Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jana Čuturić odležala je 50 dana zbog psovanja djece, a sada ratuje s okrutnom birokracijom

Da izbjegnu učenje, sinovi prijavili mamu

Jana Čuturić odležala 50 dana zbog psovanja djece, a sada ratuje s okrutnom birokracijom
import
25.06.2008.
u 23:40

Pozvali su me na informativni razgovor, isti dan me sproveli u istražni zatvor, a već sljedećeg dana osudili na 50 dana zatvora! Sve što u proteklih 15 godina nisu doživjeli naraštaji kriminalaca, doživjela sam ja! – ogorčeno je svoju priču započela Jana Čuturić, majka dvojice sinova od 10 i 11 godina, a danas i vlasnica dosjea s neizbrisivim epitetom – zlostavljačice!

Hitno suđenje
Jana Čuturić iz Velike Gorice svoje je sinove odgajala najbolje što je znala. No, pubertetskoj hirovitosti ponekad je bilo teško stati na kraj.
– Te su me subote sinovi pitali mogu li van do ručka. Vratili su se nakon nešto više od tri sata. Iako sam bila presretna kada su stigli, održala sam im prodiku da to nikada više ne smiju učiniti. Počeli su mi bezobrazno odgovarati, raspravljati se sa mnom.

Eksplodirala sam i počela psovati i vikati na njih. Potjerala sam ih na ručak i nakon toga na učenje, a oni su me nakon ručka, opet pitali mogu li u maškare. Iscrpljena, rekla sam: “Odite, odite, tko vas j....e!” – prisjeća se Jana.

Ne bi li izbjegli tlaku učenja, sinovi su skrenuli u najbližu policijsku postaju:
– Nazvao me inspektor, koji se predstavio kao Teo, i pozvao me u policijsku postaju jer su mi tamo sinovi. Pomislila sam da im se nešto dogodilo, a oni su me prijavili zbog zlostavljanja. Mislila sam da se šale sa mnom, da je riječ o skrivenoj kameri. Uopće nisam ozbiljno shvaćala to što mi je govorio. No, kada su me pitali imam li odvjetnika, uvidjela sam da nije riječ o neslanoj šali. Osjećala sam se jadno i nemoćno. Sve se odigravalo u sekundama i nisam shvaćala gdje sam i zašto – govori Jana.

Sinove su sklanjali od nje. Rekli su joj da će djecu odvesti njezinim roditeljima na mjesec dana, a poslije im je Centar za socijalnu skrb pronašao smještaj. Mamu su ispitivali još nekoliko sati, a potom je odveli u neku drugu postaju, gdje je prespavala do drugog dana, kada je bilo sazvano hitno suđenje.
– Zbog verbalnog zlostavljanja djece, sud me je po hitnom postupku osudio na 50 dana zatvora u Remetincu. Djeca su oduzeta i mojim roditeljima te smještena u dom Laduč. Kada sam odslužila kaznu, otišla sam ih posjetiti, no mogu ih viđati samo jednom tjedno, srijedom od 12 do 14 sati – govori Jana.

Djeca, kaže, tada plaču i govore da žele kući jer ih maltretira grupa starije djece, pa čak i neke odgojiteljice.
– Gospođa Sanja Sladić mojoj je majci govorila da ću ostati bez posla, što je mamu izbezumilo. Naravno da nisam ostala bez posla. Mojim je sinovima govorila pak da će ih poslati ocu ili će, u suprotnom, do 18. godine ostati u domu. Bivši suprug nas je napustio, prodao stan i ostavio nas bez krova nad glavom dok su bili bebe.

Sada ipak žele mami
Obišla sam sva vrata; od dječje pravobraniteljice, preko pučkog pravobranitelja, Helsinškog odbora, Odbora za ljudska prava, udruga B.a.B.e. Svojoj sam djeci bila dobra majka, a oni danas znaju da su pogriješili i bili izmanipulirani.

Sud je tražio psihijatrijsko vještačenje za mene, koje stoji 10 tisuća kuna. Iz centra su mi ponudili svoju vještakinju besplatno, no odbila sam ih jer im ne vjerujem. Istovremeno, dok meni nude vještačenje, zovu mog bivšeg supruga u inozemstvo i traže ga da izvadi sinovima putovnice?! Čemu vještačenje kada su oni već odlučili?! Ti se ljudi ponašaju po nekoj slijepoj šabloni, uništavaju ljude. Djeca smiju pogriješiti, ali pogreške centara neću i ne želim tolerirati! – odlučna je Jana.

“Ovaj je centar nakon spoznaje o nasilju nad mlt. djecom postupio prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Poduzeo je mjere trenutne zaštite od daljnjeg zlostavljanja i predložio nadležnom sudu donošenje mjera za rješavanje statusa mlt. djece”, stoji u odgovoru Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, a koji je potpisala ravnateljica Marija Žirović.


Djeci izazvala osjećaj straha

Prema obrazloženju presude Prekršajnog suda u Velikoj Gorici, Jana Čuturić osuđena je na 50 dana zatvora jer se nasilnički ponašala u obitelji prema svojim “mlt. sinovima C. Č. i K. Č.”, tako na način da ih je “bez ikakvog povoda verbalno vrijeđala vičući im: 'J...o vam Bog mater, vragovi, odite jesti!’”. Oštećeni su pitali majku mogu li van, na što je ona sina C. Č. vrijeđala riječima: “Idi, idi, tko te j...e!“ S obzirom na to da je takvim ponašanjem kod djece izazvala osjećaj straha i osobne ugroženosti, okrivljena je počinila prekršaj iz članka 18. stavka 5. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije