Naslovnica Vijesti Svijet

Kupujete cigarete u BiH? Ovo će vas sigurno zanimati

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana bili su dužni popisati zalihe 1. siječnja 2018. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2018.
01. siječnja 2018. u 18:04 25 komentara 84813 prikaza
cigarete
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Od danas su na snazi nove, veće cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH podsjećaju da poskupljenje cigareta predstavlja nastavak usklađivanja politike o trošarinama u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji, piše Vecernji.ba.

Vino Tajna dugovječnosti? Pušio je 60 cigareta dnevno i pio vino, a doživio je 107 godina

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018. godinu, određeno je da će se od 1. siječnja 2018. godine na cigarete plaćati proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična trošarina u iznosu od 75 KM za 1000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada. Ako je ukupna trošarina na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata prema navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada, objašnjavaju iz UNOBiH.

Trošarina na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se tako da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete i iznosi 104 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana bili su dužni popisati zalihe 1. siječnja 2018. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2018. U obvezi je popisivanje i dostavljanje UNO popisnih listi i za zalihe starih markica koje još nisu iskorištene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika trošarine u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UNO uplatiti do 17. siječnja 2018. godine.

Pogledajte galeriju: Simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem

cigarete
1 / 11
Bol čeljusti može biti glavni simptom koronarnih bolesti i nadolazećeg srčanog udara. Bol se može protezati sve do uha, a ponekad može biti teško odrediti iz kojeg područja bol uopće dolazi. Za razliku od bolova uzrokovanih bolnim zubom, poremećajem čeljusnog zgloba ili infekcijom uha, ova bol može se proširiti sve do ramena i ruke, naročito na lijevoj strani, pri čemu nikakvi tretmani ne pomažu.
Tomislav Ćorić U 2018. GODINI Ministar Ćorić otkrio: Neće doći do poskupljenja struje, vode i plina cigarete Od nove godine Cigarete poskupljuju kunu, novi auti pojeftinjuju oko 2000 kuna Zdravko Marić IMA I POJEFTINJENJA Ministar najavio: Od idućeg tjedna poskupljuju cigarete
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Narcis660:

  Ko voli nek izvoli.Izbor je na samom pojedincu .Poznajem ljude koji imaju (nazalost)rak pluca a nisu zapalili niti jednu cigaretu u svom zivotu tako da je i to individualno od osobe do osobe.Svako.je gospodar svog tijela i sam snosi odgovornost ... prikaži još! a tako isto zna dali mu njegove financije dopustaju taj porok.Tko.sam ja da sudim...Sretno pa.pusili ili ne odlucite sami.

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Sam duhan nije kancerogen, nego razne tvari koje se stavljaju u cigarete tijekom prerade.

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Sam duhan nije kancerogen, nego razne tvari koje se stavljaju u cigarete tijekom prerade.