Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije iz sad-a

Damaška: Poručite generalima da sam presretan jer su na slobodi!

Mirjan Damaška
16.11.2012.
u 18:53

Ova će drugostupanjska odluka imati važnu ulogu u tumačenju odgovarajućih odredbi i definiranju standarda međunarodnog kaznenog prava, kaže pak Ivan Šimonović

– Za ugled međunarodnog kaznenog sudovanja vrlo je važna konzistentnost i primjena istih kriterija na sve slučajeve. Drugostupanjsko vijeće upravo i služi osiguravanju konzistentnosti i u žalbenom postupku opravdalo je svoju procesnu ulogu. Premda odluke međunarodnih kaznenih sudova ne stvaraju formalno obvezujuće pravne presedane, ova će drugostupanjska odluka imati važnu ulogu u tumačenju odgovarajućih odredbi i definiranju standarda međunarodnog kaznenog prava – rekao je u New Yorku dr. Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, povodom oslobađajuće presude generalima  

Presudu je komentirao je Mirjan Damaška, profesor prava na sveučilištu Yale.

– Presuda me ugodno iznenadila, a radujem joj se iz više razloga, ne samo zbog Gotovine i Markača nego i zbog povijesnih, političkih i pravnih implikacija koje bi nalaz zajedničkog zločinačkog pothvata imao za Hrvatsku. Drago mi je i to da se međunarodno kazneno pravosuđe (koje u načelu smatram poželjnim) nije potpuno diskreditiralo potvrđivanjem prvostupanjske presude – rekao je za Večernji list Mirjan Damaška.

– Poručite generalu Gotovini i Markaču da sam sretan i presretan da su konačno na slobodi – dodao je.

Sve o presudi generalima čitajte i u našem specijalu

Komentara 9

CV
crna vrana
20:58 16.11.2012.

alapača ne sramotite se. Znam da se žderete kao i svi vaši sunarodnjaci i istomišljenici koji bi Hrvatsku narađe vidjeli na galgama srama. Objektivnost vam nikad nije bila vrlina, ali ako ste slušali cjelovito izlaganje presjedavajućeg haškog suda onda bi trebalo biti jasno da prekomjernog granatiranja nije bilo , a da je cijela optužnica u biti bila građena na toj smiješnoj i neodrživoj konstrukciji. Inače po vašoj veleumnoj procjeni drugostupanjsko tijelo nikad nebi moglo pobiti prvostupanjski pravorijek. Ma hajte molim vas. Prespavajte ili ubijte tugu u kojoj čašici brlje, bit će vam lakše. Boj se bije bije ( i pravnim sredstvima) , hrvatski se barjak vije za slobodu i za dom, hvratski dom !

OB
-obrisani-
21:19 16.11.2012.

Damaška, pokrij se ušima, ništa nisi uradio niti pomogao, a govorio si da će biti kažnjeni! ... a štrbci, kamocemo, alapače i slični pogledajte se u ogledalu i pomirite se istinom i sudbinom, (a gadna vam je!).

AL
alapača
19:34 16.11.2012.

ICTY se osramotio, dvije tako radikalno različite odluke suda o istoj stvari su neprispodobive i ne mogu se dogoditi kvalitetnim profesionalcima-osim kad si dozvole popustiti pod pritiskom politike ili novca. struka i vrijeme dat će nam odgovor koja od dvije sudske ekipe je nepoštena, možda ni jedna: obje odluke su ekstremne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije