Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Čudo usred Tihog oceana: Mornar pao s broda, život mu spasila 'crna točka' na horizontu

Sinu je rekao da je nakon završetka noćne smjene u strojarnici osjetio vrtoglavicu te je izašao na palubu kako bi došao k sebi, no pao je u more.
25. veljače 2021. u 21:51 9 komentara 54614 prikaza
Foto: Pixabay

Mornar koji je pao s broda za opskrbu proveo je više od 14 sati u Tihom oceanu, držeći se za staru bovu namijenjenu za ribolov prije nego što je pronađen i spašen. Sam usred oceana i bez prsluka za spašavanje, u zoru je odlučio plivati prema crnoj točki na horizontu. Ta odluka spasila mu je život.

Sl. Brod: Ugostitelji pripremaju terase kafica za optvaranje u ponedjeljak O TREĆEM VALU I NAJAVAMA IZ VLADE Znanstvenici o blažim mjerama: Terase se mogu otvoriti, ali razmak se mora poštovati

Vidam Perevertilov, glavni inženjer na brodu Silver Supporter, vraćen je na palubu nakon gotovo cijeli dan proveden u oceanu. Pad se dogodio 16. veljače pao dok je njegov teretnjak putovao između novozelandske luke Tauranga na sjevernom otoku zemlje i izoliranog britanskog teritorija Pitcairna, prenosi Guardian.

Kasnije je sinu rekao da je nakon završetka noćne smjene u strojarnici osjetio vrtoglavicu te je izašao na palubu kako bi došao k sebi, no pao je u more.

“Ne sjeća se pada u more. Možda se onesvijestio”, rekao je Perevetilov sin Marat za novozelandske portal Stuff.

Sjeća se trenutka kada se osvijestio i vidio kako brod plovi u mrak. Posada šest sati nije primijetila da ga nema. Kada su shvatili, brod je emitirao poziv u pomoć i francuski mornarički zrakoplov pridružio se potrazi iz Polinezije, dok je francuska meteorološka služba ispitivala vjetrove i struje kako bi utvrdila gdje bi se mogao nalaziti.

Zagreb: Cijepljenje građana u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj Kako djeluje u stvarnom svijetu? Znanstvenici došli do podataka o cjepivu Pfizer koje bi moglo biti presudno za vraćanje u normalan život

Posada na brodu uspjela je utvrditi da je Perevertilov bio na brodu u 4 ujutro, jer je u to vrijeme podnio izvještaj u brodskom dnevniku. U vrijeme kad je mornar pao s palube, Silver Supporter bio je oko 400 nautičkih milja južno od najjužnijih otoka Francuske Polinezije.

Usred oceana, s brodom izvan vidokruga, 52-godišnji Perevertilov u zoru je donio odluku koja mu je na kraju spasila život. Nije bio siguran o čemu se radi, ali je zaplivao prema crnoj mrlji koji je vidio na horizontu.

"Njegova je volja za preživljavanjem bila jaka, no dok sunce nije izašlo, borio se da se održi na površini", rekao je Marat iz Litve.

Ispostavilo se da je točka na horizontu napuštena bova za ribolov. Perevertilov se držao za to dok ga nisu pronašli oko 18 sati. Njegov je brod bio usred potrage kada je član posade začuo slabašan glas, a stražar u moru vidio podignutu ruku. Izvučen je iscrpljen, ali neozlijeđen.

bager UŽASNO Tko je kriv za ovo? Pogledajte što je bagerist učinio šefici dok je utovarivao pijesak

Guvernerka otoka Pitcairn rekla je za New Zealand Herald da su svi "silno odahnuli" kad su čuli da je spašavanje bilo uspješno.

"Svi smo se bojali najgoreg, s obzirom na veličinu Tihog oceana i njegove jake struje. Činjenica da je preživio i da su ga spasili je upravo nevjerojatna", rekla je.

Perevetilov sin Marat kaže da je njegov otac ostavio plutaču u moru, umjesto da je uzme za uspomenu.

"Smiješno je. Rekao je da je želi ostaviti tamo kako bi mogla spasiti život nekom drugom."

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar Franz_Ferdinand
  Franz_Ferdinand:

  A radi li vam Google translate: "... vraćen je na palubu nakon gotovo cijeli dan proveden u oceanu. Pad se dogodio 16. veljače pao dok je njegov teretnjak putovao ... " Sramota

 • vabriga:

  Chief engineer je u prijevodu sa engleskog upravitelj stroja - a nije glavni inžinjer!

 • Jagica:

  Zbog čega je osjećao nesvjesticu.......možda piće .....droga ili ......ugljični monoksid