Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Crna Gora traži da njena policija uđe u srbijansko veleposlanstvo u Podgorici

U tijeku je nacionalna tjeralica za Brankom Milić, koja za sebe kaže da pripada četničkom pokretu u Srbiji
29. studenoga 2018. u 18:06 14 komentara 1760 prikaza
Branka Milić
Foto: YouTube/Screenshot/Vijesti Online

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u četvrtak od srbijanskog veleposlanstva u Podgorici da omogući ulazak policije u prostorije tog diplomatskog predstavništva zbog situacije sa srbijanskom državljankom Brankom Milić, optuženom za pokušaj terorističkog napada na dan crnogorskih parlamentarnih izbora 16. listopada 2016., koja je sa suda u Podgorici prije par dana pobjegla u zgradu veleposlanstva.

Branka Milić morala u pritvor Članica Četničkog pokreta izbjegla pritvor bijegom u srpsko veleposlanstvo u Crnoj Gori

Branka Milić, koja sama za sebe kaže da pripada četničkom pokretu u Srbiji, pobjegla je prošlog petka iz sudnice Višeg suda u Podgorici, gdje se protiv nje, 13 njenih sunarodnjaka i dva ruska državljana vodi sudski postupak te se sklonila u veleposlanstvo Srbije u Podgorici.

Kako je priopćeno, crnogorski MVP ponovno je danas pozvao srbijanskog veleposlanika Zorana Bingulca na razgovor i tom mu je prilikom, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, uručena nota sa zahtjevom da veleposlanstvo Srbije omogući pristup i ulazak nadležnih tijela Crne Gore u prostorije veleposlanstva, što je zatraženo na temelju nacionalne tjeralice čije izdavanje je u srijedu naložio podgorički Viši sud.

Edi Rama, Premijer Albanije, doveo je jučer cijelu svoju vladu u Kosovo, u Peć, na zajedničko zasjedanje s kosovskim kabinetom ZAJEDNIČKA SJEDNICA Ekonomska Velika Albanija: Priština i Tirana ujedinit će svoja gospodarstva

MVP je zatražio što brži odgovor Srbije na zahtjev, ističući da će crnogorska tijela i dalje postupati u skladu s međunarodnim pravom, pravnim poretkom Crne Gore i svjetskom diplomatskom praksom u cilju omogućavanja nesmetanog vođenja sudskog postupka. Veleposlanik Bingulac rekao je da će uručene dokumente proslijediti nadležnim organima Srbije.

Istodobno je crnogorski posebni tužitelj Milivoje Katnić zatražio na današnjem suđenju da se postupak protiv Branke Milić izdvoji i da joj se sudi kad se steknu uvjeti za to, navodeći kako sumnja da je njezin bijeg organiziran unaprijed, s ciljem odugovlačenja postupka. 

NAPAD NA ULICI Srpskog političara pretukli šipkama, završio je u bolnici na šivanju

Branka Milić optužena je zajedno s dva ruska i 13-oricom srbijanskih državljana za pokušaj terorističkog napada na sam dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u dosluhu s dijelom vodstva crnogorskog oporbenog Demokratskog fronta, čija se dvojica čelnika također nalaze pred sudom.

POGLEDAJTE VIDEO: Noćno prepucavanje u Saboru

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • steve:

    Rijesiti jednostavno, protjerati srpsko poslanstvo u Srbiju a nju uhapsiti.. Oni bi sigurno to ucinili da se to dogodilo u Srbiji. Nije bitno kliko ste mali ali je bitno da imate cvrste zakone a to je pravna drzava.

  • @ploto@:

    Nema tu mjesta za kompromis.Četnikuša mora biti uhićena.

  • TEUTA:

    Srpska posla. I nakon Sarajeva, Vukovara, Dubrovnika , Srebrwnice i oko 200 tisuca ubijenih , opet Milosevicevi ucenicima Vucicu, Dacicu, Seselju i ostalima nikad dosta. U losim odnosima sa: Hvatima, Muslimanima, Crnogorcima i Albanancima.