Naslovnica Vijesti Hrvatska

Damaška: Poručite generalima da sam presretan jer su na slobodi!

Ova će drugostupanjska odluka imati važnu ulogu u tumačenju odgovarajućih odredbi i definiranju standarda međunarodnog kaznenog prava, kaže pak Ivan Šimonović
16. studenoga 2012. u 18:53 9 komentara 1745 prikaza
Mirjan Damaška
Foto:

– Za ugled međunarodnog kaznenog sudovanja vrlo je važna konzistentnost i primjena istih kriterija na sve slučajeve. Drugostupanjsko vijeće upravo i služi osiguravanju konzistentnosti i u žalbenom postupku opravdalo je svoju procesnu ulogu. Premda odluke međunarodnih kaznenih sudova ne stvaraju formalno obvezujuće pravne presedane, ova će drugostupanjska odluka imati važnu ulogu u tumačenju odgovarajućih odredbi i definiranju standarda međunarodnog kaznenog prava – rekao je u New Yorku dr. Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, povodom oslobađajuće presude generalima  

Presudu je komentirao je Mirjan Damaška, profesor prava na sveučilištu Yale.

– Presuda me ugodno iznenadila, a radujem joj se iz više razloga, ne samo zbog Gotovine i Markača nego i zbog povijesnih, političkih i pravnih implikacija koje bi nalaz zajedničkog zločinačkog pothvata imao za Hrvatsku. Drago mi je i to da se međunarodno kazneno pravosuđe (koje u načelu smatram poželjnim) nije potpuno diskreditiralo potvrđivanjem prvostupanjske presude – rekao je za Večernji list Mirjan Damaška.

– Poručite generalu Gotovini i Markaču da sam sretan i presretan da su konačno na slobodi – dodao je.

Sve o presudi generalima čitajte i u našem specijalu

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • crna vrana:

    alapača ne sramotite se. Znam da se žderete kao i svi vaši sunarodnjaci i istomišljenici koji bi Hrvatsku narađe vidjeli na galgama srama. Objektivnost vam nikad nije bila vrlina, ali ako ste slušali cjelovito izlaganje presjedavajućeg haškog suda onda bi ... prikaži još! trebalo biti jasno da prekomjernog granatiranja nije bilo , a da je cijela optužnica u biti bila građena na toj smiješnoj i neodrživoj konstrukciji. Inače po vašoj veleumnoj procjeni drugostupanjsko tijelo nikad nebi moglo pobiti prvostupanjski pravorijek. Ma hajte molim vas. Prespavajte ili ubijte tugu u kojoj čašici brlje, bit će vam lakše. Boj se bije bije ( i pravnim sredstvima) , hrvatski se barjak vije za slobodu i za dom, hvratski dom !

  • -obrisani-:

    Damaška, pokrij se ušima, ništa nisi uradio niti pomogao, a govorio si da će biti kažnjeni! ... a štrbci, kamocemo, alapače i slični pogledajte se u ogledalu i pomirite se istinom i sudbinom, (a gadna vam je!).

  • alapača:

    ICTY se osramotio, dvije tako radikalno različite odluke suda o istoj stvari su neprispodobive i ne mogu se dogoditi kvalitetnim profesionalcima-osim kad si dozvole popustiti pod pritiskom politike ili novca. struka i vrijeme dat će nam odgovor koja od dvije ... prikaži još! sudske ekipe je nepoštena, možda ni jedna: obje odluke su ekstremne.