Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog odbijanja amandmana

Cijela oporba iz protesta izašla na Markov trg bojkotirajući glasanje u Saboru

Zagreb: Nakon što je oporba napustila sabornicu obratili su se medijima na Markovom trgu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
25.11.2020.
u 11:45

– Od 331 amandmana, Vlada je prihvatila tek nekoliko, ali ni jedan suštinski, čime je pokazala potpuno nerazumijevanje situacije u kojoj se država nalazi – kazao je SDP-ov Peđa Grbin predbacivši Vladi što u trenutku takve krize, umjesto suradnje, odbija sve oporbene amandmane

Odmah po početku današnjeg rada Sabora oporba je protestirala protiv toga što je Vlada u ponedjeljak odbila gotovo sve njihove amandmane na državni proračun za iduću godinu. Znajući da će se isti ishod ponoviti i danas tijekom glasanja u Saboru, kompletna oporba uoči glasanja napustila je sabornicu i demonstrativno izašla ispred Sabora. Tako se oporbeni zastupnici i zastupnice nalaze na Markovu dok u Saboru traje glasanje i odbijanje predloženih oporbenih amandmana, s točno 76 ruku.  

Oporba je svoj stav i potez objasnila time kako neće sudjelovati u glasovanju jer zastupnici većine nisu u ponedjeljak sudjelovali u raspravi i izjašnjavanju o ukupno 311 uglavnom oporbenih amandmana. Naime, ukupno je pristigao 331 amandman, no 20 ih je proglašeno nevažećima

– Od 331 amandmana, Vlada je prihvatila tek nekoliko, ali ni jedan suštinski, čime je pokazala potpuno nerazumijevanje situacije u kojoj se država nalazi. Hrvatska i svijet suočeni su s najvećom mirnodopskom krizom nakon Drugog svjetskog rata, ona je zdravstvena, ali i ekonomska. Rezultirala je time da bolesnike više ne možemo smještati u bolnice nego u šatore ispred bolnica, svakog nam dana umiru dva školska razreda, a pravimo se da se ne događa ništa – kazao je na samom početku današnjeg rada u Saboru SDP-ov Peđa Grbin predbacivši Vladi što u trenutku takve krize, umjesto suradnje, odbija sve oporbene amandmane bez suvislog obrazloženja. 

– Ovo je trenutak u kojemu iz krize možemo izaći razgovorom i suradnjom, a ne primjenom grube sile koja proizilazi iz broja ruku u Saboru – poručio je Grbin u tom trenutku najavivši da SDP neće sudjelovati u glasovanju.

Isto je potom učinio i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta kazavši da predstavnici većine gotovo da nisu htjeli sudjelovati u raspravi, što je nastavak djelovanja trgovačko-uhljebničke koalicije, ustvrdivši da ne trebamo imati "mletačku koncepciju" prihvaćanja proračuna. 

– Odbijanjem gotovo svih oporbenih amandmana pokazali ste da ste najpametniji. Razumijete zašto ne treba ulagati u infrastrukturu, pojačavati dječje doplatke… Vi razumijete, mi ne razumijemo. Danas vam nitko ne zavidi na znanju koje imate. Iskoristili ste ga samo da vama bude dobro – ironično je vladajućima poručio Mostov Božo Petrov, dok je zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović Vladu nazvao licemjernom nastavivši: 

– Kad je počela koronakriza, tražio se konsenzus o zakonu o Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Prihvatili smo ga. Ako smo podržali Stožer i Vladu da rukovode krizom, mogli smo i dalje sudjelovati u tim procesima kroz kreiranje proračuna, no to nam se nije omogućilo. 

Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! poručio je kako saborski Zeleno-lijevi blok ne želi sudjelovati u ovom cirkusu o glasovanju o amandmanima jer je Vlada automatizmom odbila sve amandmane oporbe.

– Dan i pol, dok je trajala rasprava o našim amandmanima, nije bilo nijednog zastupnika većine. E, sad kod glasovanja neće biti nas. Odlučili ste napraviti sve po svom, bez dijaloga s oporbom – kazao je Tomašević nakon čega su svi oporbeni zastupnici i zastupnice napustili sabornicu. 

Još dok su oni izlazili iz sabornice, HSLS-ov Dario Hrebak rekao je kako shvaća ljutnju oporbe, no da treba biti realan jer je proračun realno napravljen. 

Potez oporbe prokomentirao je i HDZ-ov Branko Bačić kazavši: 

– Ta je njihova primjedba potpuno promašena. Odlazak oporbenih kolega pokazuje da im nije stalo do provedbe proračuna koji osigurava gospodarski napredak, potporu gospodarstvenicima i građanima u borbi protiv pandemije.

Ključne riječi

Komentara 65

Avatar HDZ.LPG.bojna
HDZ.LPG.bojna
12:23 25.11.2020.

Pa nece valjda Veliki Vođa slusat neku tamo oporbu kad vec ima DEBELU, SIROKU i STABILNU vecinu od 76 ruku sa manjincima medu kojima su najveci strucnjaci i najbistriji umovi koje je Hrvatska iznjedrila

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
12:11 25.11.2020.

banda sad još plačaju senddvičare pa kak vas nije sram gamad ????

Avatar GeniKameni
GeniKameni
12:58 25.11.2020.

Plen-Kim Un se ponasa kao da ima najmanje dvotrecinsku vecinu u Saboru! A da nije ovog nakaradnog izbornog zakona, da mu nije onih zagarantiranih osam zetoncica iz nacionalnih manjina, vlada bi malo drukcije izgledala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije