Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA FIMI MEDIA

'Barišić mi je rekao da je Fimi media vrsta stranačke zaklade'

Božidar Longin
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
01.10.2012.
u 15:16

Božidar Longin, bivši član Uprave Hrvatskih šuma, opisao je i da je jednom prigodom od općinskih i gradskih organizacija na terenu skupio 36.000 eura, koje je potom donio u središnjicu stranke

– Sve što sam mislio reći uglavnom sam rekao jučer. S naglaskom na uglavnom – kratko je kazao Ivo Sanader izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda, a nakon što mu je završilo ročište za aferu Fimi media.

Na brojna novinarska pitanja koja su se odnosila na njegovo gostovanje na HTV-u u emisiji Nedjeljom u 2 Sanader nije htio odgovarati, a čak je ostavio i dojam da ga brojni novinarski upiti – ljute.

Što se pak tiče današnjeg ročišta, iz usta Božidara Longina, nekadašnjeg člana Uprave Hrvatskih šuma, čulo se i što je zapravo bila Fimi media.

– Jednom prigodom, kada sam upoznao Mladena Barišića, on mi je kazao da Fimi media nije privatni posao nego je to neka vrsta stranačke zaklade. Objasnio mi je da je bolje da novac ide tamo nego u privatne džepove – kazao je Longin.

Tim Barišićevim riječima, prema Longinovu iskazu, prethodio je razgovor Longina i Darka Beuka, nekadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma. Naime, kako su se približavali novogodišnji blagdani, Longin je 2006. otišao Beuku i kazao mu da bi se trebali angažirati oko izrade novogodišnjih kalendara i rokovnika. Beuk mu je na to rekao da se ne brine jer je dogovoreno da će sve takve poslove na razini države odraditi jedna tvrtka. Kasnije, kada se na pozivni natječaj Hrvatskih šuma javila i Fimi media, Longina je zanimalo kakva je to tvrtka, pa je pitao Beuka. Ovaj mu je kazao da će mu jednom sve objasniti nakon čega ga je upoznao s Barišićem. No unatoč tom upoznavanju Fimi media nije dobila poslove s Hrvatskim šumama.

– U 2008. promijenio se Zakon o javnoj nabavi pa više nismo imali pozivne nego javne natječaje. Natječaj za kalendare dobila je tvrtka koja je imala niže cijene od Fimi medije, dok smo natječaj za rokovnike poništili jer nam je bio preskup. Barišić me u to vrijeme bio zvao te molio da ne šikaniram Fimi mediju – kazao je Longin.
Objasnio je potom da je po završetku natječaja sam otišao Barišiću u carinu i objasnio mu kako ne šikanira nikoga te zašto Fimi media nije dobila posao. Barišić je, kaže, te argumente prihvatio, a upitan da objasni zašto se objašnjavao Barišiću ako mu on nije bio nadređen, Longin je kazao:

– Predstavljen mi je kao moćan čovjek, s dobrim vezama u Vladi.

Longin je opisao i da je jednom prigodom od općinskih i gradskih organizacija na terenu skupio 36.000 eura, koje je potom donio u središnjicu stranke.

– Beuk je bio na jednom sastanku koji je vodio Ivan Jarnjak, a nazočili su mu Luka Bebić i Vladimir Šeks. Vratio se i kazao da trebamo skupiti novac za predsjedničku kampanju 2005. Ja sam to prenio tajnicima i predsjednicima općinskih i gradskih organizacija u mojoj županiji, a oni su mi nakon nekog vremena donijeli 36.000 eura. Beuk mi je rekao da s tim novcem odem Branki Pavošević te da će mi ona reći na koji broj žiro-računa da ga uplatim. Kada sam došao k njoj, ona je rekla da nema nikakvog žiro-računa. Tražio sam je da mi barem potpiše da je primila novac, na što je ona rekla da predsjednik ne da da se tako posluje. Još je rekla da će, tko želi dati novac, novac dati, a tko ne želi, neće. Iako mi je sve to bilo čudno, ostavio sam joj taj novac i otišao – kazao je Longin.

– Je li to onda novac HDZ-a koji je s terena prebačen u središnjicu? – zanimalo je Ivu Sanadera.

– Tako sam rekao – kazao je Longin, koji na kasniji upit ipak nije znao precizirati je li riječ o privatnom novcu onih koji su mu ga donijeli.

Komentara 5

OB
-obrisani-
16:36 01.10.2012.

Nista on tu spektakularno nije ispricao . Donio je novac iz lokalnih organizacija Hdz-a u centralu koji je predao blagajnici iste stranke jel to tako? Pavosevicka koja danas svjedoci za Uskok mu je ispricala pricicu i di je u tom tom svemu Sanader ??

PR
pravica
20:26 01.10.2012.

Znao sam ja da je u hdz-u sve pošteno.

KO
kozelj
21:54 01.10.2012.

"Prikupio 36.000 eura". Od koga? Postoje li potvrde tko mu je dao? Mogao je skupiti i 100.000 eura pa veći dio ostaviti sebi. Priča puna rupa i nelogićnosti. Treba i njega procesuirati. Ima elemenata za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije