Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJEČAJ ZA ŠEFA HRT-a

Martinčević: Čutura dobro zna da je raspisivanje natječaja njegov posao i njegova odgovornost

Sandra Simunovic/PIXSELL
20.09.2021.
u 14:30

Prema otkriću, tvrdnjama i pisanju portala Teatar.hr, natječaj za novog ravnatelja nezakonit je i mora biti poništen jer se u njemu ne navode posebni uvjeti iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Čekalo se još samo da saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije ovih dana pozove 13 kandidata i kandidatkinja koji su zadovoljili sve uvjete natječaja za novog glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a, sasluša ih te onda jednog ili jednu od njih predloži Saboru na imenovanje, no onda se pojavila vijest da je natječaj za čelnu prisavsku poziciju nezakonit i da ga treba poništiti.

Naime, Nadzorni odbor HRT-a 21. srpnja raspisao je natječaj za novog glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a, no prema otkriću, tvrdnjama i pisanju portala Teatar.hr, taj je natječaj nezakonit i mora biti poništen jer se u njemu, tvrdi Teatar.hr, ne navode posebni uvjeti iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Teatar.hr podsjeća da se ista takva pogreška učinila još jednom, s jednim drugim natječajem. Naime, Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta raspisalo je 27. kolovoza natječaj za intendanta ili intendanticu HNK, ali onda je Teatar.hr otkrio da u natječaju nisu bili navedeni isti ti posebni uvjeti iz Zakona o braniteljima, pa je nakon tog otkrića navedeni natječaj za čelnu osobu HNK odmah poništen i potom raspisan novi natječaj u koji su, stoji u tekstu Teatra.hr., uz posebne uvjete iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji navedeni i uvjeti iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Teatar.hr sve navedeno u oba slučaja stavlja na dušu Mladenu Čuturi koji se nalazi u oba tijela, i u Kazališnom vijeću HNK i u Nadzornom odboru HRT, gdje je i predsjednik.

Stoga smo nazvali Čuturu i pitali ga što kaže na tvrdnje o počinjenom propustu u slučaju HRT-ova natječaja te treba li natječaj za novog glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a, zbog nezakonitosti, zaista poništiti.

- Nadzorni odbor po službenoj dužnosti zaista raspisuje natječaj za glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a, ali uvjete natječaja sastavlja pravna služba HRT-a. I pravna služba HRT-a tvrdi da u spomenutom slučaju natječaja za glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a nije riječ o klasičnom natječaju nego o mandatnom natječaju, propisanom pravilnikom HRT-a te da u tom natječaju nije trebao biti naveden uvjet iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Uostalom, na isti način na koji je raspisan ovaj natječaj bili su raspisani i oni prijašnji natječaji, što znači da ni prije u natječajima za glavnog ravnatelja ili ravnateljicu nije bio naveden uvjet iz Zakona o braniteljima iz Domovinskog rata. Stoga smatram da nema nikakvog razloga poništavati ovaj natječaj za glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a, koji je već u tijeku, no na Saboru je da ipak odluči kako će postupiti u ovom slučaju - kazao nam je Mladen Čutura.

A kako je u ovom trenutku ionako natječajna procedura već stigla do saborskog Odbora za medije - jer je NO HRT-a prošlog tjedna otvorio svih 16 pristiglih prijava na natječaj za novog glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a, utvrdio da su tri prijave nepotpune jer nezadovoljavaju sve uvjete natječaja te preostalih 13 ispravnih prijava poslao Odboru na daljnje postupanje pa se samo čekalo da Odbor tu 13-oricu pozove na razgovor, izabere jednog ili jednu te ga predloži Saboru na imenovanje - nazvali smo i čelnicu Odbora za medije Nataliju Martinčević kako bismo doznali - što sad.  

Ona nam je najprije kazala da su svi članovi Odbora još u petak dobili svu dokumentaciju 13 kandidata i kandidatkinja koji su se prijavili na natječaj i koji su zadovoljili natječajne uvjete te će tijekom ovog tjedna članovi Odbora imati dovoljno vremena proučiti sve te materijale i pripremiti pitanja. Potom bi se sredinom idućeg tjedna organizirao razgovor sa svim tim kandidatima i kandidatkinjama, i to u dva dana (u utorak i srijedu ili u srijedu i četvrtak). Svaki bi kandidat imao 20 minuta za razgovor i odgovaranje na pitanja članova i članica Odbora.

A kada smo Nataliju Martinčević pitali o samoj sudbini natječaja, o tvrdnjama da bi on zbog nezakonitosti trebao biti poništen te o Čuturinim riječima da je sad po tom pitanju sve na Saboru koji treba donijeti odluku što i kako dalje, Martinčević je rezolutno uzvratila:

- Sabor tu ništa ne odlučuje. Čutura dobro zna da je to njegov posao i njegova odgovornost. To nije posao Sabora. Čutura i Nadzorni odbor HRT-a raspisuju natječaj i vode brigu o provedbi. Čuturin je posao da propiše pravovaljan natječaj i onda nama dostavi pravovaljane prijave.

 

Ključne riječi

Komentara 2

PO
polifonije
14:37 20.09.2021.

HRT je jugo-srpska ispostava koju treba prodati i oslobditi narod plaćanja te nakarade, dovoljn je samo vidjeti centrelni dnevnik HT-a tko to vodi, koji su novinari i u čiji rog ta bagra puše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije