Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekršili pravila

Crna Gora darovala Srbiji hrvatsku podmornicu

podmornica
Željko Lukunić/Arhiva VL
23.05.2012.
u 13:25

Crna Gora prekršila je pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije jer podmornicama je ratna luka Lora u Splitu bila matična luka te se smatraju hrvatskim vlasništvom.

Ministarstvo obrane Srbije dobit će na dar od Crne Gore podmornicu "Una", pišu Večernje novosti.

S nje je uklonjeno naoružanje, a kao muzejski eksponat bit će postavljena u krugu riječne flotile u Novom Sadu.

– Odluka o poklonu je donesena, a idućih će dana početi procedura preuzimanja – potvrdio je pukovnik Milivoje Pajović iz ministarstva obrane Srbije.

Podmornica koja će uskoro stići na obalu Dunava duga je 20 metara, teška 90 tona, a namijenjena je diverzantskim akcijama.

Jednako plovilo Crna Gora prošle je godine darovala Slovencima. No, time i najnovijim poklonom Srbiji, prema pisanju Slobodne Dalmacije, Crna Gora prekršila je    pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije jer podmornicama je ratna luka Lora u Splitu bila matična luka te se smatraju hrvatskim vlasništvom.

Ministarstvo vanjskih poslova RH o tome je obavijestilo hrvatsko veleposlanstvo u Podgorici te će informacije biti proslijeđene povjerenstvu za sukcesiju vojne imovine bivše SFRJ pri Ministarstvu obrane RH.

Hrvatska će nakon provjera navoda još jednom upozoriti Crnu Goru, iako ona formalno nije potpisnica ugovora o sukcesiji, da će podmornice ostati predmet sukcesije.

 

Ključne riječi

Komentara 109

PA
paper2cuts
14:06 23.05.2012.

Tita u dupe da ljubiš . Jer da nije bili njega nebi bilo ni Hrvatske ________________________ haha, opet slavni historicar, malo si mozda pobrkao hrvatsku i sloveniju... hrvatske je bilo i prije tita, i bit ce je.. ti mozes nastavititi stovati svog mrtvog diktatora..

VE
velikazmija
13:52 23.05.2012.

meni je čudno da srbija treba podmornicu što je dunav toliko dubok --

OB
-obrisani-
14:06 23.05.2012.

Ti Srbi su \"vojno\" bolestan narod, sada će još postati i odlagalište za vojno smeće, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije