Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvari na čistac

D. Ramljak ostaje, a usred Zagreba nema mjesta za štetan otpad

\'19.11.2010., Zagreb, Ispred instituta Rudjer Boskokovic u organizaciji Zelene liste odrzan je prosvjed zbog odluke da su u institutu odlaze radioaktivni otpad. Vlasta Toth i Danica Ramljak Photo: Ze
Željko Hladika/Pixsell
22.11.2010.
u 14:59

Kamo sreće da su se Milinović, Fuchs i Matulović- Dropulić sastali prije. Jer panike zbog deponija tada ne bi ni bilo.

Stanari zagrebačke četvrti Gornji grad – Medveščak mogu odahnuti. Od Vladine odluke da Institut “Ruđer Bošković” postane odlagalište sveg radioaktivnog otpada koji se proizvede u Lijepoj našoj neće biti ništa.

Digli se na noge
Konačna odluka donesena je danas na sastanku između ministara zdravstva, obrazovanja i prostornog uređenja s ravnateljem Državnoga zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Draganom Kubelkom i ravnateljicom IRB-a Danicom Ramljak. No iako je odlučeno kako od odlagališta neće biti ništa, još nije isključena mogućnost da IRB postane privremeno skladište štetnog otpada dok se ne pronađe konačna lokacija. No o tim pojedinostima više bi se trebalo znati do kraja tjedna.

Kamo sreće da su se Darko Milinović, Radovan Fuchs i Marina Matulović-Dropulić o toj temi sastali mnogo prije. Jer panike da bi centar Zagreba mogao postati deponij štetnog otpada ne bi ni bilo. Ovako, morale su se dignuti na noge brojne građanske i civilne udruge, a ravnateljici IRB-a Danici Ramljak zaprijetiti i smjenjivanjem.

Godinu dana pritisaka
Vjerojatno joj je sva ova medijska pompa koja se podigla zbog odlagališta i spasila “glavu” iako će odgovorni reći kako njezina funkcija nikada i nije bila upitna. No daleko je od toga.

Nije tajna kako je upravo Danica Ramljak dolaskom na mjesto ravnateljice na Institut sama pozvala USKOK zbog sumnjivih studentskih ugovora i sumnjivih pojedinaca i njihovih projekata. Isto tako nije tajna da je u posljednjih godinu dana primala i prijeteće SMS-ove, telefonske pozive u gluho doba noći i prijeteća anonimna pisma te bila pod različitim pritiscima zbog toga. No odlučila je sve izvući na čistac zbog većine ljudi koji na “Ruđeru” pošteno rade i zarađuju svoj kruh.

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK je, istražujući po IRB-u od početka godine pronašao mnoge nepravilnosti. Konačan bi rezultat mogao biti i više nego zanimljiv. Kao što je zanimljivo i da samo Znanstveno vijeće Instituta podržava ne samo ravnateljicu Ramljak nego i sve te istražne radnje koje se provode protiv nekolicine znanstvenika.

Komentara 10

SN
snovak45
15:38 22.11.2010.

Dobro jutro, da ne će biti odlagan na IRB-u ! Ali što ćemo s premijerkinim potpisom na dokumentu da hoće biti odlaganja u središtu grada ?

OB
-obrisani-
17:08 22.11.2010.

Dva lumena......

FE
Felicijen
16:02 22.11.2010.

Čestitka onoj ženski koja je bila čvrsta i ustrajna da ne dozvoli ovakvu bedastoću s (trajnim) odlaganjem radioaktivnog otpada na Ruđeru! Milinović bi već sutra vjerojatno pričao okolo da je to odlagalište zapravo ljekovito i blagotvorno djeluje na sve u njegovoj okolini....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije