Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROJ ZA KOŠEVE

Curry podsjeća na Dražena i mogao bi postati najvećih svih vremena!

Steph Curry
Foto: Reuters/PIXSELL
20.12.2015.
u 09:31

I baš poput Dražena, Curry trpa nemilice, a kad izludi "flastera" i "double-teamove" koji ga redovito čekaju na 9-10 metara od koša (nije viđeno prije!) u stilu pravog lidera otvara pozicije svim ostalima.

Isiah Thomas. Nikos Galis. Dražen Petrović. Allen Iverson. Stephen Curry.

Što je zajedničko ovim košarkaškim velikanima? Svi odreda izraziti su strijelci koji nisu imali milosti prema apsolutno niti jednom protivniku, uvijek posebno inspirirani da postignu rekordni broj poena, te su kao takvi za sva vremena proslavili svoje klubove. Najrecentniji primjer u svakom smislu spomenute privlačne košarkaške simbioze, pogađate naravno, sjajni su Golden State Warriosi predvođeni aktualnim MVP-jem NBA lige Stephenom Curryjem (27), koji su u eri dominacije snage i atleticizma dokazali da košarka temeljena na šuterskoj preciznosti može biti ona koju nazivamo pobjedničkom košarkom.

Senzacionalna statistika

Štoviše, nakon osvojenog naslova NBA prvaka i Curryjeve zaslužene MVP titule, dokazi za isto su i dalje svakodnevni – Curry iz susreta u susret svojim ubačajima ostavlja u nevjerici protivničke navijače, a Golden State ne samo da je oborio rekord u najdužem pobjedničkom nizu (za što zasluge treba pripisati i privremenom treneru Lukeu Waltonu), već su sa čak nevjerojatne 24 pobjede u nizu Warriorsi postavili novi, ubuduće teško dostižan rekord!

Starije poznavatelje "kraljice sportova", ali i one mlađe, upućene u zbivanja često u vlastitom aranžmanu, takva će košarkaška dominacija, temeljena na superzvijezdi ekstra klase i šuterskoj dominaciji cijelog kolektiva, neminovno asocirati na igru i nepobjedivost dvostrukog kontinentalnog prvaka – Draženovu Cibonu iz 1980-ih.

I baš poput Dražena, Curry trpa nemilice, a kad izludi "flastera" i "double-teamove" koji ga redovito čekaju na 9-10 metara od koša (nije viđeno prije!) u stilu pravog lidera otvara pozicije svim ostalima. Dražen je kao "trostruka prijetnja" mogao birati između brata Aleksandra ili Cvjetićanina na trici, Čuture i Nakića na krilima te Knege ili Arapovića na ziceru. Curry danas ima Thompsona i Igoudalu na trici, Greena i Barnesa na krilima te Boguta u reketu.

Lidere Cibone i Golden Statea, ekipa između kojih stoji tri desetljeća, prve je u svojim izjavama povezao legendarni NBA šuter, Draženov rival s početka 1990-ih, Reggie Miller. U nekoliko je navrata usporedio njihovu brzinu izbačaja lopte dva vrhunska strijelca. Njegova nam najrecentnija izjava definitivno nam ide na čast: – Dražen je bio najbolji šuter protiv kojeg sam igrao. Svi govore o tome kako Curry ima brz izbačaj. Ali, Petrović je imao najbrži izbačaj koji sam vidio u životu – rekao je Reggie Miller.

Špekulacije o tome da su Mark Jackson i njegov nasljednik na klupi Warriorsa Steve Kerr (izbiva zbog problema s leđima i učestalih glavobolja) prije cijele ove NBA uspješnice s užitkom gledali snimke utakmica Draženove Cibone ostavimo po strani. NBA košarka je prilično egzaktna znanost.

Curry, igrač koji je prema statistikama dostupnim na 82games.com u prošloj sezoni odigrao 66% minuta na svojoj poziciji te u tom vremenu ostvario u prosjeku suficit od 15,4 statističkih poena nad čuvarima te čak 16,8 statističkih poena za Warriorse, ovu je sezonu otvorio u senzacionalnom statističkom stilu. Trenutno u 34.3 minute na parketu postiže čak 32,4 poena uz 5,8 asista i 4,9 skokova. Frapantno je to da mu je ukupan šut za tek 191 cm visokog braniča apsolutno nepojmljivih 53,2%, trica na vjerojatno povijesnih 47,2% a slobodna bacanja na fenomenalnih 91,2% uspješnosti!

Dražen kao Jordan

S tim se brojkama mogu uspoređivati samo najveći, pa zašto ne i nesuđeni NBA All-Star igrač Dražen Petrović, koji je tijekom svoje posljednje, ali najproduktivnije sezone 1992./93. iz polja šutirao 51,8%, za tricu čak 44,9% te slobodna bacanja 87%. Vrijedi naglasiti da je branič šuter Netsa tad, i uz dozvoljeni "hand checking" od mnogo žešćih čuvara nego što je to danas slučaj, bio, uz nedodirljivog Michaela Jordana, najprecizniji NBA branič! Igra Golden Statea u nekim intervalima posve odudara od standardnih NBA obrazaca te mnoge košarkaške znalce asocira na hakl. Sve je manje danas dominantnog "pick & rolla", a sve više klasičnih "osmica" za šutere te raznoraznih "give & go" kombinacija s Curryjem kao krajnjim egzekutorom. Dakle puno taktičkih kreacija koje više nisu u knjigama akcija. Nedavni komentar proslavljenog stratega San Antonija Gregga Popovicha, koji je Spurse do recentnih naslova NBA prvaka odveo upravo šuterskom preciznošću, o tome kako "trice nisu košarka" naljutio bi i Curryja i Dražena, igrače koji su se itekako morali izboriti za prodor u NBA elitu, na pozicijama na kojima je tradicionalno najveća konkurencija igrača!

Dražen, igrač koji je za uspjeh u NBA žrtvovao svu slavu koju je stekao u Europi, zasigurno bi bez oklijevanja odbrusio natrag "Popu". Vjerujemo da šutjeti neće niti Curry jer je ovo što on pogađa iz večeri u večer "više s parkinga", kako bi rekao kolega Edin Avdić, te je iznimno snažan argument za sve one koji poput legendarnog igrača i solidnog trenera Byrona Scotta predlažu uvođenje atraktivnog noviteta – linije za četiri poena! Ključ Curryjeva uspjeha kao okosnice rezultatskog uspjeha Goden Statea leži u, za većinu hrvatskih trenera danas opsjednutih visokim igračima te igrom u obrani sasvim nekarakterističnom, povjerenju američkih trenera u "klinca" koji je još u veljači 1992. nesvjesno, uz oca Della i našeg Dražena (obojica draftirani u lipnju 1986.) bio, slika nam svjedoči, bitnim dijelom dekora NBA natjecanja u tricama na All-Star vikendu u Orlandu.

Ponosna Biserka Petrović, koja danas u Draženovu muzeju posebno baštini i nedavno pristigli Curryev dres iz Warriorsa, jasno se prisjeća: "Čuvala sam ga tada da ne uleti na parket!'"

A od potencijalnih pošasti života u SAD-u, braću Stephena te dvije i pol godine mlađeg Setha kroz djetinjstvo i mladost su čuvali roditelji, majka Sonya i otac Dell, sjajni NBA šuter koji je najveći dio desetogodišnje karijere proveo u dresu Charlotte Hornetsa s brojem 30. U glavnom su gradu North Caroline odgajali sinove, zvijezde lokalne srednje škole Charlotte Christian, u duhu životne prizemnosti, realnosti i zahvalnosti – često su im znali reći:

Hrabrost Mirka Novosela

"Budite to što jeste, nemojte pokušavati mjeriti sebe s nekim drugim. Pokušajte maksimalno iskoristiti potencijal, budite najbolji što bi možete biti."

Taj je isti "klinac" sjajnim nastupima u dresu sveučilišta Davidson, istog onog za koji je u rasponu 1996.-2000. na 91 utakmici nastupio i Zagrepčanin Davor Halbauer, nagovijestio potencijalno zvjezdanu NBA karijeru. No mnogi sjajni NCAA igrači kroz povijest, a pogotovo rođeni šuteri, nisu u NBA uspjeli ostvariti ono što su im stručnjaci i mediji javno proricali. No Curry je i u NBA, naravno kako zbog ekstra šuterskih kvaliteta, tako i zbog kreativnosti i pregleda igre, naišao na ogromnu dozu povjerenja, u prvom redu trenera Marka Jacksona.

Legendarni je play Knicksa Curryju odriješio ruke te sredinom sezone 2011./12. naručio otpremanje prvog strijelca, ali i velikog "potrošača" Monta Ellisa u Dallas te već tada iznimno hrabro proglasio Curryja i Thompsona "najboljim šuterskim dvojcem na svijetu"!

Bila je to upravo ona ista košarkaška odvažnost s kojom je legendarni Mirko Novosel, s čvrstom vjerom da vanjski igrači mogu postati najveći, oglušivši se pritom na brojne cinične glasove kritičara, "Moku" Slavnića promovirao u drskog lidera trofejne generacije reprezentacije Jugoslavije 1970-ih, a potom i košarkaško čudo iz Šibenika, dotad neukrotivog Dražena, predstavio kao "košarkaškog Mozarta".

Jacksonovo vidovito pročanstvo obistinilo se tik nakon njegova odlaska, kada ga je u sezoni 2014/15. naslijedio sjajni šuter nedodirljivih Chicago Bullsa iz 1990-ih, Steve Kerr. Kerr je u 27-godišnjaku iz košarkom opsjednute North Caroline, u kojem je vjerojatno prepoznao i djelić svog šuterskog mentaliteta, dao apsolutno sve ovlasti na terenu.

Curry je, nakon sjajne sezone, odveo preporođene Warriorse do trijumfa nad LeBronovim Clevelandom te prvog naslova NBA prvaka nakon četiri desetljeća i 1975. godine!

Da Curryjeva podložnost ekipi nije limitirana samo na parket, već je prisutna i izvan njega, svjedoče podaci o godišnjoj zaradi igrača Warriosa prema kojima je skromni dečko, koji uzgred rečeno ne voli kad navijači Warriorsa komentiraju fizički izgled njegove majke Sonye, tek je jedan od pet Warriorsa (uz Thompsona, Greena, Boguta, Iguodalu), koji će za ovu sezonu zaraditi više od 10 milijuna USD bruto. Točnije, 11.370.786. Usporedbe radi, LeBron James će u Clevelandu za ovu sezonu inkasirati 22.970.500 USD. Uzgred rečeno, Curry ne bi samo tako, poput LBJ-a 2008., izgubio partiju "puta oko svijeta" od do tada potpunog anonimca, Davida Kalba... Curry nije dopustio da mu slava i novac pomute um. Igra mu je ostala najvažnija. Sluša trenera, poštuje suigrače i protivnike, a ruka ga i dalje nepogrešivo služi. Nevjerojatno samopouzdanje, za koje on sam ističe da je rezultat istinske vjere u Boga, izdiglo ga je u igrača dosad neviđenih mogućnosti, koji je postao najveći NBA adrenalinski hit! Što će donijeti budućnost?

Naravno, postavljaju se brojna pitanja poput onog hoće li Warriorsi stvoriti pobjedničku dinastiju ili Curry ipak nije imun na novčane iznose? Može li MVP lige iskoristiti stečeni ugled te u Warriorse možda povući i brata Setha? Hoćemo li u uskoro u NBA, ali i Europi, gledati još više ekipa koje igraju stilom Warriorsa? Koliko dugo Curry može odolijevati sve žešćim udarcima protivničkih igrača te ostati neozlijeđen u igračkim godinama u kojima je i Dražen imao problema s ozljedama?

A gdje smo mi u toj cijeloj priči?

Sjedimo u polutrošnom naslonjaču kupljenom na kredit s polupraznom zdjelom kokica u naručju, nervozno upravljačem pokušavamo pronaći koji Šarićev ili Hezonjin highlight. A na drugom kraju svijeta, tamo iza ekrana, nemilice trpa igrač koji bi mogao postati jedan od najvećih, a po stilu Draženov nasljednik – Stephen Curry. Ipak, da je i on "građanin svijeta" te da je dio njega svakodnevno i uz nas, svjedoči izjava:

"Bit će mi čast da moj dres pronađe mjesto u Draženovu muzeju", rekao je Stephen Curry kad je službeno proglašen za najboljeg NBA košarkaša.

>> Mislio sam da je Dražen najbolji kojeg sam vidio, ali više nisam siguran

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije