Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astronomi postali svjesni opasnosti

Da meteor padne na grad veličine Splita, potpuno bi ga razorio

asteroid
28.10.2009.
u 18:03

Nad Indonezijom je prije desetak dana potpuno nenadano velikom silinom eksplodirao asteroid kojeg znanstvenici nisu ni bili svjesni.

Potpuno iznenadno, bez ijedne naznake upozorenja, prije desetak dana indonezijski otočić Sulawesi pogodio je asteroid iz svemira. Stijena promjera deset metara u atmosferu je udarila brzinom od 45.000 milja na sat, uzrokujući u zraku nad tim otočićem eksploziju kakvu bi izazvala i detonacija 50 tisuća tona TNT-a!

Iznenadni udar
Razorna eksplozija nije potresla samo stanovnike Indonezije i okolnih država nego i svjetske astronome koji su shvatili da udar s visina može doći potpuno nenadano, bez ikakve najave. Unatoč brojnim teleskopima, opservatorijima i radarskim stanicama, taj asteroid nitko nije uočio, a da je njegova veličina bila nešto veća, udar u atmosferu izazvao bi nezapamćenu tragediju pri kojoj bi ljudske žrtve bile mjerene milijunima.

– Da je objekt koji je udario u atmosferu iznad Indonezije bio malo veći, posljedice bi bile nesagledive.

Ipak, bolje promatranje ne možemo postići bez izgradnje cjelovite mreže teleskopa, što bi pak koštalo milijarde dolara – kaže Tim Spahr, direktor centra za manje svemirske objekte pri sveučilištu Cambridge. Američko zapovjedništvo za zračnu obranu posjeduje uređaje kojima registrira svemirska tijela veličine naranče kada se približe zemlji na 40.000 kilometara, no tada je već kasno za bilo kakvu reakciju.

Golema razaranja
– Kada se na toj udaljenosti registrira nebesko tijelo koje juri prema Zemlji, vrlo malo se toga može učiniti. Možemo se samo moliti Boga da padne u more ili neki nenaseljeni dio Zemlje – kaže Goran Artić, astronom iz Splita i član astronomske udruge Polaris.

Kako tvrdi, udari nebeskih tijela veličine do 90 metara u Zemljinu atmosferu relativno su česti, tijekom stoljeća dogode se stotinjak puta, no veliki dio ovih asteroida završava u moru gdje ne nanose veliku štetu. Ako bi pali na naseljena područja, zbog svoje izuzetno velike kinetičke energije, i relativno mali asteroid poput ovog koji je eksplodirao iznad Indonezije pričinio bi goleme štete i razaranja.

– Ako bi pogodio grad veličine Splita, u samom središtu udara nastao bi krater promjera najmanje stotinu metara u kojem bi sve bilo sravnjeno sa zemljom. Ostatak grada pretrpio bi velika razaranja, građevine bi od siline udara bile potpuno razrušene i neupotrebljive, a broj ljudskih žrtava ne smijem ni pretpostaviti – kaže Artić napominjući da bi krajnji ishod uvelike ovisio i o strukturi asteroida, mjestu udara i nizu drugih okolnosti.

Sigurno je samo jedno: udar ovog tipa bio bi katastrofalno razoran. Kako bi se na vrijeme uočile prijetnje koje Zemlju vrebaju iz svemira, razvijena je mreža promazvjezdarnica koje uočavaju asteroide na nebu te ih potom kartografiraju, a jedna od važnih članica je i zvjezdarnica u Višnjanu.

Komentara 5

BT
bili-tartuf
18:15 28.10.2009.

dobre su fotke sa Google Eartha..., i kada pogledas´svemir, odmah skopcás´da su nasí problemi-mizerni...

GL
Glista
22:25 29.10.2009.

Koja glupost... Da meteor velicine 10 km padne na zemlju, potpuno bi je razorio Da meteor velicine 1 km padne na zemlju, ostavio bi oblak prasine i ogromnu rupu Da meteor od 100m padne na zemlju, bila bi jako glasnasna eksplozija Da meteor od 1m padne na Zemlju, razorio bi desetak kuca. Da meteor od 1cm padne na Zemlju, niko ne bi ni primjetio. Bernard, jel kuzis gdje idem s tim?

IZ
izbrisan
08:00 29.10.2009.

Jos jedan primjer nestrucnosti i opce naobrazbe autora clanaka u vecernjaku.Novinar Karakas naziva Sulavezi otocicem,a veci je cak tri puta od Hrvatske.Tko li mu je osigurao radno mjesto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije