Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ podržao HNS

Cestičani proračun buše bolje no Polet suparničku mrežu

cestica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
19.12.2013.
u 15:12


Ministarstvo uprave dat će stav je li zaključena pa nastavljena sjednica Općinskoga vijeća regularna, kao i doneseni rebalans te proračun za 2014.

Cestičani u pomoć zovu Ministarstvo uprave, koje će presuditi je li regularna sjednica Općinskog vijeća koju je na početku zaključio predsjednik Stjepan Bistrović (nezavisni), a nastavio drugi potpredsjednik Darko Majhen (HNS). Nakon odlaska petorice nezavisnih, preostalih 10 vijećnika HNS-a, SDP-a i HDZ-a u nastavku je izglasalo proračun za 2014. kao i rebalans ovogodišnjeg koji, stav je oporbe, “trpaju” jače no Polet suparničku mrežu.

- Tražio sam kartice dugovanja i dužnika općine. No ponudili su mi samo uvid, čime je funkcija predsjednika i Vijeća postala upitna, nemamo informacije potrebne za rad. Ako je za načelnika rebalans formalnost, za mene nije. Novac se troši nenamjenski, rebalansom se probija čak 12 stavki. Na šturom papiru dobio sam obveze općine, čiji je dug u ovom trenutku veći od 10 milijuna kuna, a počeo se stvarati 2008. Previsok je da bi općina normalno funkcionirala. Ministarstvo financija traži da se obveze plaćaju kroz 60 dana. Što je revizija radila? Tražim nadzor porezne i ministarstva uprave - optužuje Bistrović, poznati poljoprivrednik.

‘Kupovani glasovi birača’

Kaže da su rebalansom probijene sve bitnije stavke, uvećane dotacije plesačima, vatrogascima, udrugama građana i brojnima drugima, zbog kupovine izbornih glasova. Iznos za medijsko oglašavanje pak je, dodaje, povećan za 100 tisuća - na ukupnih 338 tisuća kuna. Načelnik Mirko Korotaj (HNS) pak ima drugačiji stav. Kaže da dug ispada velik, no to je zbog velikih investicija.

- Evo, radili smo po Ipardu i uzeli kredit od 1,8 mil. kuna, kad damo izvješće, do lipnja, dobivamo novac. Doći će i 500 tisuća od Ministarstva regionalnog razvoja, sve je napravljeno i opravdano. Imamo i ugovor s Fondom na 3 mil. kuna, za sanaciju deponije, dobivat ćemo sredstva po situacijama. Imamo i dugove iz prethodnih godina, no sa županijom i Hrvatskim vodama sporazumjeli smo se o načinu otplate, sve je dogovoreno i s tri jača izvođača, nemamo spornih investicija - tvrdi Korotaj te dodaje da “zlouporaba položaja predsjednika Vijeća ne može biti razlog da sjednica ne bude zakonita, no obratili su se Ministarstvu uprave.”

Prekršili dogovor?

Obrazložio je i da su, unatoč 15-postotnom smanjenju plaća u općini imali djelatnicu s 35 godina staža, te dvije kojima su preminuli roditelji, za što su predviđene nagrade i naknade. No nije komentirao 338 tisuća kuna za medije. Prema papiru koji su oporbenjaci podijelili novinarima na Varaždinske vijesti otišlo je 88 tisuća kuna, Prekorje 80, Varaždinsku televiziju 46, Glasila 35, Radio Varaždin 21, Regionalni tjednik 15...Bistrović je razočaran i partnerima iz HDZ-a, s kojima čine (ili su činili) većinu u Vijeću. Dogovorili su, kaže, da neće podržati ovakav rebalans i proračun, no oni su sami otišli načelniku. Korotaj odvraća da je tako zvao sve vijećnike, a Tomislav Lazar (HDZ) da su radili po naputku županijskog HDZ-a, da se s načelnicima priča o proračunu.

- Obrazložili su nam svaku stavku i uvažili naše sugestije - kaže Vitez.

Komentara 1

MI
micika59
13:32 16.01.2014.

dragi cestičanci ,to je samo dokaz kako rade narodnjaci,kupili su "mladog tuđmana" i ostalu škvardu za vlast i moć sve će dat pa mama napravit dugove to su ljudi koji hrane svoj ego i novčanike Bistroviču učini nešto ,molim te .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije