Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borislav Đukić

Crna Gora izručila Hrvatskoj generala optuženog za rušenje brane Peruča

tenk
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
08.03.2016.
u 21:48

Generala Đukića je 18. srpnja 2015. uhitila crnogorska policija u zračnoj luci Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj tjeralici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu 90-ih

Crna Gora je iz ekstradicijskog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u mirovini i državljanina Srbije Borislava Đukića, priopćeno je iz Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas".

Generala Đukića je 18. srpnja 2015. uhitila crnogorska policija u zračnoj luci Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj tjeralici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu 90-ih.

General Đukić je optužnicom iz 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su optužnicom obuhvaćeni i general Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, zapovjednik Srpske vojske Krajine (SVK) te major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih jedinica milicije SVK-a.Optuženima je 1993. određen pritvor te je za njima raspisana tjeralica na osnovi koje je Đukić i uhićen.

Ubrzo po uhićenju, 12. kolovoza, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića te Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog kaznenog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog također u ratu 90-ih na području sjeverne Dalmacije i na osnovi nje 19. kolovoza 2015. dostavila je Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Pravomoćnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. studenoga 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovi čega je ministar pravosuđa Crne Gore Zoran Pažin odlučio izručiti ga Hrvatskoj. Prema podacima Veritasa, prema međunarodnim tjeralicama koje je raspisao ured Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada su uhićena 154 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 51 izručena Hrvatskoj.

>>Umirovljeni general JNA uhićen u Crnoj Gori zbog ratnog zločina u Hrvatskoj

>>Crnogorsko Ministarstvo: Hrvatska nije zatražila izručenje Đukića

Komentara 21

Avatar Idler 3
Idler 3
22:16 08.03.2016.

Dobra vijest sam zakaj vam je izvor - Veritas ???

Avatar navijač
navijač
22:08 08.03.2016.

Radi nova vlast.

Avatar babarogan
babarogan
22:13 08.03.2016.

a ko će pohapsiti crnogorce koji su palili dubrovnik,konavle i slano ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije