Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo istraživanje

Da su za vikend izbori HDZ bi osvojio 28 %, a SDP 18 % glasova

Foto: Borna Filic/PIXSELL
20.04.2019.
u 22:01

Ispod pet posto, koliki je izborni prag, su Neovisni za Hrvatsku (4%), Start (3,6%), HSS (3,2%) i ali i Neovisna lista suca Mislava Kolakušića koja bi dobila potporu 3,1% hrvatskih birača

Da se idući vikend održavaju izbori za Hrvatski sabor 28% birača glasovalo bi za HDZ, 18% SDP te 8,1%  za Živi zid i 7% za Most.

Ovo su rezulati drugog redovitog mjesečnog istraživanja HRejting, najvećeg istraživanja raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela Promocija plus prema načelu "cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica". HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%. Anketa je provedena od 12. do 18. travnja, javlja HRT.

Ispod pet posto, koliki je izborni prag, su Neovisni za Hrvatsku (4%), Start (3,6%), HSS (3,2%) i ali i Neovisna lista suca Mislava Kolakušića koja bi dobila potporu 3,1% hrvatskih birača.

Tek na pola puta do izbornog praga stranka je Milana Bandića - 2,4, kao i  HNS (2,3%), Pametno(2,2%) i GLAS (2,1%).

Potporu nižu od statističke pogreške HRejtinga, imaju Hrast (1,6%), IDS (1,1%), HSU(1%) i HSLS, koji ne doseže ni jedan posto (0,5%).  Neodlučnih birača je 9,8%. 

Do mandata mogu doći i stranke Amsterdamske koalicije, ali jedino u koaliciji. Samosatalno HSS, Glas, IDS i HSU nemaju nikakve šanse te zajedno prelaze 7,4%.

U odnosu na ožujak HDZ stoji gotovo jednako, s minimalnim padom od 0,3%. S druge strane SDP bilježi rast od 1,2 posto.

Agresivan ispad zastupnika Branimira Bunjca i prijetnje smrću saborskoj straži umanjili su podršku Živom zidu. U odnosu na ožujak vidi se pad s 10,6 na 8,1%.

Iako bi to ušlo u razinu nemjerljivog, HRejting pokazuje rast Neovisnih za Hrvatsku za 0,5 posto i Starta za 0,3 posto. HSS je istodobno pao 0,6 posto, a kretanje potpore listi Mislava Kolakušića znat će se tek od sljedećeg mjeseca jer se prvi put pojavila u anketi. 

Neznatno manje ili jednako glasova kao prošli mjesec, dobili bi stranka Milana Bandića, HNS, Pametno i GLAS. Slično je i u skupini stranaka s rezultatom nižim od 2%, gdje zanemarivo raste tek HSU (0,4%). IDS, nakon svega što se dogodilo s Uljanikom ima pad od 0,2 posto. 

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar arba_arba
arba_arba
23:45 20.04.2019.

Odkud SDPu 18% ?, pa ne mogu Rijeka i Makarska dojti na 18 %

DU
Deleted user
22:52 20.04.2019.

Jesenti milu bigulicu, kako možete biti tako površni i šlampavi?! Stavili ste zarez ondje gdje mu nije mjesto. Naime, mrtvi hladni napisali ste da bi START osvojio 3,6 posto glasova, a istraživanje je pokazalo da je riječ o 36 posto. Odmah da se ispravi ta gnjusna pogrješka i uputi pokajnička isprika novopečenoj političarskoj gospoji Orešković Dalijani, koja je inače upravo danas svijetu objavila da se "ustašizacija Hrvatske" intenzivira te iz puzajuće prelazi u sistemsku. Pa tako nešto do sada ni je izjavio ni Pupovac dr. Milojko kojemu je lov na "ustašizaciju" i "refašizaciju"u opisu radnog mjesta. I onda da bi tako inovativna, bistra i svestrana političarka osvojila samo 3,6 posto glasova?! Čak i 36 posto malo je za takav političarski kapacitet. Sram vas bilo, novinarski šlampavci!

PR
protin
00:06 21.04.2019.

eSDrPe nebu ni na 10% jer po prirodi stvari sve ih je manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije