Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalija Orešković:

'Imam strahovitu podršku, ali se barem zasad ne vidim u politici'

Dalija Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.02.2018.
u 06:40

Poruka premijeru: Neka pripremi fraze kojima će na pet svjetskih jezika kamuflirati činjenicu da smo u borbi protiv korupcije na dnu

Iz rezultata saborskog glasovanja u petak izvukla sam sasvim jasnu poruku – moja kandidatura za novi mandat predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nema potporu u parlamentu. Stoga je ja i povlačim. Politika je imala priliku reći što misli, sasvim jasno i transparentno, ne skrivajući se iza parola u javnosti – izjavila je to jučer ujutro, gostujući na N1 televiziji, Dalija Orešković. Dodala je da pritom ne osjeća nikakvo razočaranje ni ogorčenost.


 

– Pokazatelji i trendovi sasvim su jasno najavljivali kako će se cijela ova priča rasplesti. Ako je ono što sam u javnom prostoru predstavljala svih ovih godina političkoj garnituri problem, onda to za mene nije razočaranje, nego kompliment. Ovo ni na koji način ne govori ništa o mojoj protukandidatkinji. Dapače, ne mislim da je ona loša kandidatkinja niti za Povjerenstvo niti za obavljanje funkcije predsjednice Povjerenstva i činjenica da ima podršku vladajuće većine nikako ne govori da je ona njihova kandidatkinja. Nju će definirati način na koji će pristupiti obavljanju svoje dužnosti i nitko za nju neće navijati više od mene. Ovdje se ne radi o njoj, nego o tome kako se politika ponijela prema cijeloj instituciji. Kad bih to mogla kratko sažeti, to je zadnji komentar gospodina Bačića i to je osnovna razlika mene i njega osobno. Problem je u tome što je rekao: “Pa dobro, ako ne izglasamo, ponovit ćemo natječaj, ja u tome ne vidim nikakav problem.” Ja tu vidim ogroman problem, kako se poštuju institucije, potom razliku kako ja i Bačić gledamo na njihovu odgovornost i zadaću i kako se te institucije vode. To je poruka koju si politika nije smjela dopustiti poslati prema građanima – kazala je Orešković prepričavši i neformalni razgovor o radu Povjerenstva s jednim političarem, koji joj je rekao: “Te vaše ovlasti i zadaće koje radite, to nije bolest od koje se umire, ali ste kao herpes, stalno se pojavljujete i predstavljate smetnju.”

Pritom je nešto poručila i premijeru, kazavši:
– U represiji korupcije pali smo na svim pitanjima kad je riječ o političkim moćnicima. Imam poruku i za predsjednika Vlade. Mogu mu poručiti da uz pomoć svojih marketinških stručnjaka počne pripremati fraze koje će na pet svjetskih jezika kojima vlada iskoristiti za kamuflažu činjenice da smo u borbi protiv korupcije na samom dnu. Sve ovo nepotrebno odugovlačenje imenovanja članova povjerenstva bilo je zbog mene.

Kada smo jučer poslijepodne nazvali Daliju Orešković i upitali je kakve joj reakcije stižu te kani li se kandidirati za neku drugu javnu funkciju, uzvratila nam je:

– Moram priznati da nisam očekivala da će to izazvati takvu buru. Imam strahovitu podršku ne samo iz medija i iz profesionalnog i javnog života već mi se javljaju i brojni građani koje ne poznam. Svi kažu: “Respekt!” Ta je odluka bila donesena promišljeno i neovisno o tome kakve bi na tu odluku bile reakcije. To je moja osobna odluka, a reakcije su došle nakon što je ona i javno izgovorena. I moje javno djelovanje prestalo je onog trenutka kada mi je istekao mandat, a reakcije građana tumačim na način da su prepoznali da sam svoju javnu dužnost obavljala s integritetom te da sam s integritetom i otišla. Ljudi poput mene trebaju biti na javnoj sceni, no to ne znači da ću se kandidirati na nekim političkim izborima. To je, barem zasad, nešto u čemu se ne vidim. Moje javno djelovanje, u ovom trenutku, može biti vezano samo uz struku, nikako uz politiku.

Komentara 103

Avatar southman
southman
07:09 19.02.2018.

Ima veliku podršku medija,...,kako me to ne čudi,...,ajde Oreškovićka kako si došla tako i otišla !

AF
afer
06:53 19.02.2018.

Lako je to provjeriti, treba se samo kandidirati po mogućnosti za Njemačku manjinu i sa 3 glasa ući u Sabor.

DI
dirižabl
07:19 19.02.2018.

Evo ga, krenula je kampanja i glumljenje žrtve jer neki su predodređeni da doživotno budu u fotelji.... Dalija je pristrana politikantica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije