Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA

Ciljali krijumčare ljudima, drogom i oružjem. Uhitili 330 osoba, a zapadni Balkan označen kao centar krijumčarenja oružja

razotkrivanje kriminalnih skupina
Foto: Europol
1/7
29.09.2021.
u 15:54

U Europolu napominju da je krijumčareno oružje često visoke kvalitete te da je na zapadnom Balkanu još uvijek jeftinije no u zapadnoj Europi

Policije i sigurnosne agencije 27 zemalja, uključujući i Hrvatsku sudjelovale su u zajedničkoj akciji čiji je cilj bio razotkrivanje kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem ljudi, oružja i droge.

U akciji, koja je, kako je izvijestio Europol, provedena od 15. do 18. rujna, sudjelovalo je 11.000 policajaca, a koordinirala ju je Španjolska, uz pomoć Europola, Interpola i Eurojusta. U končanici, akcija je rezultirala uhićenjem 330 osoba te otvaranjem 37 novih istraga. Operativni dio akcije proveden je uglavnom u jugoistočnoj Europi, a među uhićenim kriminalcima ima krijumčara ljudima, trgovaca drogom, krijumčara oružjem, krivotvoritelja dokumenata... Akcija je razotkrila i kriminalne skupine koje su krivotvorile dokumente za ilegalne migrante što je rezultiralo brojnim novim istragama. Tijekom akcije provjereno je 33.418 osoba, pretraženo su 724 lokacije i 22.605 vozila, a zaplijenjena su 154 komada oružja, uključujući 65 pištolja, 86 puški, 57 ručnih bombi.... Isto tako, zaplijenjeno je i 712 kilograma marihuane i 920 stabljika marihuane.    

Foto: Europol

Iz Europola napominju da je zapadni Balkan ključno mjesto iz kojeg se oružje krijumčari u EU, te pojašnjavaju da multi-nacionalne kriminalne organizacije oružje uglavnom nabavljaju iz zemalja zapadnog Balkana. Oružje se potom krijumčari  u Belgiju, Francusku, Njemačku, Španjolsku i Nizozemsku. Nakon toga se često koristi u nasilnim obračunima povezanim s trgovinom drogom,  a u nekim slučajevima kriminalne organizacije mijenjaju drogu za oružje.

Nadalje, u Europolu napominju da je krijumčareno oružje često visoke kvalitete te da je na zapadnom Balkanu još uvijek jeftinije no u zapadnoj Europi.. Krijumčari ga se skrivenog u raznim brodskim pošiljkama ili u vozilima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije