Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
montijev amandman

Crkva u Italiji mora plaćati porez na nekretnine

\'Italy\'s Prime Minister Mario Monti talks on the phone during a vote of confidence at the Lower House of Parliament in Rome, in this file photo taken November 18, 2011. With Italy fighting to emerge
Reuters/Pixsell
17.02.2012.
u 09:49

Iznos koji će općine dobiti od poreza na nekretnine koji će trebati plaćati Crkva kreće se od 500 do 600 milijuna eura godišnje – izjavio je predsjednik udruge talijanskih gradova Graziano Delrio

RIM – Crkva će morati plaćati porez na nekretnine u kojima se ne održavaju obredi, a to od Italije traži i Europska unija.

Talijanska nestranačka vlada premijera Marija Montija uvodi u ekonomske mjere o kojima se raspravlja u Parlamentu obvezu plaćanja poreza na nekretnine i za Crkvu. Na sve objekte u crkvenom vlasništvu u kojima se ne održavaju vjerski obredi, dakle na stanove, hotele, škole itd. će se plaćati porez. Da nije uveden taj amandman, Italiju bi kaznila Europska unija. Ako se u Italiji plaća porez na nekretnine, a Crkva će biti izuzeta, onda će EU zatražiti da se uvede i plaćanje poreza na one zgrade u crkvenom vlasništvu u kojima se ne održavaju vjerski obredi.

– Amandman glede poreza na nekretnine za Crkvu koji je predložio Monti predstavlja znatan napredak – izjavio je glasnogovornik europskog povjerenika za konkurenciju Joaquina Almunije.

EU će detaljno analizirati amandman na zakonske ekonomske mjere i vjerojatno će moći prekinuti proces koji je pokrenut protiv Italije i kojim bi se državu kaznilo zbog davanja olakšica Crkvi. Spor između Italije i Bruxellesa oko poreza na nekretnine koje Crkva ne plaća započeo je 2007. kada je EU prvi put zatražio informacije glede toga pitanja. Almunia je u rujnu 2010. potaknuo proceduru protiv Italije na osnovu sumnje da se time što se Crkvu oslobađa plaćanja poreza na nekretnine prikriva nelegalna državna pomoć nekome. Zapravo time što, na primjer, Crkva ne plaća porez na objekte u kojima iznajmljuje sobe, može biti konkurentnija na tržištu od hotela. Država, dakle, na taj način pomaže Crkvi na tržištu pružanja hotelskih usluga.

Crkva u Italiji ima 8779 školskih zgrada, vrtića, biblioteka itd., zatim 4712 zgrada sa zdravstvenim ustanovama te 49.982 župa, crkava i samostana. Do sada je bilo dovoljno da se, na primjer, u hotelu nalazi i kapelica, pa da Crkva ne treba plaćati porez na cijelu zgradu. Od sada se neće plaćati porez samo na onaj dio zgrade u kojem je mjesto za molitvu.

– Iznos koji će općine dobiti od poreza na nekretnine koji će trebati plaćati Crkva kreće se od 500 do 600 milijuna eura godišnje – izjavio je predsjednik Udruge talijanskih gradova Graziano Delrio.

Predstavnici stranaka vezanih za kršćanski nauk, kao što je Unija demokratskog centra (UDC), pa i Narod sloboda (PDL), podržavaju uvođenje poreza na nekretnine i za Crkvu. Čelnik UDC-a Pierfernando Casini kaže kako je “pravedno da Crkva plaća porez na zgrade u kojima su stanovi ili trgovine”, a istog je mišljenja i tajnik PDL-a Angelino Alfano koji naglašava da na tome polju nema nikakvih predrasuda.

Komentara 28

OB
-obrisani-
09:57 17.02.2012.

To je u redu na stanove i hotele ali plaćat porez na škole nije ni najmanje.

ZE
.zeitgeist.
10:02 17.02.2012.

Crkva kao vlasnik ogromnog broja nekretnina kroz čije ruke prođe ogromna količina novca bi trebala plaćati poreze, baš kao i sve udruge koje se bave trgovinom i/ili novčanim transakcijama.

IV
ivor
11:00 17.02.2012.

Odmah skinuti parazite s proračuna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije