Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Crna Gora darovala Srbiji hrvatsku podmornicu

Crna Gora prekršila je pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije jer podmornicama je ratna luka Lora u Splitu bila matična luka te se smatraju hrvatskim vlasništvom.
23. svibnja 2012. u 13:25 109 komentara 1703 prikaza
podmornica
Foto: Željko Lukunić/Arhiva VL

Ministarstvo obrane Srbije dobit će na dar od Crne Gore podmornicu "Una", pišu Večernje novosti.

S nje je uklonjeno naoružanje, a kao muzejski eksponat bit će postavljena u krugu riječne flotile u Novom Sadu.

– Odluka o poklonu je donesena, a idućih će dana početi procedura preuzimanja – potvrdio je pukovnik Milivoje Pajović iz ministarstva obrane Srbije.

Podmornica koja će uskoro stići na obalu Dunava duga je 20 metara, teška 90 tona, a namijenjena je diverzantskim akcijama.

Jednako plovilo Crna Gora prošle je godine darovala Slovencima. No, time i najnovijim poklonom Srbiji, prema pisanju Slobodne Dalmacije, Crna Gora prekršila je    pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije jer podmornicama je ratna luka Lora u Splitu bila matična luka te se smatraju hrvatskim vlasništvom.

Ministarstvo vanjskih poslova RH o tome je obavijestilo hrvatsko veleposlanstvo u Podgorici te će informacije biti proslijeđene povjerenstvu za sukcesiju vojne imovine bivše SFRJ pri Ministarstvu obrane RH.

Hrvatska će nakon provjera navoda još jednom upozoriti Crnu Goru, iako ona formalno nije potpisnica ugovora o sukcesiji, da će podmornice ostati predmet sukcesije.

 

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • paper2cuts:

    Tita u dupe da ljubiš . Jer da nije bili njega nebi bilo ni Hrvatske ________________________ haha, opet slavni historicar, malo si mozda pobrkao hrvatsku i sloveniju... hrvatske je bilo i prije tita, i bit ce je.. ti mozes nastaviti ... prikaži još!ti stovati svog mrtvog diktatora..

  • velikazmija:

    meni je čudno da srbija treba podmornicu što je dunav toliko dubok --

  • -obrisani-:

    Ti Srbi su \"vojno\" bolestan narod, sada će još postati i odlagalište za vojno smeće, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,