Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

COVID udario i na Sabor, Vlada je prošla bolje

Ni političari u Hrvatskoj nisu imuni na koronavirus koji se sve više širi.
03. listopada 2020. u 10:44 2 komentara 184 prikaza
Zagreb: Izvanredna sjednica Sabora o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Na probleme s koronavirusom nisu imuni ni političari u Hrvatskoj. Jučer je tako u dvotjednoj samoizolaciji završio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, nakon što je njegovu vozaču dijagnosticiran COVID-19. U karanteni su nešto ranije završili predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i Željko Reiner, kao i cijeli Jandrokovićev kabinet.

Zagreb: Ministar Radovan Fuchs dolazi na sjednicu Vlade KORONA U VLADI Ministar Fuchs ide u izolaciju: Bio je u kontaktu sa zaraženim vozačem, evo tko ga mijenja

Virus nema preferencija

Saboru je, općenito, usprkos strogim mjerama u sabornici, korona zadala puno više glavobolje nego Vladi. Prije tjedan dana bolest je dijagnosticirana HDZ-ovu zastupniku Josipu Đakiću, a u njegovoj stranci čujemo kako ne prolazi bez komplikacija te kako je Đakić na bolničkom liječenju. Prije njega, korona je bila dijagnosticirana suverenistu Hrvoju Zekanoviću, koji ju je prebolio bez većih poteškoća. Istodobno, u samoizolaciji je bio Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Kako su se zaredale samoizolacije zastupnika s desne strane sabornice, zaključeno je da korona u Hrvatskoj voli desno orijentirane političare, dok ljevicu izbjegava. Istina je, međutim, da su u samoizolaciju još krajem veljače i početkom ožujka išli i SDP-ovi zastupnici Joško Klisović i Stjepan Kovač, obojica zbog kontakta sa zaraženima. Koliko korona pogađa političare iz strogog centra, posebno je pitanje.

Beroš i Capak u službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji sastanak s ugostiteljima u petak Capak: Svi imaju strože mjere od Hrvatske, naše su liberalne

Zabilježeno je, naime, da HSLS-ov Dario Hrebak nije morao u izolaciju iako mu je ona bila određena, kao i drugima koji su se sredinom srpnja našli na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je govorio zaraženi vijećnik. No teško da bi se i ovdje moglo govoriti o posebnim političkim preferencijama virusa s obzirom na to da je Hrebakov dolazak u Sabor tada bio presudan za imenovanje nove Vlade.

Pogođeni i gradonačelnici

U odnosu na Sabor, Vlada je, barem kad je riječ o broju dužnosnika u karanteni, imala nešto manje problema s COVID-19. Odmah nakon parlamentarnih izbora u izolaciji je sa svojim suradnicima bila tada tehnička ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nakon što se državna tajnica Ivana Franić zarazila na svadbi u Zadru. U samoizolaciji su u međuvremenu bili i u Ministarstvu graditeljstva, i to i za vrijeme ministra Predraga Štromara i kasnije, kada je resor preuzeo Darko Horvat. U 14-dnevnoj karanteni tako su bili državni tajnik Danijel Meštrić, a nakon smjene na čelu Ministarstva i novi ministar Horvat sa suradnicima jer je zaraza bila potvrđena pomoćnici Maji Mariji Nahod.

Koronavirus u Indiji Znanstvena studija Opasni za druge: 'Super širitelji' odgovorni za gotovo dvije trećine infekcije koronavirusa

U karanteni je dva tjedna bio i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Problemi s epidemijom nisu mimoišli ni regionalne i lokalne političare. Kroz samoizolaciju su prošli dubrovačko-neretvanski i splitsko-dalmatinski župan Nikola Dobroslavić i Blaženko Boban. Samoizolaciju je prošao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, čija je supruga bila pozitivna na koronu. U samoizolaciju je svojevoljno otišao i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, kao i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Pozitivan na koronu bio je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović. 

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!