Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DISKRIMINACIJA

Civilne slijepe osobe plaćat će cestarinu, a slijepi branitelji ne

cestarina
Goran Jakuš/Pixsell
26.05.2010.
u 13:09

- Izbacujući civilne slijepe osobe s liste onih koji imaju povlasticu neplaćanja cestarine država bi namaknula najviše 200 tisuća kuna, kaže Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

- Slijepi smo jednako, potrebe su nam iste i jednako smo vezani na pomoć druge osobe, ali nismo jednaki. Ja sam privilegiran. Kao branitelj dragovoljac imam prava koja moji kolege i prijatelji u Savezu slijepih nemaju. Nisam se borio za svoje privilegije ni za to da dio ljudi bude diskriminiran, nego za to da svi imaju jednaka prava – zorno je pojasnio Miroslav Bebek, dopredsjednik Saveza slijepih Hrvatske, svu nepravdu i nelogičnost amandmana Zakona o javnim cestama o kojem će Sabor glasati ovih dana.

Njime se jedino “civilne” slijepe osobe od svih sa 100-postotnim invaliditetom ne oslobađa plaćanja cestarina, pa su tako diskriminirani i među sobom, naime, od oko 6000 slijepih koliko je u Hrvatskoj, njih 60-ak oslijepilo je u Domovinskom ratu i njima ovo pravo ostaje.

– Molim sve saborske zastupnike, članove Vlade i najviše predsjednicu Vlade da još jednom preispitaju amandman na Zakon o javnim cestama, kako bi izbjegli diskriminaciju slijepih osoba i flangrantno kršenje deklaracije UN-a koju se Hrvatska među prvima požurila potpisati - apelira Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

Ističe da će u protivnom pokrenuti ocjenu ustavnosti ovog amandmana, na koji je upozorila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, a ako ne nađu rješenje u okviru pravnog sustava RH, potražit će ga u međunarodnim pravnim institucijama.

Slijepe osobe ne kreću se puno, a kad putuju moraju uzeti pratitelja kojem osim karte valja dati i neku naknadu za pratnju. Izbacujući civilne slijepe osobe s liste onih koji imaju povlasticu neplaćanja cestarine, država bi namaknula najviše 200 tisuća kuna, prema izračunu Saveza, a ako to spašava državu, primjećuje Perić, onda je proračun u većim problemima nego što mislimo.

Rješenje koje bi riješilo ovu ali i druge nelogičnosti po pitanju slijepih osoba jest Zakon o doplatku za tešku invalidnost, koji je već više puta najavljen da bi se od njega odustalo.

– Kao što sam ‘91. poveo u rat, spreman sam i danas povesti slijepe ratnike ako treba u štrajk glađu – poručio je Bebek.

Komentara 11

OB
-obrisani-
14:52 26.05.2010.

pak od kad se to slijepci voze autoputom ili putom?????????

BL
Blizanac
14:56 26.05.2010.

Promjena zakona prilika je da se isprave neke gluposti: sada nije bitno je li u vozilu invalid ili ne (osim u iznimnim slučajevima i ako vas ulove), jer se povlastica odnosi na vozilo. Zar nije logičnije da se povlastice odnose na osobu koja je u vozilu? Dakle, ako se u vozilu nalazi slijepa osoba, onda to vozilo ima neka prava. Inače NE! Ostvarivanje prava uz predočenje dokunemta- je li to iskaznica Saveza slijepih ili neka druga iskaznica - nevažno. Tada se neće tatini sineki vozikati bijesnim autima s (na tko zna koji način stečenim) invalidskim oznakama. Izvolite pokazati pravovaljani identifiakcijski dokument i koristite povlasticu. U protivnom - platite. Na kraju krajeva - slijepa osoba ionako ne može voziti, već ju treba voziti!

MI
mikesh
14:28 26.05.2010.

a šta je sa svim civilnim invalidima, njima ne treba njega kao i RVI? Dok RVI primaju popriličnu svotu za njegu, čak su im i supruge dobile status njegovateljica, a civilni 100% invalidi su prepušteni na milost i nemilost. Strašne su razlikke mođu invalidima civilnim i ratnim, jedino su im bolesti iste, zato gospodinu Bebeku kapa dolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije