Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomislav štengl:

'Član uprave Ine Josip Petrović na mene je vršio pritisak'

tomislav štengl,ivo sanader (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
03.10.2012.
u 10:44

Ini taj posao nije trebao jer je imala druge PR agencije s kojima je surađivala, rekao je svjedok

Tomislav Štengl 2006. u Ini je bio direktor korporativnih komunikacija, a ugovor s Fimi medijom morao je sklopiti pod pritiskom Josipa Petrovića, tadašnjeg člana uprave Ine, kojeg je Štengl označio kao sivu eminenciju nacionalne naftne kompanije koja se mora bespogovorno slušati. Sukus je to današnjeg Štenglova svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja za aferu Fimi media.

Petrović kao svjedok

Govoreći o tome kako je uopće došlo do sklapanja posla s Fimi medijom, Štengl je u više navrata napomenuo da je bio izložen pritiscima da se taj posao sklopi te kako je taj pritisak dolazio od Petrovića. Petrović je inače u ovom postupku predložen za svjedoka, no taj prijedlog još nije prihvaćen, a svjedočio je i na suđenju Sanaderu za slučaj Ina – MOL. No u tom je spisu zaveden kao Jozo Petrović, a u svom iskazu negirao je navode nekih svjedoka koji su iskazivali da se pozivao na Sanadera kada je govorio da se međudioničarski ugovor između Ine i MOL-a mora što prije sklopiti. Što se pak tiče Petrovićeva utjecaja na Štengla, odnosno njegovo inzistiranje da Fimi media dobije posao, Štengl je to opisao sljedećim riječima:

– Gospodin Petrović mi je naložio da primim Nevenku Jurak te da s njezinom firmom dogovorim neke marketinške poslove. Po mom mišljenju Fimi media nije imala kapacitete za ono što je Ini trebalo, Ina je u to vrijeme surađivala s drugim agencijama, a i unutar Ine postojalo je dovoljno ljudi koji su taj posao mogli odraditi. No pritisak na mene da Fimi media dobije posao bio je prevelik. Rečeno mi je da napravim prijedlog tog posla i pošaljem ga Odboru za nadmetanje, koji je onda odlučio o cijeni i detaljima cijelog posla – kazao je Štengl.

Zaobiđene procedure

Zamjenicu ravnatelja USKOK-a Željku Mostečak zanimalo je pak je li se Petrović u tim razgovorima sa Štenglom na nekog pozivao.

– Uglavnom na svoj autoritet, a u jednom me trenutku pitao: “Znaš li ti tko iza ovoga stoji?” te mi kazao da je u pozadini priče s Fimi medijom Mladen Barišić. Odgovarajući pak na pitanja Davorina Budina, zastupnika HDZ-a, Štengl je kazao da mu je direktno nadređen bio predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević, no kako mu se posao ispreplitao i s područjem djelovanja drugih članova uprave, trebao je slušati i njihove zahtjeve. Štengl je kazao i da je Dragičeviću kazao za situaciju s Fimi medijom.

– I što je onda bilo? – zanimalo je Ivanu Čalić, predsjednicu sudskog vijeća.

– Prvo mi je kazao da to ostane na tome da primim N. Jurak. No malo kasnije rekao je da je i sam dobio poziv od Barišića, koji se raspitivao za taj ugovor – kazao je svjedok. Još je dodatno objasnio da je Ina imala interne procedure koje se u slučaju dodjele posla Fimi mediji nisu poštovale.

>> 'Barišić mi je rekao da je Fimi media vrsta stranačke zaklade'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije