Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crkva se žali na diskriminaciju: Država će kupiti udžbenike, ali ne i za vjeronauk

Kada se izabere u prvom razredu osnovne škole, vjeronauk postaje obvezni predmet. Ne upisuje se iznova iz godine u godinu. S druge strane - roditelji učenika mogu i ispisati s vjeronauka
31. svibnja 2019. u 08:32 114 komentara 5958 prikaza
Josip Bozanić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Katolička crkva požalila se na diskriminaciju vjeronauka u školi jer Ministarstvo obrazovanja na čijem je čelu Blaženka Divjak ne planira u setu udžbenika koji će na jesen dočekati sve osnovnoškolce diljem Hrvatske, a koji se nabavljaju iz proračuna, platiti udžbenike za vjeronauk. Prema tumačenju Ministarstva, riječ je o izbornom predmetu, a udžbenike za izborne predmete ne financiraju.

Predrag Azap Predrag Azap Paroh vinkovački: Kasnimo u shvaćanju da su katolici i pravoslavci braća

Ministrici poslali i pismo

Stoga je jučer crkveni vrh ministrici Divjak uputio pismo o nejasnoćama u vezi otkupa udžbenika za vjeronauk, što je za Hrvatski katolički radio potvrdio i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Ivica Pažin, navodeći da Ministarstvo obrazovanja negira vlastitu odluku donesenu prije nekoliko mjeseci i artikuliranu u Zakonu o udžbenicima, u kojem se navodi da će Vlada, odnosno Ministarstvo, po čl. 14. Zakona, otkupiti i podnijeti sve financijske troškove za sve udžbenike osnovnih škola.

Ivica Pažin ističe da je problematičan naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja osnovnim školama (objavljen 16. ovog mjeseca) o nabavi udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu. Naime, ministrica Divjak pozvala je sve osnovne škole, a to posebice vrijedi za prve i pete razrede u kojima kreće primjena novih kurikula od iduće godine, da pošalju popis udžbenika obveznih predmeta koje će Vlada financirati, pri čemu će udžbenici, u skladu s odlukom, biti u vlasništvu pojedinih škola, ali ne i učenika.

Franjo Tuđman, Franjo Kuharić, Josip Bozanić Franjo Kuharić Život voljenog kardinala: 'Rekao sam Srbima na početku rata - braćo, odustanite od nasilja'

– Odluka da se napravi točan popis samo obveznih predmeta, odnosno spremnost Vlade da financira samo udžbenike za te predmete, pri čemu se katolički vjeronauk opet smatra izbornim predmetom, neprihvatljiva je za Nacionalni katehetski ured. Time se na određeni način iznova čini diskriminacija katoličkog vjeronauka jer Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama izričito napominje da su vjeronaučni udžbenici u svemu izjednačeni s udžbenicima za obvezni predmet – kazao je Pažin.

Nadodao je da se takvim stavom ujedno pokazuje da se katolički vjeronauk ne shvaća kao obvezni predmet nego samo kao izborni predmet, što bi drugim riječima značilo da Ministarstvo ne bi bilo spremno otkupiti udžbenike u onoj proceduri kako to sad čini za prvi i peti razred osnovne škole za druge obvezne predmete. Upozorio je Pažin da u Nacionalni katehetski ured posljednjih dana stižu upiti o anketnim listićima koji se dijele po školama kako bi se djeca izjasnila jesu li za vjeronauk kao izborni predmet ili ne, što je sasvim pogrešno, jer kada se vjeronauk u prvom razredu izabere kao izborni predmet, on postaje obveznim. Dakako, postoji mogućnost ispisa sljedeće školske godine, ali ponovni upis nije potreban iz godine u godinu.

HDZ Plenković nakon sastanka: 'Vodim i HDZ i državu u ispravnom smjeru. Ovo je bila utakmica, prvenstvo se nastavlja'

– Posljedica nedostatno kvalitetnog razumijevanja položaja katoličkoga vjeronauka u osnovnim i srednjim školama jedan je od uzroka mogućih nesnalaženja ravnatelja škola koji vjeronauk shvaćaju samo kao izborni predmet, a ne kao izborno-obvezni predmet, kako je usuglašeno ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske i provedbenim ugovorom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije – rekao je Pažin, dodavši da po dodatnom naputku o nastavi školskog vjeronauka iz 1994. vjeronauk upisan u prvim razredima osnovne i srednje škole postaje obvezni izborni predmet.

– Posljednjih se nekoliko tjedana dijele upitnici, posebno učenicima sedmih razreda, pri čemu je vjeronauk stavljen u kontekst izbornog predmeta zajedno s njemačkim i informatikom. Moglo bi se protumačiti kao da je vjeronauku alternativa njemački jezik ili informatika, što se ni u kojem slučaju ne može opravdati, kako sadržajno tako ni u zakonodavnom smislu – kaže Pažin. Reagirao je i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić na zajedničkom susretu ravnatelja osnovnih škola Osječko-baranjske županije.

Zagreb: Prebrojavanje glasačkih listića za EU izbore EU izbori Kako se glasovalo po gradovima: SDP pobijedio u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku

– Onome tko ga izabere, vjeronauk postaje obvezan, tretira se kao i svi drugi obvezni predmeti, pa kada se postavlja pitanje za koga Ministarstvo otkupljuje udžbenike – u tu kvotu treba ući i vjeronauk – poručio je mons. Hranić.

‘Kao i prethodnih godina’

Iz Ministarstva obrazovanja odgovornost prebacuju na Ministarstvo financija.

– Prethodnih godina Ministarstvo je sufinanciralo nabavu udžbenika korisnicima zajamčene minimalne naknade i ni tada se nisu financirali udžbenici vjeronauka i ostalih izbornih predmeta. Stupanjem na snagu novog Zakona o udžbenicima, jednak model financiranja udžbenika primijenjen je na sve učenike osnovnih škola. Ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta, ti će se udžbenici i nabavljati – kažu u Ministarstvu.

'Za izborne predmete ne plaćamo'

Da će država u sljedećoj školskoj godini platiti sve udžbenike za učenike svih osnovnih škola, roditelji već znaju. U plaćene udžbenike ulaze i oni potpuno novi rađeni po novim kurikulima - koji se odnose na sve predmete za prvašiće, sve predmete petih razreda, i biologiju, kemiju i fiziku za sedme i osme razrede. Platit će država, tako je barem istaknuto, i sve osnovnoškolske udžbenike za učenike kojima se ništa neće promijeniti poput učenika trećih, četvrtih i šestih razreda.

Vrlo jasno roditelji su informirani i o činjenici da se radne bilježnice neće platiti iz proračuna jer su po novom Zakonu svrstane u kategoriju ‘drugih nastavnih materijala’.

No uz obavijest o plaćenim udžbenicima, roditeljima dosad nitko iz Ministarstva obrazovanja, kao ni iz Vlade, nije jasno rekao da se udžbenici za izborne predmete neće financirati iz državnog proračuna, već da će ih morati platiti sami.

Ta se odluka ne odnosi samo na vjeronauk - nego na sve izborne predmete koje učenici izaberu. Tako će roditelji morati platiti i udžbenike za izbornu informatiku. Podsjetimo, Ministarstvo je svojom odlukom odlučilo informatiku kao obvezni predmet uvesti u pete i šeste razrede osnovnih škola, ali u sedmom i osmom razredu informatika je pak izborni predmet - samo zato što za obvezni nije bilo mjesta u satnici.

Lolo Jones
IZNENAĐUJUĆI PROBLEM
Slavna ljepotica (37) priznala da je djevica, a onda se dogodilo nešto što nije očekivala
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • doremifas:

    Ako se itko treba zaliti na diskriminaciju onda su to nasa djeca, jer uvlacenjem vjeronauka u skole, crkva pere mozak ne samo nasoj djeci vec i roditeljima. Kome je do vjeronauka nek ide u crkvu i tamo bulazni koliko hoce. ... prikaži još!e. Vjeronauk u skolama oduzima djeci satove predmeta od kojih bi mogli imati koristi. Religija je privatna stvar svakog i nema nist zajednicko sa naukom.

  • Drugarica Marica:

    Crkva i skola se nikad nisu ni trebali mijesati u jednu kasu. Ne vidim kako bi ministarstvo obrazovanja moglo financirati udzbenike koji uce djecu da je covjeka stvorio Bog. Ako su se vec smijesali, onda to mora biti tretirano iskljucivo ... prikaži još! kao izborni predmet, a udzbenike bi trebali financirati roditelji ili crkva jer cak i ako se usporedjuje s drugim izbornim predmetima (kao sto je strani jezik ili informatika), opet mi vjeronauk ne ide skupa sa skolom.

  • sargu123:

    Vjeronauku je mjesto u crkvi pa tko voli trošiti slobodno vrijeme nek izvoli.