Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BLIZINI GRANICE S UKRAJINOM

Crni trenutak za rusku avijaciju: Četiri letjelice srušene u jednom danu?

15.05.2023.
u 10:48

Prema neslužbenim informacijama, srušeni su vojni zrakoplovi Su-34 i Su-35 i dva Mi-8 helikoptera. Kako piše CNN vojni analitičari smatraju da je Ukrajina približila protuzračnu obranu granici s Rusijom u regiji Černigov da bi se borila protiv sve većeg korištenja ruskih bombi koje djeluju kao projektili jer se ispaljuju iz daljine

Ruski vojni zrakoplovi Su-34 i Su-35 te dva Mi-8 helikoptera srušeni su u subotu u regiji Brjansk na sjevernoj granici s Ukrajinom, pišu ruski mediji. Pad se dogodio i subotu, a time su ruske zračne snage doživjele najteži dan otkad traje rat. Ukrajina nije potvrdila svoje sudjelovanje u rušenju letjelica, ali su poručili da su zrakoplovi "upali u nevolju", prenosi CNN.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, Yuriy Inhat, nazvao je subotu "crnim danom" za rusku avijaciju. Rekao je da ruske zračne snage napadaju Ukrajinu sa sjevera gotovo svaki dan. Naglasio je i da su udari predvođeni bombama te da Rusi žele bombardirati civile. Pojavilo se i nekoliko videa koji prikazuju pad helikoptera, dok se na ruskim Telegram grupama i blogovima pojavljuju različite informacije oko pada. 

Rusko ministarstvo obrane nije se oglasilo, dok je guverner Brjanska potvrdio pad te je rekao da je ranjen jedan civil. Ruske novine Kommersant prenijele su informaciju da su dva helikoptera i dva zrakoplova srušena u oblasti Brjansk. Dodali su i da je možda pogođeno više helikoptera. Objasnili su da se za napadačima traga i na tlu i na zemlji. 

"Su-35 i Su-34 trebali su izvesti raketno-bombaški napad s na mete u Černigovskoj oblasti u Ukrajini. Helikopteri su ih trebali pokrivati kao i pokupiti posadu ako dođe do pada Su-ova zbog neprijateljske vatre. Nijedno se od četiri zrakoplova nije vratilo, a piloti su ubijeni", prenijele su novine. 

Kako piše CNN vojni analitičari smatraju da je Ukrajina približila protuzračnu obranu granici s Rusijom u regiji Černigov da bi se borila protiv sve većeg korištenja ruskih bombi koje djeluju kao projektili jer se ispaljuju iz daljine. Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, Mykola Oleshcuk, sugerirao je da se priroda prijetnje promijenila.

"Ruski zrakoplovi ne ulaze  u zonu naše protuzračne obrane, već nanose udarce iz daljine na crte bojišnice te na gradove u blizini fronta", rekao je na Telegramu prošlog mjeseca. Prošlotjedni događaji mogli bi navijestiti da se granica bojišnice pomaknula u ruski teritorij kao i da je Ukrajina imala detaljne obavještajne podatke o planiranoj ruskoj misiji.

VIDEO Borbe u Ukrajini ne posustaju

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije