Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon potresa

Počela obnova najstarije karlovačke crkve i samostana

Karlovac: Postavljene skele unutar crkve Presvetog Trojstva kako bi mogla početi sanacija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
06.12.2022.
u 08:32

Na području Karlovačke županije za obnovu 7 sakralnih objekata i 5 zgrada javne namjene iz Fonda solidarnosti odobreno je 200 milijuna kuna i taj će novac trebati potrošiti do lipnja iduće godine.

Najstarija crkva u Karlovcu, crkva Presvetog Trojstva s franjevačkim samostanom, koji su smješteni u centru karlovačke Zvijezde, ovih su dana zatvoreni, u njima se ne održavaju mise jer je u tijeku obnova crkve i samostana nakon potresa. Bit će obnovljena crkva s bočnim kapelama, gdje su odrađeni i istražni radovi, zatim samostan te cijeli zvonik i lukovice koji su najstarije građevine u Zvijezdi nastaloj u 15. stoljeću, kada su imale i obrambeni karakter.

Za konstruktivnu obnovu ovoga karlovačkog kulturnog dobra iz Fonda solidarnosti osigurano je gotovo 66 milijuna kuna. Riječ je o prihvatljivim troškovima, no dodatni troškovi, primjerice izrada projektne dokumentacije, također su golemi i iznose oko 360.000 kuna. Taj je novac osigurala Karlovačka županija, koja je pripremila ukupno 6 milijuna kuna kako bi, osim za ovu crkvu i samostan, osigurala sredstva za dokumentaciju za obnovu ukupno 12 objekata koja će se financirati iz Fonda solidarnosti. Karlovačka je županija od predviđenih 6 milijuna kuna do sada, putem javnog poziva, odobrila i podijelila 2,5 milijuna kuna, uglavnom za pripremu projektnih prijedloga i izradu dokumentacije za obnovu zgrada vjerskih zajednica te zgrada javne namjene.

Na području Karlovačke županije za obnovu 7 sakralnih objekata i 5 zgrada javne namjene iz Fonda solidarnosti odobreno je 200 milijuna kuna i taj će novac trebati potrošiti do lipnja iduće godine. Novac je dosad odobren i Općini Vojnić za obnovu zgrade Općine te Gradu Slunju za obnovu i sanaciju potpornih kamenih zidova na javnom parkiralištu u Ulici braće Radića u Slunju 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije