Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO Demoskop

HDZ u padu, Plenković je najnegativniji

Vladimir Šeks, Martina Dalić i Andrej Plenković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
06.11.2017.
u 12:02

I dalje je najpopularniji političar nitko, prikupio je podršku 23,3 posto anketiranih građana

Agrokor kao najkrupniji problem Vlade HDZ-a i HNS-a, ali i kao potencijalno najveća gospodarska bomba, odrazio se i na rejting stranaka i političara.

Neovisni ispred HNS-a

Tako posljednji CRO Demoskop Promocije plus, proveden od 31. listopada do 4. studenog, pokazuje da je rejting HDZ-a pao za 2,2 postotna boda, na 31,3 posto (no i dalje su najjača stranka), dok su oporbene stranke SDP, Most, Živi zid u laganom rastu, ali sve promjene su unutar statističke pogreške.

Iako se SDP nije odveć proslavio načinom na koji prati zbivanja oko Agrokora, ipak su ustrajali i na njihovu inicijativu osnovano je saborsko istražno povjerenstvo o posrnulom koncernu, rejting mu je porastao za 0,8 posto u odnosu na listopad, i sad su na 22,9 posto.

Most je po snazi treća stranka te bilježi rejting od 8,7 posto, ovaj su mjesec u odnosu na prošli porasli za 0,9 posto. Živi zid je na četvrtom mjestu sa 7,5 posto, u odnosu na 6,6 posto početkom listopada. HSS je peti s izbornom podrškom od 3,1 posto (prije mjesec dana 2,9 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,3 posto (jednako kao i prethodna dva mjeseca). Zanimljivo je da je novoosnovana stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića Neovisni za Hrvatsku s dva posto izbornog rejtinga ispred HNS-a koji s HDZ-om sudjeluje u Vladi i upravlja s dva velika resora.

I dalje je najpopularniji političar nitko, prikupio je podršku 23,3 posto anketiranih građana (veću nego prošli mjesec), dok je na drugom mjestu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 14 posto podrške. Prošli mjesec predsjednica je uživala veću podršku, odnosno pozitivnom ju je smatralo 15,3 posto anketiranih. Premijer Andrej Plenković treći je najpopularniji političar s 11,1 posto podrške, a četvrti Ivan Pernar (Živi zid) sa 6,9 posto podrške. To je ujedno i njegov najveći izbor otpočetka “plasmana” na ljestvicu najpozitivnijih političara; istovremeno je zabilježio i najveći skok pozitivnog doživljaja u mjesec dana jer je njegov izbor narastao za 3,3 postotna boda u odnosu na izmjerenih 6,6 posto iz listopada), navodi se u CRO Demoskopu.

Pupovac četvrti negativni

Na petom mjestu popularnosti je Davor Bernardić s 5,8 posto (u listopadu 3,9 posto). Najnegativniji političar je premijer Plenković, a to smatra 20 posto anketiranih, prošli mjesec to je mislilo 18,7 posto birača. Drugo mjesto dijele “svi političari” s izborom od 14,3 posto birača (prije mjesec dana 16 posto). Na trećem je mjestu Zlatko Hasanbegović s izborom od 10,9 posto anketiranih (prije mjesec dana 12 posto).

Milorad Pupovac zadržao se na četvrtom mjestu s 8,7 posto (prije mjesec dana 10,1 posto). Davor Bernardić je na petom mjestu s izborom 8,1 posto (u odnosu na 6,7 posto u listopadu). Zlatko Hasanbegović jučer je komentirao kako mu je čast biti ispred Milorada Pupovca, pa barem i na ljestvici najnepopularnijih. U ovomjesečnom istraživanju 76,8 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,4 posto iz listopada. Istraživanje CRO Demoskop provodi se na uzorku od 1.300 ispitanika, a standardna greška uzorka iznosi ±2,7 posto.

Komentara 7

MA
Marko1337
15:58 06.11.2017.

Plenković i HDZ jedina su opcija za opstanak države Hrvatske !

CR
cromak
17:17 06.11.2017.

Vidi ovo! nesto saznali na slavonskom sijelu u birtiji slusajuci neke koji neznaju sta pricaju i to nam uvalili kao neki podataak,nostalgicari komunjare paraziti lazljivci ko drugi?

JO
Josip333
16:13 11.11.2017.

Samo lazite i nanosite ogromne štete Hrvatskoj toje vaš cilj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije