Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narodnjaci za ubrzavanje

U HNS-u traže sastanak jer Plenković sporo radi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.10.2017.
u 18:38

Odlukom premijera svi zakoni prije javne rasprave idu u njegov kabinet, a ondje nepotrebno nastaje zastoj, žale se u HNS-u

U vrhu HNS-a nisu sretni brzinom kojom premijer Andrej Plenković donosi odluke, ali ni načinom na koji se upravlja državom.

Sve je dodatno usporeno, žale se u vodstvu te stranke, odlukom premijera, nakon slučaja Murganić i skandala s Obiteljskim zakonom, da svi nacrti zakona prije nego ih ministri puste u javnu raspravu dođu u njegov kabinet na kontrolu.

Čekaju termin od premijera

Tako se dva tjedna, tvrde u vrhu HNS-a, u premijerovu uredu čitao i zakon iz resora ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Osim toga, HNS-ovce zanima što je s Inom (na lanjski Badnjak premijer je najavio da Vlada RH ide u otkup Ine od MOL-a i poslije toga ništa), što se zbiva s Agrokorom, zašto već mjesecima premijer Plenković ne može odlučiti o četiri HDZ-ova člana uprave HEP-a, ali i koja je hrvatska vanjska politika. Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u službenom posjetu ruskom predsjedniku Putinu, Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od EU jaču zaštitu od ruske propagande i hibridnog ratovanja. HNS-ovce zanima i koje će to biti investicije velikih javnih poduzeća. Zbog svih tih pitanja i nezadovoljstva, vodstvo HNS-a zatražilo je sastanak s premijerom Plenkovićem, a prema posljednjim informacijama, još čeka točan termin. Premda HNS-u nikako nije cilj pad Vlade niti ima snage ucjenjivati HDZ, ipak ne želi glumiti fikus u Vladi nego od premijera Plenkovića traži veću brzinu i angažman.

Tko čita zakone u HDZ-u

– Uopće nam nije jasno tko, primjerice, čita te zakone u Uredu premijera, on osobno ili netko treći. U HNS-u je to riješeno tako da se zakoni prolaze s glavnim tajnikom, odnosno s vodstvom stranke – rekao nam je sugovornik iz vrha HNS-a. Njemu smeta i to što se premijer bavi sitnim dnevnim političkim čarkama, umjesto ključnim odlukama. Sve političke dogovore HNS-a i HDZ-a vodi pak Ivan Vrdoljak, iako je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, a Vrdoljak je najizvjesniji novi-stari predsjednik HNS-a. Izbori u HNS-u održavaju se pak sredinom prosinca. Dojam je da HDZ trenutačno pretjerano ne doživljava HNS, kojeg kao v.d. vodi Štromar.

1/10

Možda se Vrdoljak uspije više nametnuti. No baš uoči njegova povratka na čelo HNS-a, Vladimir Šeks (HDZ) u intervjuu za Večernji list potanko je opisao akciju sljubljivanja HDZ-a i HNS-a, ali i kako je Vrdoljak popustio pod pritiskom te podnio ostavku na mjesto šefa HNS-a iako je uvjeravao vrh HDZ-a da će “sve biti u redu”... Potom je počela akcija “ohrabrivanja” da Vrdoljak ipak ustraje na koalicji. 

Koalicija HDZ-a i HNS-a pred novim je izazovom jer je SDP najavio opoziv premijera Plenkovića. Premda oporba, kako sada stvari stoje, nema dovoljno ruku da bi srušila premijera, a time i Vladu, to će ipak biti situacija u kojoj će HDZ-ovi partneri i podržavatelji parlamentarne većine moći trgovati za svoje ruke u Saboru. Plenković, naime, ima tijesnu većinu od 78 zastupnika i svaka turbulencija prilika je da se za stabilnost većine nešto utrži. Presudni su zastupnici Milorada Pupovca koji bi mogao svoju odanost uvjetovati nekim drugim pitanjima, poput budućeg zakona o simbolima totalitarnih režima. Teško da će to činiti na sva zvona...

Komentara 125

Avatar Cinco
Cinco
19:01 31.10.2017.

Vlada u odnosu na Milanovićevu razvaljuje. Smiješno. Treba ubrzati pljačke tipa predstečajne nagodbe ili uvaljivanje razdjelnika i sl.

KA
karlodrago
19:18 31.10.2017.

HNS -ovci su se umislili da su oni neki faktor i sad oni govore Plenkoviću da sporo radi .Najbolje bi bilo Plenkiju da razmisli o njihovoj zamjeni i primi u vladu neke sigurnije ./ MOST nikako, jer su umišljeni neznalicece i čak malo mentalno nezreli i nesigurni/.

DE
delnice22
22:46 31.10.2017.

Ove mizerne stranke treba iskljuciti iz upravljanja zemljom.Seks je u pravu, 7% za prolaz je normala.Ovaj HNS je zivio na grbaci SDP a sad umire-nestaje,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije