Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bakalar

Čuveni atlantski bakalar i 30% skuplji nego lani – 290 kn/kg

bakalar
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
23.12.2015.
u 06:30

Za krivo deklariranje propisane kazne su i do 100.000 kuna. Stručnjaci kažu da je donji dio atlantskog bakalara svijetložute boje, a gornji tamnosmeđ. Treba biti ravan, plosnate i otvorene utrobe, užeg tijela te s manje izraženom bočnom linijom

        Iako se neki njegovi “rođaci” mogu naći već po cijeni od 130 kuna, sušeni atlantski (tzv. norveški) bakalar – čuveni Gadus morhua ovih je dana i 30% skuplji nego lani. Cijena mu je i 290 kn/kg, što trgovci pravdaju većom potražnjom za tom popularnom badnjačkom delicijom te ograničenim izlovom.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako se uz Gadus morhuu u nas prodaju još pacifički (Gadus macrocephalus) i grenlandski bakalar (Gadus ogac), a kako bi potrošači bili sigurni u ono što plaćaju, u tijeku je akcija inspekcije i provjera označavanja i sljedivosti bakalara u maloprodaji.

Za krivo deklariranje propisane kazne su i do 100.000 kuna. Stručnjaci kažu da je donji dio atlantskog bakalara svijetložute boje, a gornji tamnosmeđ. Treba biti ravan, plosnate i otvorene utrobe, užeg tijela te s manje izraženom bočnom linijom. Rep mu je, pak, u sredini malo izbočen prema van ili “metlast”, dok njegovi srodnici, koje nam prodaju kao prave, imaju rep u obliku slova “v”.  

>>   Na tržnici Kvatrić nudi se i sarma na komade

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
08:57 23.12.2015.

Rečeno onako pučki a opet fino, jako me zabolje ona stvar za morfoloiške razlike između atlanskoga i pacifičkog bakalara, i to iz jednostavna razlika jer nisam ni biolog ni ihtioog. Ne da se hvalim, u životu nisam kušao ni jedan ni drugi, a opet mi ništa ne fali, zdrav sam upravo onoliko koliko je to primjereno mojoj dobi. Trgovci uopće nisu nepametni pa dobro zarađuju na pomodarima i skorojevićima. Može cijena bakalaru skočiti i na 1000 kn/kg, opet će se naći takvih koji će ga kupiti samo zato što je postalo "in" jesti bakalar na Badnjak. S takvima nema ništa zajedničko. Amen.

Avatar Robinzon
Robinzon
09:16 23.12.2015.

Kilogram odojka u Konzumu 30 kn/kg.Za cijenu jednog kg bakalara može se, dakle, kupiti 9,5 kg odojka.

ST
stimo
10:38 23.12.2015.

uvoze ga po 70 kuna bez carine a prodaju po 300 tipiko HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije