Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.09.2017. u 08:00

Aktualna priča o tim nesretnim pločama podsjetila me na jednu nešto davniju priču, otprije 25 godina, s početka stvaranja hrvatske države...

Posljednja događanja koja su podijelila Hrvatsku, a koja su se simbolički stekla u sudbinama dviju ploča s natpisima “Za dom spremni“ i “Trg maršala Tita“, kao da su čekala da se oglasi i Crkva o toj aktualnoj temi. Crkva je to učinila ovaj vikend, neslužbeno doduše, ali u dva istupa, onaj austrijskog biskupa mons. Egidija Živkovića i drugi u intervjuu za naš list dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. I jedan i drugi istup imaju zajedničku temeljnu poruku, zapravo, vapaj i imperativni zahtjev da se odustane od podjela i svega onoga što ih potencira.

Aktualna priča o tim nesretnim pločama podsjetila me na jednu nešto davniju priču, otprije 25 godina, s početka stvaranja hrvatske države. Naime, u poplavi preimenovanja zagrebačkih ulica, skidanju nakaradnog komunističkog nazivlja s imenima heroja i brigada (što je, također, bio dio vidljiva oblika obračuna s bivšim totalitarnim režimom), ondašnjim političkim genijalcima palo je na um da bi bilo dobro promijeniti i ime onom malom trgu, praktički platou ispred Zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Bez konzultacija s crkvenim vodstvom i kardinalom Franjom Kuharićem, ondašnjim zagrebačkim nadbiskupom, koji je bio na putovanju u Australiji, odlučili su da se taj dio ispod njegova prozora više ne zove Kaptol, nego Trg kardinala Alojzija Stepinca. Njegovo ime trebalo je, valjda, simbolizirati svu odlučnost novih vlasti da raskrsti sa svime starim (premda je u redovima novih itekako bilo onih iz starih redova, samo preokrenutih šinjela), pa je valjalo biti i veći katolik od pape te starodrevnom Kaptolu, barem u jednom njegovu dijelu, dati novovjeko ime.

Dakako, na taj se način htjelo i dodvoriti Crkvi, misleći valjda kako će njoj takva vrsta političke pažnje silno goditi. No dogodilo se upravo suprotno. Kardinal Kuharić, kad se vratio iz Australije, čim je vidio što su politički analfabeti ondašnjeg vremena napravili, nazvao je upravu grada i zatražio skidanje tek postavljene ploče s novim imenom i povratak stare. Dakako, nije to Kuharić učinio zato što bi manje volio Stepinca od gradskih otaca. Ne, nego zato što nije dopustio manipulaciju s jedne strane, a s druge poručio je političarima da se bave važnijim poslovima.

Na manipulaciju želi Crkva i danas ukazati u priči s tim novim pločama i njihovim natpisima pa je kroz riječi biskupa Živkovića poručila političarima da se ostave i kamenih i željeznih ploča i jalovih priča o sekularizmu te da se okrenu budućnosti. Odnosno, biskup Uzinić pitanjem je li ijedan pozdrav, tj. simbol prošlosti vrijedan podjela i štete koja nastaje u hrvatskom društvu želi ukazati na važnija pitanja za sudbinu ove zemlje od stalnog podgrijavanja svjetonazorskih i ideoloških podjela zahvaljujući kojima Hrvatska nikako ne može iz gliba prošlosti i okrenuti se novom vremenu zbog kojeg je i stvorena.

Komentara 3

VL
vladimir964
10:57 06.09.2017.

Inače skeptički čitam članke autora, ali ovo je pun pogodak.

DU
Deleted user
09:25 06.09.2017.

Dok je s druge strane, Vlado Košić jedan od onih koji podgrijava te silne podjele. Ne mogu vjerovati, da se netko na Veliku Gospu, može sjetiti Tita! Crkva je u tim svim podjelama licemjerna jer sve gleda sa desne pozicije - ZDS može biti u Jasenovcu, dok se u Glasu Koncila pojavljuju feljtoni u kojima se jasenovačke žrtve pripisuje komunistima i predstavlja ih se hrvatima. Crkva se zalaže za lustraciju, zabranu petorake i biločega nazvanog po Titu, dok , istodobno Košić i Kačunko potpisuju peticiji da pozdrav "ZDS" postane službeni pozdrav hrvatske vojske i last but not least, kada je SDP na vlasti, tada Crkvi, svaka sitnica smeta i kritzira se vlast non-stop, skupljaju se potpisi za referendum o svakoj sitnici, vrijeđaju se ministri, vlast je nenarodna(Za razliku od možda Pavelićeve?). Kada je HDZ na vlasti, tada je sve super, HDZ im daje više para, ministri se stalno slikavaju na misama, pokloni im se tu i tamo koja nekretnina i ništa im više ne smeta, ni porez na nekretnine, ni iseljavanje, ni ideološke podjele, Željka Markić ne sakuplja potpise za refrendum ni o čemu i sve je super :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije