Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

'Crkva je inzistirala da se u Vatikanske ugovore unese njezina odvojenost od države'

Ivan Milotić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
23.11.2019.
u 18:30

Mladi profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu inicirao je povratak kanonskog prava u studentske klupe nakon 73 godine, a u intervjuu govori o kompleksnim odnosima Crkve i države

Izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Milotić inicirao je da se na taj fakultet nakon 73 godine ponovno vrati kolegij kanonskog prava. S predavanjima se počelo krajem rujna, a riječ je o izbornom predmetu koji se sluša na petoj godini studija. Dr. sc. Ivan Milotić otkrio nam je zašto je smatrao bitnim poučavati buduće pravnike kanonskom pravu, je li to, kako neki tvrde, uplitanje Crkve u civilni sektor, ali i kako danas vidi odnose države i Crkve.

Inicirali ste vraćanje predmeta kanonskog prava na Pravni fakultet nakon 73 godine, što vas je potaknulo na to?

Kanonsko pravo ima iznimno dugu tradiciju, prva sveučilišta od 11. stoljeća pa naovamo izgrađena su upravo na tom predmetu i zapravo nema starog sveučilišta koje ne počiva na tradiciji kanonskog prava. I kasnija sveučilišta, recimo iz druge faze, temelje se na studiju prava, s jedne strane kanonskog kao internog prava Katoličke crkve, a s druge strane, što je manje poznato kod nas, na studiju odnosa između kanonske i civilne sfere. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu ta se materija studirala od početaka, od 1776., to je bio jedan od najstarija četiri predmeta i jedna od četiri najstarije katedre na Pravnom fakultetu u Zagrebu sve do ukidanja 1946. Ono što je bio poseban motiv i pobuda da se oživi taj kolegij je naša fakultetska knjižnica, koja je jedna od najbogatijih u ovom dijelu Europe. U njoj 80-ak posto najvrednijih knjiga potječe upravo iz područja kanonskog prava, 15-ak posto je rimsko pravo, a ostalo je raznovrsna materija iz drugih pravnih područja. Naš se kolegij zove Kanonsko pravo i hrvatski pravni sustav. Studiramo one dijelove tog prava koji su relevantni za hrvatsko društvo, koji se primjenjuju u Hrvatskoj, a primjenjuje se priličan broj odredaba, bavimo se vrlo suvremenim i praktičnim materijama. Kad se govori o primjeni kanonskog prava u Hrvatskoj u praksi, neki će reći „nikad čuo“, no ja mogu izložiti velik broj predmeta u Hrvatskoj gdje se ono razmatra i uzima u obzir.

>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje ili u našem e-izdanju.

Također izdvajamo:

>> Ravna gora vikendaški raj za lica s naslovnica

>> Direktor Crvene zvezde: Dinamo i hrvatski nogometaši najveći su promotori vaše države

>> Korado Korlević: Znanja kojima učimo djecu su nevažna

>> Ne propustite katolički kalendar - dar uz Večernji list

Ključne riječi

Komentara 32

BE
beppi
21:22 23.11.2019.

I onda čudimo onima koji koriste Šerijat.

DU
Deleted user
00:42 24.11.2019.

Sve treba znati i svako znanje je pozitivno.

LA
laganela
11:40 24.11.2019.

Odličan tekst za one koji čitaju bez predrasuda! Takvih je nažalost malo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije