Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Njemačkoj

CSU ostvario najlošiji rezultat od 1950. godine

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
14.10.2018.
u 22:34

Druga je mogućnost koaliranje s nekadašnjim smrtnim neprijateljima Zelenima ako oni tako odluče te u slučaju da im se takva mogućnost doista i ponudi

Predizborne su ankete bile gotovo savršeno točne. CSU je prema preliminarnim rezultatima na pokrajinskim izborima u Bavarskoj osvojio 37,3 posto glasova što je njihov najslabiji rezultat od 1950. godine. Ovog puta ankete nisu slagale niti Zelene koji su stvarni pobjednik ovih izbora sa 17,8 posto, više nego dvostruko više od prošlih izbora 2013. godine.

Po prvi puta će se u bavarskom parlamentu naći AfD koji je opravdao očekivanih 10,7 posto, a možda je najveći gubitnik SPD koji je osvojio tek 9,5 posto glasova. Interes je glasača bio velik, gotovo pet posto veći nego na prošlim izborima.

– Ovo nije lak dan za CSU, nismo ostvarili povoljan rezultat za koji nam sada ne preostaje ništa drugo nego da ga prihvatimo, no ipak želimo formirati stabilnu bavarsku vladu što je prije moguće – rekao je sadašnji bavarski premijer iz redova CSU-a Markus Soeder.

Kako se njegova stranka ranije odredila kako nema koaliranja s krajnje desnim AfD-om, kao jedna mogućnost koalicije najavljuju se Freie Wahler, Slobodni glasači, stranka desnog centra koja je osvojila 11,6 posto, za 2,6 posto više nego prošli puta. U tom paketu mogli bi se onda naći i FDP-ovci koji se vrte oko praga za ulazak u parlament.

Druga je mogućnost koaliranje s nekadašnjim smrtnim neprijateljima Zelenima ako oni tako odluče te u slučaju da im se takva mogućnost doista i ponudi. Što se šefa CSU-a Horsta Seehofera tiče, on nije odbacio mogućnost da ode s čela CSU-a, no rekao je kako postoje i druge okolnosti koje su dovele do ovako lošeg rezultata.

Susret Andreja Plenkovića i Angele Merkel

Angela Merkel
1/8
Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
22:41 14.10.2018.

Jel spavaš mirno Andreju Plenkoviću??? Biće toga i kod nas....kao i u Njemačkoj, SAD-u, i u Hrvatskoj je narod pomalo skužio da su ih elite prevarile. Pomalo drugovi, dolazi sve na naplatu....ničija ne gori do zore...

MI
misidinis
00:28 15.10.2018.

Prošvikana švapska babetina je uništila ne samo Njemačku, nego cijelu Europu. Šta se više čeka, šta je ne maknu s vlasti strpaju u roptarnicu povijesti. Ne zaslužuje više ni minut mandata. Uh, što je ne mogu smislit!

Avatar Štomigljivac
Štomigljivac
23:52 14.10.2018.

Ovom fotografijom na kraju teksta sugerirate odgovor na pitanje iz posljednje rečenice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije