Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevski mediji optužuju da su se Hrvati i Srbi iz BiH urotili protiv Bošnjaka

Čović i Dodik iscrtali treći entitet i složili se da Sarajevo bude distrikt

milorad dodik, dragan čović,
Zoran Grizelj
28.10.2009.
u 18:31

Glavnom gradu BiH Dodik je navodno spreman ustupiti dio istočnog Sarajeva, a Čović Kiseljak i Kreševo.

Predsjednik SNSD-a i premijer RS-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uoči novog sastanka o ustavno-administrativnim promjenama u BiH koji se u petak treba održati u Banjoj Luci, navodno su iscrtali granice trećeg hrvatskog entiteta, čije utemeljenje, uz političke predstavnike Bošnjaka, niječe i međunarodna zajednica.

Hrvatske županije
U granice novog, hrvatskog entiteta, prema navodima sarajevskog lista “San”, ušao bi prostor Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Posavske županije te većinske hrvatske općine u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, list tvrdi kako bi ovim planom RS ostao u postojećim granicama, a Federacija BiH bila bi podijeljena na bošnjački i hrvatski entitet u koji bi ušao kompletan Mostar, glavni grad trećeg entiteta. Kao mamac na koji treba biti ulovljena potpora za taj njihov prijedlog, Dodik i Čović navodno su spremni prihvatiti da Sarajevo bude proglašeno distriktom.

Premijer Republike Srpske čak je spreman pristati da u taj distrikt uđe dio istočnog Sarajeva, a Čović da ustupi Kiseljak i Kreševo. Bude li njihov prijedlog novog administrativnog preustroja BiH prihvaćen, dat će suglasnost da se nadležnosti Predsjedništva BiH prenesu na Vijeće ministara.

SAD protiv plana
Također su spremni ukinuti odredbu prema kojoj član Predsjedništva BiH iz RS-a može biti isključivo Srbin, a iz Federacije BiH isključivo Hrvat i Bošnjak.

Navodi se kako je njihov plan već došao i do nekih krugova međunarodne zajednice, ali je protiv njega politička administracija SAD-a.

Ključne riječi

Komentara 409

OB
-obrisani-
19:00 28.10.2009.

Ocigledno je da je Bosanski lonac poceo da kuha. A sto je rjesenje ?

OB
-obrisani-
19:19 28.10.2009.

kompa Sve Ok,ali nemožemo ispraviti prošlost,jer kao što rekoh treba spasiti što se spasiti može u ovom trenutku,sve ne možemo zadržati,niti smo u poziciji diktirati što treba biti naše,a što njihovo....teško će to biti izvedivo jer imamo puno onih oko sebe koji će se pobrinuti da hrvati ostanu u bošnjačkom zagrljaju, a najgore je to što upravo u hrvatskoj vlasti ima onih koji će za tuđe interese potpisati i nestanak hrvata,tako da smo u dosta teškoj poziciji,pa i da se to ostvari sa Dodikom,u ovom trenutku puna kapa!

PR
prakator
18:51 28.10.2009.

Konacno ste shvatili da je Sarajevo najvazniji dio BiH i mora biti distrikt da bih se povratili Hrvati i srbi,ali prvo Dodik mora vratiti cilu Posavinu Hrvatskom narodu i sve obnoviti i napraviti kao da nije bilo rata u tom podrucju.A sve dok Hrvati Posavine zive u dijaspori ka Palestinci bez domovine srbi nemogu nesto investirati u tom podrucju jer nikada se nezna kakv Ante moze stati na celo Hrvatskog naroda iz Posavine i ocistiti sve sa toga podrucja sto nije nase Hrvatsko & plasim se toga scenarija srbi ce biti brzi da bize iz Posavine nego li sto su bizali iz Knina.Eto Dodiku razmisljaj kuda ces sa srbima iz Posavine Hrvati dolaze tami jos samo 18 miseci na svoje dali milom ili vise volis silom.Budemo Ti ugodili srbine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije