Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJA I UGROZA

Ćorić: Novim zakonom štete od poplava će se smanjiti za 85%

Poplava u Mlaki
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
16.11.2018.
u 12:49

Tomislav Žagar iz Kluba zastupnika Mosta podržao je zakon jer će pomoći građanima s područja u kojima iz godine u godinu poplavljuje njihova imovina.

Saborska oporba pozdravila je danas donošenje Zakona o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe kojim bi se, prema riječima ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića godišnja ugroza stanovništva od poplava na tom području smanjiti za čak 14 puta, a prosječne godišnje direktne i indirektne štete za 85 posto. Projekt vrijedan oko 900 milijuna kuna koji će se sufinancirati sredstvima EU obuhvaća gradnju nasipa i drugih zaštitnih regulacijskih vodnih građevina na karlovačkom i sisačkom području te u Odranskom polju, kao i gradnju pregrade Brodarci s pratećim objektima te prokop Korana s pratećim objektima.

- Sada je godišnje u prosjeku ugroženo oko 2.130 stanovnika, a provedbom projekta bit će manje od 160 stanovnika. Doći će i do smanjenja prosječnih godišnjih direktnih i indirektnih šteta za oko 238 milijuna kuna u odnosu na sadašnjih 280 milijuna kuna, što je smanjenje za 85 posto – rekao je Ćorić dodavši kako bi štete bez ovog sustava obrane od poplava mogle iznositi preko četiri milijarde kuna.

Poplava u Mlaki
1/14

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida prigovorio je što se donosi poseban zakon samo za ovo područje, a Ćorić je objasnio kako se izradi posebnog zakona pristupilo kako bi se projekt realizirao u što kraćem roku. Tako se odobrenje za projekt očekuje do kraja iduće godine, a do kraja 2023. izgradnja regulacijske i zaštitne vodne građevine.

- Najveći izazov projekta je rješavanje imovinsko pravnih odnosa za oko 15 tisuća zemljišnih čestica – naglasio je Ćorić. Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a rekla je da je apsolutno dobro da se donosi "lex specialis" za projekte za koje želimo povući sredstva iz EU-a, dok je HNS-ov Milorad Batinić dodao kako je ovo zapravo prečac kojim se što prije dolazi do dokumenata koji su nam potrebni za realizaciju projekata.

Tomislav Žagar iz Kluba zastupnika Mosta podržao je zakon jer će pomoći građanima s područja u kojima iz godine u godinu poplavljuje njihova imovina. Posebno se osvrnuo na izvlaštenje zemljišta potrebno za gradnju nasipa.

- Ne smije se dogoditi da ljudi misle da će ih izvlastiti pa da im se poslije tek dokazuje ima li država dovoljno novca za sve. A što ako ne bude dovoljno novca za određene čestice – ukazao je Žagar. Kako i u Slavoniji imaju problema sa zapuštenim kanalima, pozvao je Hrvatske vode da ih obiđu i očiste.

HDZ-ova Marija Jelkovac podsjetila je velike štete na tom području posljednjih godina, ali je naglasila i kako od poplava pati i ostatak Hrvatske, prisjetivši se i Gunje. Na Karlovačkom području, dodaje, pet godina ljudima poplavljuju kuće, nakon prvih poplava, dodaje, dizali su kredite da obnove kuće koje su nanovo uništavane iz godine u godinu, iako ni prvi kredit nisu još bili otplatili.

- Uslijed poplava u Karlovcu u veljači 2014. ukupna procijenjena šteta iznosila je 28,3 milijuna kuna, u rujnu u 2014. godine 65,6 milijuna kuna, a u listopadu 2015. godine 28,6 milijuna kuna kada je isto tako uslijed odrona zemljišta šteta procijenjena u iznosu od 26,3 milijuna kuna – nabrojala je Jelkovac.

Pogledajte i video: Velika poplava u Zagrebu 1964. godine

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:01 16.11.2018.

Ajde ministre coricu ne lupetajte o poplavama i stetama...jos 10 do 20 godina stanovnistvo ce biti u zg i okolici ...nece poplave ako ih bude uciniti stetu jer ce zemlja opustjeti...

BA
bazinga
14:07 16.11.2018.

Pametnjakovića u saboru najbolje donesite zakon koji zabranjuje poplave,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije