Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Instant-karma

Ovakvo nešto u Zagrebu se ne pamti: Bacio opušak kroz prozor Mercedesa pa osuđen

Zagreb: Promet na križanju Vukovarske i Držićeve
FIlip Kos/PIXSELL
03.01.2024.
u 09:29

Sutkinja je Zagrepčanina oslobodila plaćanja troškova suđenja jer joj se požalio na loše imovno stanje no otkrili smo da je direktor dviju uspješnih kozmetičkih tvrtki

Čudo neviđeno dogodilo se 45-godišnjem Zagrepčaninu. Vozeći "Mercedes M1" Držićevom avenijom prema sjeveru, kod Rapske na broju 2 učinio je ono što čini mnogi neodgojeni ljudi, ali to ipak ne rade u svome domu, dvorištu, terasi, balkonu ili poslovnom prostoru. U vožnji je kroz prozor bacio opušak. I snašla ga je instant-karma. Vidjeli su ga prometni policajci, zaustavili i optužili da je opušak otpadak kojim je mogao omesti ili ugroziti sigurnost prometa, a i onečistio je i ugrozio okoliš. Svaka čast policajcima što su si dali truda očitati mu građansku lekciju o pravilima života u zajednici.

To je prekršaj po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za koji je vozačima propisana kazna od 130 eura, a za obrtnika ili pravnu osobu od 660 do 1990 eura te u potonjem slučaju i za odgovornu osobu od 190 do 660 eura. No jeste li ikad čuli da je zbog toga netko i osuđen?

"Nesretni" vozač podnio je prigovor pa je dobio priliku na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu iznijeti obranu. A što reći. Priznao je, napomenuvši da je prethodno otresao cigaretu. I naravno, nije znao da je bacanje opuška na javnu površinu kažnjivo. Stvarno, pa svakodnevno svjedočimo tome da se bacaju i prazne kutije od cigareta i kojekakva ambalaža, maramice i drugi otpaci, čemu drama oko opuška. I tko se prvi put provoza ili prošeta ulicama Zagreba prvo što mora uočiti jest da bacanje otpadaka (kao i ispisivanje žvrljotina po fasadama zgrada) u našem gradu nije kažnjivo. Zato bi Zagreb po prljavštini mogao konkurirati za europski vrh. Dakako, zbog gradskih vlasti, ali još više zbog samih Zagrepčana od kojih očito mnogi uživaju u slobodi onečišćenja životnog okoliša. Uzgred, pogledajte i nove fasade u središtu grada. Očito nema većeg gušta nego tek uređeno pročelje zgrade trajno obilježiti nekom svejedno je, bedastom škrabotinom ili "street art" uratkom. Zašto to nikad ne naprave svome ocu, majci ili nekom bližnjem na svojoj kući ili zgradi!? 

VEZANI ČLANCI 

Tako bi se i junak ove naše priče zasigurno zgrozio da mu netko ugasi cigaretu na mramornom podu njegova besprijekorno uređenog poslovnog prostora. I vjerojatno bi mu lice dobilo onaj ukočeni izraz nevjerice da mu počinitelj onečišćenja kaže kako nije znao da se to ne smije.

Doduše, okrivljeni vozač izrazio je žaljenje zbog nepoznavanja kulture života u gradu. Iako je rođen u Zagrebu, a i visokoobrazovan je. Ali, eto, nije znao da je bacanje opuška kažnjivo. Obećao je da to više neće činiti i molio je sutkinju da bude blagonaklona te da mu umjesto novčane kazne izrekne opomenu.

S obzirom na to da nema prekršajni dosje, a ni otegotnih okolnosti, sutkinja Ljiljana Lovrek Grojzdek zaključila je da će okrivljeniku i opomena biti dovoljan prijekor. Još ga je i oslobodila naknade troškova prekršajnog postupka jer joj je rekao da je lošeg imovnog stanja pa je zaključila da bi plaćanjem troškova postupka bilo dovedeno u pitanje njegovo uzdržavanje. Možda je na sutkinju sugestivno djelovalo to što je okrivljenik rekao da je diplomirani novinar.

Zanimalo nas je u kojoj redakciji radi pa smo istražujući ustanovili da ne radi kao novinar već je, prema podacima iz Sudskog registra, direktor u dvije obiteljske tvrtke koje nude proizvode za njegu lica i tijela, a s obzirom na to da obje imaju poslovne prostore u sjedištu Zagreba, a i prebivalište mu je u jednom od novoizgrađenih stambenih naselja u Zagrebu, teško je povjerovati u njegovo navodno loše imovno stanje. To više jer je u starijoj tvrtki već 10 godina direktor, a posljednje dvije godine obje su tvrtke imale više od milijun kuna prihoda i po nekoliko stotina tisuća kuna dobiti.

Identitet mu ne navodimo jer u Zagrebu bi se svakoga dana moglo ispisati na tisuće takvih kazni pa ne bi bilo korektno njega pribiti na stup srama samo zbog toga jer je imao peh da ga u nekulturnom postupku uhvati policija pa bude osuđen.  

VIDEO Na cesti kod Sv. Ivana Zeline jurio bik: 'Nije upalio dnevna svjetla!'

Komentara 36

DU
Deleted user
10:01 03.01.2024.

Sutkinja je bila blagonaklona spram mercedesa a ne čovjeka. A da ga je trebalo oderati trebalo je. Nedavno sam vidio, po registraciji, "slovenca" Na sred avenije u Dubravi na semaforu iskrca punu pepeljaru čikova. Kažem mu ..nešto ti je ispalo. Ne vem je bio odgovor i dalje pogasu. Ili druga stvar .gospođa vodi pesa---tele, i točno pred lesom mi se iskrca . Ona uredno čeka i samo kaže iidemo mili. Djeca idu u školu ,sreća preskaču na kraju moram uzeti lopaticu i očistiti. To isto treba kažnjavati, ali debelo. Moj grad je stvarno postao (kako reče neki dan pjesnik) šabačka mahala.

WA
WalterXY
10:03 03.01.2024.

Neće biti čist grad dok se ovo ne radi redovito!! Zar sud nije mogao s par klikova u Poslovnoj Hrvatskoj vidjeti imovinsko stanje????

OL
olujasviholuja
10:22 03.01.2024.

Šetam se svaki dan,pokraj ceste limenki od pive ili energetskih napitka , čaša za kavu za van i praznih kutija od cegereta, svaki ih dan sve više ,bacaju ih vozači iz auta ,ružno za vidjeti ,mislio sam da je too samo kod mene,a gdje god se voziš vidiš tih limenki i časa posvuda kraj ceste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije