Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Češkom će vladati konzervativni njemački princ ili žestoki ljevičar

'Front-running Czech presidential candidate Milos Zeman arrives to his media venue in central Prague, to watch the results after polls closed, January 12, 2013. The first round of the country's direc
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
13.01.2013.
u 23:47

Česi prvi puta u povijesti izravno biraju svojega predsjednika. Traži se nasljednik dva Vaclava - Havela i Klausa

Bivši češki premijer i ljevičar Miloš Zeman (68) i ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg (75) osvojili su najviše glasova i naći će se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj. Zeman je dobio više od 24, a Schwarzenberg 23 posto glasova. Kako nijedan od kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, 25. i 26. siječnja bit će održan drugi krug predsjedničkih izbora. Novog predsjednika Češke prvi put biraju građani na direktnim izborima po zakonu koji je Vaclav Klaus potpisao u veljači prošle godine.

Prije je predsjednik biran u parlamentu i tako su izabrani Vaclav Havel (1993.-2003.) i Vaclav Klaus (od 2003. godine).

Na trećem mjestu je Jan Fischer, predsjednik privremene vlade od 2009. do 2010. godine, koji je u početku bio među favoritima za drugi krug, sa 16,98 posto, ispred potpredsjednika socijaldemokratske stranke (CSSD) Jiřija Dienstbiera (16,61 posto) i Vladimira Franza Avatara, osebujnog skladatelja i slikara koji je od glave do pete prekriven tetovažama (6,97 posto).

Za predsjedničku dužnost natjecalo se devet kandidata, među kojima tri žene. Konačni rezultati prvog kruga CSU će objaviti oko 18 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Miloš Zeman je žestoki ljevičar, a Karel Schwarzenberg konzervativni princ njemačkog podrijetla.

U drugom krugu suprotstavit će se dva političara potpuno drugačijih pogleda na svijet. Zeman je jedan od najosebujnijih figura u praškoj političkoj sceni. Između 1998. i 2002. bio je šef ljevičarski manjinske vlade. Kasnije se sukobio s članovima svoje Socijaldemokratske stranke ČSSD i osnovao 2009. novu Građansku stranku prava SPOZ. Zeman je za Češku Republiku s “vizijom socijalne države po skandinavskom modelu”. U isto vrijeme, on je najavio da se želi miješati u rad izvršne vlasti “s redovitim nastupima u kabinetu i parlamentu”.

Karol Schwarzenberg, više od 20 godina dio je političkog establišmenta u Češkoj Republici. On je vođa konzervativne stranke TOP 09, i član vladajuće koalicije desnog centra. Tijekom komunističke vladavine živio je u egzilu u Austriji i Njemačkoj. Nakon revolucije, predsjednik Vaclav Havel imenovao ga je premijerom, a od 2007. obnaša dužnost ministra vanjskih poslova. Karl Schwarzenberg nasljednik je carstva princa Karla starijeg i princeze Antonie zu Fürstenberg. Njegovo puno ime je Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg.

>> Česi potrošili 38 mil. eura na istraživanja o uštedama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije