Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ O ZADUŽIVANJU

'Da smo u eurozoni, kamate bi bile 1%'

Andrej Plenković
Foto: Vlada
1/4
16.11.2017.
u 20:04

U Švedskoj se susreo i s društvom Velebit.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak u Goeteborgu sa švedskim kolegom Stefanom Loefvenom o jačanju gospodarske i znanstvene suradnje dviju zemalja te o suradnji u obrani budući da je Švedska sa svojim Gripenom jedan od ponuđača  borbenih lovaca Hrvatskoj.

Premijer Plenković doputovao je u Goeteborg, gdje će se u petak održati socijalni summit Europske unije, čiji je domaćin premijer Loefven.

 U razgovoru s Loefvenom bilo je riječi o ukupnim odnosima između Hrvatske i Švedske, unapređenju gospodarske suradnje, važnoj ulozi Hrvata koji žive u toj zemlji kao poveznice i mosta za jačanje gospodarske suradnje i razumijevanje između dvije zemlje, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

"Švedska je  zemlja s kojom imamo razgranatu ekonomsku suradnju, u Hrvatskoj je prisutan Ericsson Nikola Tesla, Tele2, Ikea je došla prije nekoliko godina. Oni su zainteresirani da povežu taj trokut između poslovnog svijeta, akademske zajednice i institucija. To je model koji Švedska želi primijeniti u međunarodnim odnosima. Nadam se da će recentni posjet švedskih gospodarstvenika Hrvatskoj pridonijeti jačanju prije svega gospodarske i znanstvene suradnje, a time i pridonijeti  našem gospodarskom rastu i međusobnoj razmjeni", rekao je Plenković.

Plenković je kazao kako je s Loefvenom razgovarao i o europskim temama poput socijalnih prava o kojima će biti riječi i na sastanku u petak.

"Sutra ćemo na summitu s članovima Europskog vijeća i socijalnim partnerima razgovarati o dokumentu Europski stup socijalnih prava. O tome smo prije dva dana razgovarali i s našim socijalnim partnerima u Hrvatskoj, sindikatima i poslodavcima. Imamo sveobuhvatan, uključiv europski pristup za zaštitu socijalnih prava na razini EU-a i na razini Hrvatske", rekao je Plenković. 
 Bilo je riječi i o nabavi borbenih zrakoplova jer je Švedska jedna od zemalja koja je ponudila svoje Gripene Hrvatskoj, koja nabavlja 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova.

 "Švedska je jedna od zemalja koja je dala ponudu, te ponude se sada razmatraju od strane stručnih službi ministarstva obrane i naravno da je bilo razgovora o suradnji u području obrane", rekao je Plenković.

Nakon sastanka sa švedskim premijerom, Plenković je u Hrvatskom društvu Velebit razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruga u Švedskoj, gdje živi oko 40 tisuća Hrvata

 "Veselimo se razgovoru s njima, jer želim osluhnuti što mi kao vlada, Ured za Hrvate izvan Hrvatske, naša diplomatska predstavništva mogu učiniti da odnos s našim iseljenicima s matičnom domovinom bude što bolji i kvalitetniji. Kada god odlazimo u neku u zemlju uvijek se nastojimo sastati s hrvatskim ljudima kada nam to okolnosti dopuštaju", rekao je Plenković.

Plenković je prokomentirao i izdavanje 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice.

- Po prvi puta smo izdali obveznice do siječnja 2030. godine - rekao je Plenković i dodao da je ona u smislu ročnosti najdulja. Smatra da je kamata od 2,75% 'veliki uspjeh'. 

Kazao je kako je to i potvrda da politička stabilnost nije 'status quo nego korak dalje'. Rekao je i kako bi kamata vjerojatno bila 1% da smo članica Eurozone te da je to poruka za koju će trebati još neko vrijeme da ju politički akteri razumiju.

Komentara 7

DU
Deleted user
20:31 16.11.2017.

neka to vrate lopovi koji su pokrali hac ne da se samo zadužujete mada mislim da je to novi kredit koji će završiti u agrokoru i hdz

Avatar RexCro
RexCro
20:30 16.11.2017.

Da je 16% glasača glasovalo drugačije u drugom krugu izbora u Francuskoj, odnosno za Le Pen, EU bi bila u stanju raspada. Uz tu tvorevinu da vežemo naš monetarni sustav?

MA
marsovac
22:17 16.11.2017.

kamata1%, mi u Euro zonu uci !!!!!!!???????...Haallooooo!!!!!!!!!!!................ja imam osijecaj da kad netko da takvu izjavu ima 1% mozga u glavi onih 99% se vec raspalo ili nije nikada imao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije