Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Crveni križ procjenjuje da je u potresu poginulo 50 tisuća Haićana

haiti
Foto: Reuters
1/2
14.01.2010.
u 20:29

Glasnogovornik Jean-Luc Martinage kazao je da su do te brojke došli na temelju informacija dobivenih od mreže dobrovoljaca koja djeluje na području pogođenoga šireg područja Port-au-Princea.

U ženevskom sjedištu Crvenog križa procijenili su da je u potresu na Haitiju poginulo između 45 i 50 tisuća ljudi. Glasnogovornik Crvenog križa Jean-Luc Martinage kazao je da su do te brojke došli na temelju informacija dobivenih od mreže dobrovoljaca koja djeluje na području pogođenoga šireg područja Port-au-Princea. Ogradio se, međutim, da je riječ tek o pretpostavkama te da Međunarodna federacija Crvenog križa tek treba utvrditi konkretan broj poginulih. Također, s obzirom na to da je grad razrušen, procjenjuje se da je potresom pogođeno, na ovaj ili onaj način, najmanje tri milijuna ljudi.

Konkretnih brojki ne može biti jer su spasilački napori tek počeli, međutim brojka koju spominje Crveni križ višestruko je manja od one koju je iznio haićanski premijer Jean-Max Bellerive koji je procijenio da bi mrtvih moglo biti nekoliko stotina tisuća ljudi.

Prvi val međunarodne pomoći pristiže tijekom dana u Haiti. Vlasti panično upozoravaju kako je nekoliko sljedećih dana presudno za preživljavanje tisuća stanovnika zarobljenih ispod ruševina.

- Glavnina središta Port-au-Princea postala je samo mješavina mrtvih tijela, smeća i betona - izvještava novinar CNN-a iz haićanske prijestolnice. 

Zračni prostor Haitija ujutro je bio otvoren za letove s humanitarnom pomoći, ali tamošnja jadna infrastruktura ne može primiti sve zrakoplove s hranom, pa su tijekom dana, zbog straha od zagušenja zračnog prostora i nedostatka goriva u Port-au-Princeu, letovi iz SAD-a zaustavljeni dok se ne raščisti prostor - objašnjavaju američki dužnosnici.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je danas da će SAD poslati sto milijuna dolara pomoći, a veliku američku mobilizaciju u slanju snaga na Haiti nazvao je jednim od najvećih humanitarnih podviga u koje se SAD upustio u novijoj povijesti. Kontingent od 2000 američkih marinaca trebao bi priskočiti u pomoć tamošnjim policijskim snagama UN-a u raščišćavanju ruševina. Haiti, naime, nema svoju vojsku.
Obama je u akciju pomaganja pogođenoj karipskoj zemlji uključio i bivšega američkog predsjednika Billa Clintona i njegovu zakladu, ali, javlja Fox, i predsjednika Georgea W. Busha, koji će tako dobiti priliku popraviti ono što je propustio učiniti tijekom uragana Katrina.

Svjetska banka je također obećala sto milijuna dolara pomoći, a UN je najavio deset  milijuna dolara. U pomaganje Haitiju novčano su se priključile, uz brojne vlade, i organizacije poput Crvenog križa, katoličkih, židovskih i islamskih dobrotvornih organizacija. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar jankoplemenity
jankoplemenity
21:05 14.01.2010.

iluminati na dijelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije