Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival

Čipkana raskoš u kolijevci najljepših špica na svijetu

cipka (1)
presnimila Lj. Risek
20.09.2011.
u 08:59

Sve u Lepoglavi bit će u znaku čipke – od izložbi, radionica i predavanja, do mode, fotografija, festivalskih tiskovina i glazbe

Podizanjem festivalske zastave i svečanošću otvaranja jubilarnog 15. međunarodnog festivala čipke u četvrtak u 17.30 sati, Lepoglava će otvoriti vrata izlagačima iz osam europskih zemalja i potvrditi se kao domaćin najveće i najznačajnije manifestacije te vrste u regiji. Činjenica da festival ima i više nego renomiranu potporu – od pokrovitelja, predsjednika dr. Ive Josipovića i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO do ministarstava kulture, turizma i poljoprivrede te Varaždinske županije i Grada Lepoglave – svjedoči da je doista golem trud što su ga svih proteklih godina domaćini unosili u popularizaciju svoje čuvene rukotvorine napokon rezultirao prepoznatljivošću Lepoglave kao kolijevke jedne od najljepših i najskupocjenijih čipki na svijetu.

Malo je reći da je festivalski program bogat. Iako krcat različitim kulturnim i zabavno-popularnim događanjima, festival ipak prednost daje čipki na izložbama, u radionicama i u predavanjima, u modnom detalju, čak u festivalskim tiskovinama. Tako će odmah nakon otvaranja posjetitelji moći prošetati izložbenim prostorima te razgledati izložbe čipkarica iz Slovenije, Estonije, Rusije, Italije i Hrvatske (u budućem muzeju), mađarske halaške čipke i čipkarskog Cvjetnog vrta izlagača iz Idrije, Splita i Lepoglave (u Gostinjcu), lepoglavsku čipku na oltarnicima (u župnoj crkvi i u Domu kulture). U Galeriji Jamnić bit će izložen raznolik ciklus - čipkani šator izrađen prema nacrtu japanske umjetnice Akiko Sato, poštanske marke na temu čipke, izložba fotografija Branka Težaka o prošlim festivalima, kao i čipka na modnoj odjeći. U Domu kulture pak će se moći razgledati radovi gošći iz Španjolske, Belgije i Estonije, čipke iz zbirke Njemice Marianne Stang i iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt kao i skupocjena čipkana haljina iz radionice poznatog dizajnera Borisa Pavlina.

Da Lepoglava sva živi u znaku svojih špica, potvrđuje i podatak da će nakon otvaranja festivala posjetiteljima zapjevati grupa - Čipkice. I svi ostali dani, do nedjelje, bit će ispunjeni stručnim predavanjima čiji će lajtmotiv biti zajednički europski korijeni prostoručne čipke, ali i mnoštvom koncertnih događanja. Izdvajamo koncert u petak u 18 sati Čarobni svijet glazbe u izvođenju Ivane Novačić (alt) i Zorana Novačića (orgulje) u župnoj crkvi, pa cjelovečernji zabavni program Kavalira istog dana na terasi Ivančice, noćni zabavni program Navihanki iz Laškog u subotu navečer, dok će na završnici u nedjelju svirati Lepoglavski kaj i Enigma. 

Festival se zatvara u nedjelju velikim mimohodom svih sudionika festivala gradskim ulicama, bogatim kulturnim program desetak KUD-ova te podjelom diploma devetoj generaciji polaznica Škole lepoglavske čipke. I naravno, poznatim gradonačelnikovim gulašom. Medijski pokrovitelj festivala je Večernji list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije