezona se razlikuje po tome da vlada ima novca za spašavanje svega pa i Agrokora osim što nema novca za vatrogasce, tako da građani moraju sa loptama i granama gasiti požare. Dok vatrogasaca nema nigdje jer su raštrkani okolo po požarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije