Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA PUŠAČE

Kupujete cigarete u BiH? Ovo će vas sigurno zanimati

cigarete
Foto: Borna Filić/PIXSELL
01.01.2018.
u 18:04

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana bili su dužni popisati zalihe 1. siječnja 2018. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2018.

Od danas su na snazi nove, veće cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH podsjećaju da poskupljenje cigareta predstavlja nastavak usklađivanja politike o trošarinama u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji, piše Vecernji.ba.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018. godinu, određeno je da će se od 1. siječnja 2018. godine na cigarete plaćati proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična trošarina u iznosu od 75 KM za 1000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada. Ako je ukupna trošarina na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata prema navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada, objašnjavaju iz UNOBiH.

Trošarina na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se tako da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete i iznosi 104 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana bili su dužni popisati zalihe 1. siječnja 2018. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2018. U obvezi je popisivanje i dostavljanje UNO popisnih listi i za zalihe starih markica koje još nisu iskorištene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika trošarine u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UNO uplatiti do 17. siječnja 2018. godine.

Pogledajte galeriju: Simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem

cigarete
1/11
Ključne riječi

Komentara 22

NA
Narcis660
21:48 01.01.2018.

Ko voli nek izvoli.Izbor je na samom pojedincu .Poznajem ljude koji imaju (nazalost)rak pluca a nisu zapalili niti jednu cigaretu u svom zivotu tako da je i to individualno od osobe do osobe.Svako.je gospodar svog tijela i sam snosi odgovornost a tako isto zna dali mu njegove financije dopustaju taj porok.Tko.sam ja da sudim...Sretno pa.pusili ili ne odlucite sami.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
19:57 01.01.2018.

Sam duhan nije kancerogen, nego razne tvari koje se stavljaju u cigarete tijekom prerade.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
19:57 01.01.2018.

Sam duhan nije kancerogen, nego razne tvari koje se stavljaju u cigarete tijekom prerade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije