Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET VELIKOJ BRITANIJI

’Dajte nam krila, za pobjedu trebamo borbene zrakoplove’

Volodimir Zelenski i Rishi Sunak u londonskoj zračnoj luci Stansted
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
1/5
08.02.2023.
u 19:16

Zelenski se najprije sastao s premijerom pa je zahvalio parlamentu na pomoći naglasivši da će Ukrajina trebati i borbene zrakoplove te posjetio i kralja Charlesa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u nenajavljeni i potpuno neočekivani posjet Ujedinjenom Kraljevstvu, svoj prvi posjet Otoku od početka invazije prije gotovo godinu dana. To je ujedno i drugo putovanje ukrajinskog predsjednika izvan granica Ukrajine od početka ruske invazije, s obzirom na to da je koncem prošle godine posjetio Washington. Zelenski se najprije sastao s premijerom Rishijem Sunakom, a zatim se obratio i britanskom parlamentu, nakon čega ga je primio i kralj Charles.

U svom govoru parlamentarcima Zelenski je zahvalio na velikoj britanskoj pomoći Ukrajini, ali iskoristio je priliku kako bi naglasio da će Ukrajina trebati i borbene zrakoplove za “zaštitu slobode”. ”Dajte nam krila”, poručio je Zelenski, ponovno odjeven u ležernu zelenu vojnu majicu i hlače, kao i u vrijeme posjeta Washingtonu, poklanjajući ukrajinsku pilotsku kacigu predsjedniku Zastupničkog doma Lindsayu Hoyleu.  Ukrajinski predsjednik ponadao se da će to, nakon nedavne uspostave “tenkovske koalicije”, pomoći u uspostavi “avionske koalicije”, a mu je obećano da će ukrajinskim pilotima biti osigurana obuka na NATO-ovim borbenim zrakoplovima, što je prvi korak u tom pravcu.

Foto: Ukraine Presidency via Bestimage

Ujedinjeno Kraljevstvo među prvima je priskočilo u pomoć Ukrajini, a i danas je među ključnim zemljama kada se radi o pomoći Ukrajini u oružju i opremi, što je naglasio i Zelenski po dolasku u Britaniju. Bivši britanski premijer Boris Johnson bio je među glavnim zagovornicima ukrajinske obrane na Zapadu, a više je puta u svom mandatu i nakon njega posjetio Kijev. U Britaniji se osposobljavaju i ukrajinski vojnici, ali Zelenski želi da se britanska i zapadna pomoć poveća, osobito zbog očekivane ruske ofenzive na proljeće. Nakon posjeta Britaniji Zelenskog očekuju u Bruxellesu, u kojem bi trebao sudjelovati na izvanrednom summitu Europske unije. Zelenskom u čast održat će se i posebno zasjedanje Europskog parlamenta.

>> VIDEO: Zelenski nenajavljeno posjetio UK: Znamo da će sloboda pobijediti, a Rusija izgubiti

 

Komentara 26

PO
Poletarac101
23:05 08.02.2023.

I da mu daju sve ali baš sve kaj zahtjeva...opet će naći nešto ...ni zlatna ribica sa tri želje mu nemre pooći...

Avatar olala04
olala04
00:34 09.02.2023.

Ovome cijeli svijet treba pomagati,gadi mi se kada dolazi u vojnom kao da nema odijelo kao normalan čovjek nego se preserava. Nama su svi uveli sankcije jedino preko Mađarske uspjeli nekako dobiti pomoć u naoružanju,obranili se sami. Ovaj glumac me nervira trebali bi svi punoljetni Europljani ići braniti zemlju koja i sada prepuna korupcije skupa s tim Zelenim.Vodi svoj rat sam.Još 2014 Krim uzela Rusija gdje ste bili onda,sada Amerima odgovara da bude rat. PR na najvišem nivou te Putin umire te nema Rusija naoružanja, nema vraga ratujte tamo meni je dosta rata za sva vremena,najbolje godine mi ostale s puškom.

Avatar Dzambo1
Dzambo1
22:27 08.02.2023.

Ovaj je izgleda ''gotov''...sve cesce i cesce hoda okolo i trazi ovo...ono...i sad je jos poceo bez najave mora da je hitno al izgleda da ''pomoc'' vise nece pomoci nista....i izgleda da se ide prema kraju i da Ukrajina u ovakvim granicama nece vise biti pretnja sa nikakvim tudjim vojnim bazama buducnosti....a Ekonomski eno im Europe no problem ionako ce morat vracat ogromne dugove koje je ''ovaj'' bespotrebno napravio jer da se odmah pristalo dok su Rusi govorili bilo bi sve ok, cak ok poslije onog ''puca'' koji su napravili 2014. al on je poslusao ovu drugu stranu i et ti sad....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije