Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sloboda izražavanja?

Charlie Hebdo naslovnicom opet prešao granicu...

25.08.2017.
u 09:47

Umjesto slobode izražavanja, u ovom časopisu, ali i u nekim drugima, potiče se porast mržnje, sukoba, nesnošljivosti....

Francuski satirički časopis Charlie Hebdo na naslovnici je prikazao ljude u lokvi krvi nakon što ih je pregazio kombi uz riječi: “Islam, religija mira... vječnog”.

Aluzija naslovnice je jasna, a kritičari drže, prenose mediji, da vrijeđa cijelu jednu religiju i njezine vjernike. No u doba kad se umjetničkom i slobodom izražavanja nerijetko propagira vulgarnost, nesnošljivost, mržnja, provokacije koje ne zadovoljavaju kriterije estetike, nažalost, malo što nas može šokirati, ali pitanje je čemu služi sloboda izražavanja lišena ljudske odgovornosti?

Izrugivanje kršćanima

Inače, Charlie Hebdo je imao kontroverzne naslovnice i na račun kršćana, Presveto Trojstvo u homoseksualnom činu, Boga s kalašnjikovom, pa su reagirale i vatikanske novine ističući da iza obmanjujuće zastave beskompromisnog sekularizma Charlie Hebdo zaboravlja da vjerski vođe svih religija godinama pozivaju da se odbaci nasilje uime vjere i da je to bogohuljenje.

– U ovom slučaju, kao i u nekim drugima koji nisu vezani samo za francuski satirični časopis, prelazi se granica ljudskih i moralnih načela i pravda se slobodom izražavanja. Nisu tu u pitanju slobode nego korištenje slobode izražavanja da bi se povrijedilo drugoga. To nikad nije i ne može biti prihvatljivo s bilo kakvih moralnih i etičkih stavova i načela. Ovakav pristup koji nije karakterističan samo za Hebdo vidjeli smo i u tiskovinama u drugim zemljama. Umjesto slobode izražavanja potiče porast mržnje, sukoba, nesnošljivosti. Takvi potezi uime slobode razmišljanja trebaju biti podložni javnoj osudi – kaže sociolog religije prof. dr. Ivica Maštruko.

“Umjetnost” bijesa

Dodaje da se često u javnim glasilima izjednačavaju vjera i religija s postupcima religijskih vodstava. No mnogi, nažalost, ne znaju razliku između to troje. Uostalom, pod egidom umjetničkih sloboda svjedočili smo i u nas “umjetnosti” nastaloj prije svega s ciljem da šokira i izruguje se vjeri na najneumjesnije i najvulgarnije načine.

Komentara 23

DU
Deleted user
10:13 25.08.2017.

Prešao granicu... zbog istine? Taj list je godinama "prelazio granice" pa nikom ništa. A sad kad je nagazio nešto pod zaštitom lažnog morala novog malograđanstva je "prešao granicu"... Hajde se tornjajte.

DU
Deleted user
10:40 25.08.2017.

Taj časopis je najgore lijevo smeće, ali: zar se od nas zahtijeva da poštujemo te iste ljude i njihovu religiju u ime koje nas ubijaju? Da li oni poštuju nas i našu religiju? Ako im naše zemlje ne pašu, nek se gone u njihove vlastite. Mi nemamo drugu domovinu i u našoj zemlji vrijede naša pravila. Pa tko voli, nek izvoli! Dosta je bilo izgovora i nekakvog liberalizma u ime slobode!!!

LI
Liberdad
11:16 25.08.2017.

Izruguju se oni svima osim "izabranom" narodu. Kad se jedan autor to usudio, odmah je dobio otkaz. Znači može se vrijeđati sve i svakog, ali neki su ipak ravnopravniji od drugih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije