Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPIJUNSKA AFERA

Srbija Čedi Čoloviću osumnjičenom za špijunažu odredila 30 dana pritvora

čedo čolović
Foto: OLIVER BUNIC/PIXSELL
04.09.2016.
u 14:50

Tužiteljstvo je priopćilo kako uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske i da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj nakon čega je mjesto prebivališta imao u Srbiji.

Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana Čedi Čoloviću (57), uhićenom pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje na osnovi prijedloga Tužiteljstva, potvrdila je glasnogovornica suda Tanja Koljenšić.

Ranije u nedjelju priopćeno je da je, poslije saslušanja Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Ćolovića i predložilo da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog dijela te uznemirenja javnosti.

Osumnjičenome uhićenom u petak, policijsko zadržavanje od 48 sati isteklo je oko 14 sati i on je do tada morao biti saslušan u tužiteljstvu.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, uhićeni Čedo Čolović je 57-godišnji bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz Drniša, s dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske.

Tužiteljstvo je ranije priopćilo da je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Komentirajući ovu špijunsku aferu, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović izjavio je za beogradske medije kako treba utvrditi koje je sve podatke otkrio nekadašnji pripadnik tzv. VRSK (vojske republike srpske krajine), osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, te tko su mu sve bili pomagači, jer je "riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih".

Stojanović je ocijenio da su odnosi Srbije i Hrvatske vrlo složeni i da ovo uhićenje zacijelo neće pridonijeti njihovoj stabilizaciji.

Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih 

U Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu saslušana je osoba koju je Srbija uhitila pod optužbom da je hrvatski špijun.

Pritvor se predložio zbog opasnosti od bijega, da ne bi utjecao na svjedoke te da ne bi ponovio kazneno djelo kao i zbog uznemirenja javnosti, javlja Tanjug.

Tužiteljstvo je priopćilo kako uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske i da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj nakon čega je mjesto prebivališta imao u Srbiji.

Radio se o Čedi Čoloviću, umirovljenom časniku JNA.

Stojanović: Ako je uhićenje usmjereno na marketinške i druge dnevnopolitičke svrhe, onda je to loš potez

Komentirajući ovu špijunsku aferu, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović izjavio je za beogradske medije kako treba utvrditi koje je sve podatke otkrio nekadašnji pripadnik tzv. VRSK (vojske republike srpske krajine), osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, te tko su mu sve bili pomagači, jer je "riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih".

Stojanović je za beogradski list Politika ocijenio da su odnosi Srbije i Hrvatske vrlo složeni i da ovo uhićenje zacijelo neće pridonijeti njihovoj stabilizaciji.

"Ako radite na nekom slučaju indikativnom po špijunskoj aktivnosti, onda uhićenje slijedi kada za to nastupe uvjeti. S obzirom na to da posljednjih 15 godina, bar koliko ja znam, nismo imali situaciju da su naše vojne i civilne službe presjekle špijunsku aktivnost stranih obavještajnih službi, kao bivši pripadnik službe to uhićenje doživljavam ohrabrujuće ako ono nagovještava opredjeljenje srpskih službi sigurnosti da se konačno bave onim zbog čega postoje", rekao je Stojanović za Politiku.

No ako je  "uhićenje usmjereno na marketinške i druge dnevnopolitičke svrhe, onda je to loš potez", rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, opće je poznato da su osobe koje žive na teritoriju Srbije, a podrijetlom su iz Republike Srpske ili Hrvatske, "izložene aktivnostima i nasrtajima hrvatske obavještajne službe" s obzirom da putuju kako bi obišli svoja imanja ili rješavali druga statusna i imovinska pitanja.

"Javna je tajna da dobar dio njih prolazi kroz informativne razgovore, ucjene i prijetnje kako bi radili za hrvatske obavještajne službe. Neki ne pristaju na to, drugi su ucijenjeni. Uhićeni je vjerojatno ucijenjen nekim dokazima koje su mu predočili dok je bio zapovjednik na ratištu", ocijenio je Stojanović, uvjeren da iza aktivnosti hrvatske obavještajne službe na Balkanu redovito stoji aktivnost njemačke obavještajne službe.

Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je da dosad nisu dobili nikakvu službenu obavijest iz Srbije o uhićenju hrvatskog državljana pod optužbom za špijuniranje,  a hrvatski državni vrh nema saznanja da bi osoba uhićena u Srbiji bila povezana s nekom od hrvatskih službi.

Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana.

>> U Tepljuhu ne vjeruju da je Čedo špijun, a Drnišani tvrde: Ljudi poput njega i brata bili su nositelji velikosrpske ideje

Komentara 16

RI
Rizlman
14:32 04.09.2016.

Mislim da je ovo uhićenje poruka Beograda Miloradu Dodiku, jer se odmetnuo od preporuka službenog Beograda i ipak će organizirati onaj referendum. Nikolić i Vučić nisu Dodiku dali potporu, ali ne zato što ne žele, nego zato jer su pritisci međunarodne zajednice na njih da utječu na Dodika očito prejaki, a Vučić, ma što god mi mislili o njemu je dokazao da je pragmatičan političar, i on ako ima dvije loše opcije naravno da će izabrati ona koja je manje loša i koja će ukupnoj srpskoj strategiji nanijeti manje štete. Naravno, oni s tom pričom ne mogu u srbijanske medije pa su prigodno ovog proglasili "hrvatskim špijunom" jer su tamo Hrvati sad očito u modi, pa im je to medijski najoportunije. Dao bih se kladiti u veliki novac da će se na kraju čak i pred srbijanskim sudom dokazati da ovaj nema veze s hrvatskim izvještajnim službama.

Avatar anlaser
anlaser
18:44 04.09.2016.

I tako je razotkrivena TNT grupa.Sva sreća Alan Ford i sir Oliver su na sigurnom.Grunf će već nekako izbaviti Jeremiju. Jesu li srbi stvarno tako glu.i da progutaju ova sr..a četničkog vojvode.Šta se imamo špijunirat.Znamo koliko tko ima ručnih bombii i čačkalica i tko šta jede za ručak.

DU
Deleted user
19:25 04.09.2016.

Balkanski špijun!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije