Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka nagodbu

Čobanković može biti vatrogasac, pomoćnik u staračkom domu...

'01.05.2010., Krka - Na slapovima Krke tradicionalno se docekuje 1. svibnja kada lokalni politicari dijele porcije graha velikom broju ljudi. Prvi puta u povijesti proslave ulaz u nacionalni park je b
Foto: 'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
1/3
15.12.2012.
u 19:00

Vrijedeća pravila - 
Prema zakonu, rad za opće dobro maksimalno može trajati dva mjeseca.

Uspije li se zbog afere Planinska bivši ministar Petar Čobanković nagoditi s tužiteljima i “proći” s kaznom ne dužom od godine zatvora, velike su šanse da mu se ona zamijeni za rad za opće dobro na slobodi. U tom slučaju, Čobanković će moći biti društveno koristan u dobrovoljnom vatrogasnom društvu, Caritasu, komunalcu, Crvenom križu, bolnici...

Mogao bi raditi u Iloku

Odnosno, u nekom od dvjestotinjak pravnih subjekata u kojima je u RH moguće odraditi ovu kaznu. No, kamo će biti upućen na rad, odredit će se po mjestu njegova prebivanja. A Petar Čobanković ima prijavljeno prebivalište u Iloku gdje se nalazi Dom za starije i nemoćne koji “prima” osuđenike na posao. Njihova zadaća u tom je domu pomoć oko korisnika domskih usluga.

Odluku da se kazna zamijeni radom za opće dobro na slobodi donosi sud, kada ocijeni da za samu svrhu kažnjavanja nije nužno zatvaranje osuđenog, ali i da nije dovoljno primijeniti mjere upozorenja, poput opomene ili uvjetne osude. Osuđenik mora dati pristanak ako želi kaznu odraditi.

Ovaj, za Petra Čobankovića najbolji mogući ishod afere Planinska, izgledan je nakon njegova priznanja krivnje, no nagodbe još uvijek nema. Neće je ni biti prije sljedeće godine, kada na snagu stupaju zakonske izmjene po kojima se zatvorska kazna u trajanju do godine dana može zamijeniti za rad na opće dobro na slobodi. Zasad je taj rok šest mjeseci, a s tom kaznom Čobanković, optužen za zloporabu položaja, za što je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora, ne može računati.

Red za uputnicu

Uspije li postići da odradi kaznu, Čobanković neće raditi onoliko koliko je osuđen. Naime, po sadašnjim propisima, šest mjeseci zatvora zapravo znači do dva mjeseca rada, što je ujedno najdulji rok trajanja rada za opće dobro.

Nakon donesene presude kojom se zatvorska kazna mijenja odrađivanjem za opće dobro, osuđenik mora započeti s radom u roku od mjesec do godine dana. Kada će Petar Čobanković dobiti priliku da po osam sati dnevno bez plaće, sada je teško reći. Naime, Petra Čobankovića na odrađivanje kazne uputit će, dočepa li se rada za opće dobro, Probacijski ured u Osijeku, nadležan za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiji. A u ovom trenutku tristotinjak osoba iz te dvije županije čeka svoju uputnicu...

U aferi Planinska, uz Čobankovića, optuženi su još Ivo Sanader, Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević. Riječ je o zgradi koju je Fiolić prodao Čobankovićevu ministarstvu po cijeni znatno većoj od tržišne. Prijedlog o kupnji pogurao je na užem kabinetu Vlade, tvrdi USKOK, Sanader.

>>Čobanković i Fiolić priznali krivnju, čekaju nagodbu

Ključne riječi

Komentara 8

SE
sedam
08:06 16.12.2012.

predebeo je za vatrogasca.:-)

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:37 16.12.2012.

Izdaja.

KV
kviki111
19:07 15.12.2012.

Vatrogasac ne može biti, jer za taj posao mora imati školu za vatrogasca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije