Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pušenje

Cigareta je dio rituala uz kavu, morali smo uložiti

'26.10.2010. Caffe bar Fiskal, Varazdin, U kafe baru Fiskal u Vrazovoj ulici dozvoljeno je pusenje, vlasnik kafica Filip Tarandek Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
26.10.2010.
u 15:25

Čim smo prije tri tjedna dobili dozvolu, vratili su se naši stari gosti - kažu vlasnici Baseballa

– U Baseball bar dolaze ljudi na kavu, a cigareta je dio toga rituala. Morali smo uložiti značajnu svotu u ventilaciju. Dobili smo dozvolu za pušenje prije tri tjedna i promet je odmah povećan. Vratili su se naši stari gosti – rekli su vlasnici bara Hrvoje Brumen i Mario Petrač.

Među brojnim su varaždinskim ugostiteljima koji su na jesen, kada su došli hladniji dani, lokal morali urediti za pušenje.

Neki su to, poput Filipa Tarandeka, vlasnika Fiškala, učinili još proljetos.

- Uveo sam ventilaciju. Stajala je desetak tisuća kuna. Motor ima filtar zraka. Imamo 11 izmjena u jedan sat, a dim odlazi van, odlazi iz lokala. Morao sam to napraviti jer nemamo terasu i zimi bih ostao bez znatnog dijela prometa – kaže Tarandek.

U Varaždinu čak 70 posto ugostitelja koji su obrtnici dobilo je rješenje za pušenje, što je najviše u Hrvatskoj, kaže Martin Plantak, predsjednik Udruženja ugostitelja u Obrtničkoj komori Varaždinske županije.

- Udruženje je bilo aktivno i olakšalo ugostiteljima, tako što su im po povoljnoj cijeni postavljene instalacije, te smo ih uputili u propise - kaže Plantak.

Najveći je problem, slažu se svi, što zakon ne dopušta da cijeli lokal bude pušački ako je veći od 50 metara četvornih.

- Leonhart na Banfici ima više od 10 izmjena zraka u jedan sat. Jedan je od najboljih ventilacijskih sustava u gradu. Lokal nikad nije zadimljen. Ali zakon nam ne dopušta da bude pušački. A kako je velik, velika su i izdvajanja za njega - kažu Petrač i Brumen. Taj hendikep, kažu, naknađuju drugim ponudama – cedevitu i klipiće uz kavu, nagradne igre...

Pregrađivanje prostora, kako bi tek dio bio tzv. pušačka komora, bio bi im prevelik zahvat. No o tome razmišlja Ljiljana Androić, vlasnica Rock art caffea.

- Rock art je veći od 50 kvadrata i ne mogu dobiti dozvolu. Možda ću smanjiti kvadraturu. A do tada pušit će se na terasi. Otvorena je s dvije strane, imamo plinske grijalice. Uložila sam dvadesetak tisuća kuna. Veliki su računi za plin! - kaže Ljiljana Androić.

 

Ključne riječi

Komentara 1

ZE
zeemedia
19:10 27.10.2010.

\"Veliki su računi za plin! - kaže Ljiljana Androić...\" A meni su veliki računi za pivu! Na www.rabljen.blogspot.com potražite razne rabljene stvari u odličnom stanju. Second hand shop u najboljem izdanju na www.rabljen.blogspot.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije