Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekli 'NE' Amerikancima

Češki predsjednik Miloš Zeman kopirao Stipu Mesića

Miloš Zeman Stipe Mesić
Foto: DPA/PIXSELL
07.04.2015.
u 14:30

Putinova parada - Miloš Zeman protjerao je Andrewa Schapira iz ureda jer je kritizirao njegov odlazak u Moskvu

Neću dopustiti nijednom veleposlaniku strane države da komentira moja putovanja – zagrmio je češki predsjednik Miloš Zeman i protjerao američkog veleposlanika Andrewa Schapira iz svog ureda nakon što je on kritizirao njegovu odluku da ode u Moskvu na obilježavanje pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Bio je to drugi istup veleposlanika SAD-a u nekoliko mjeseci u kojima su javno upozorili i pozvali – da budemo blagi – domaće vlasti da otkažu putovanje u Rusiju za trajanja ukrajinske krize. U veljači je veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten “izrazio zabrinutost” zbog odlaska hrvatske delegacije na gospodarski forum u Moskvi.

Kopirao Stipu Mesića

Izaslanstvo je otišlo u Moskvu bez buke, uz kritike HDZ-a, dok je bivši predsjednik Stjepan Mesić izrekao istu rečenicu kao Zeman: “Nijedan veleposlanik nije se postavio u ulogu pokrovitelja koji će malu Hrvatsku podučavati što će i kako raditi”. Veleposlanici se formalno ne smiju miješati u unutarnje poslove, što su naučili i veleposlanik na Kosovu Zlatko Kramarić, kad je sa Zrinjevca dobio žuti karton zbog komentiranja političke scene, ali i diplomat Vibor Kalogjera, koji je povučen iz Washingtona jer je ismijavao tadašnjeg predsjednika Busha, no to ne znači da kritika nema.

Zemanov nastup jest incident utoliko što je javan, no nije izoliran primjer u protivljenju “velikim silama”, što uključuje i EU. Uostalom, Zeman je imao od koga učiti. Njegov prethodnik Vaclav Klaus bio je enfant terrible Unije koji je odugovlačio s ratifikacijom Lisabonskog sporazuma, usto petljajući sa zahtjevom da se i Češka izuzme iz Povelje o temeljnim pravima, što je uspjelo Poljskoj kad je vlada Jarosława Kaczyńskog inzistirala da Povelja “ide protiv vrijednosti društva”. No treba napomenuti da su iznimku izborili u pregovorima, a ne poslije njih, kako je pokušavala napraviti Hrvatska i premijer Zoran Milanović s tzv. lex Perković.

Tsipras puca u prazno

Klausov nasljednik u EU mađarski je premijer Viktor Orbán. Doziranje ruskih investicija, pa i protivljenje širenju sankcija prema toj državi, kršenje zakona o kretanju kapitala kad je podrezao krila stranim tvrtkama čime je u džepove Mađara pospremio forinte, što i napiše na računu za komunalije, te preambula ustava koja krši ljudska prava, doveli su do tinjajućeg rata s Bruxellesom i onog retoričkog s njemačkom kancelarkom Merkel koja je špekulirala sa “slanjem konjice u Mađarsku”. Rijetko će EU dati šamar – kazne idu kapilarno – pa će, eto, Mađarskoj zamrznuti fondove zbog prekomjernog deficita, a Francuskoj, koja nije u sukobu, neće. Pa će tako vrata ureda u Bruxellesu ostati zatvorena za mađarske diplomate, a i morali su promijeniti preambulu ustava.

I Slovenija je pod Janezom Janšom blokirala Uniju u sankcijama Bjelorusiji kad je skinula s liste nepoželjnih Jurija Čiža, investitora s vezama u Sloveniji. S druge strane, “najopasniji čovjek EU”, grčki premijer Alexis Tsipras zasad puca u prazno. Ta i razgovor s Merkel je prošao u ugodnoj atmosferi. Konjicu zasad nitko ne spominje.

>>Češki predsjednik: Američki veleposlanik više nije dobrodošao u moj ured

>>Je li češki predsjednik bio pijan na državnoj ceremoniji?

Komentara 55

DU
Deleted user
15:32 07.04.2015.

protjerao američkog veleposlanika Andrewa Schapira iz svog ureda ...da mi je vidjet koji ce to "rvat" napraviti.

NE
neboiznadzagreba
15:05 07.04.2015.

Zeman je učinio ono što bi predsjednik svake države trebao učiniti , štitio je pravo svoje zemlje da vodi vlastitu politiku bez diktata " saveznika " , i svaka mu čast na tome ; stavljanje u naslov Mesića koji je iz vlastitih bijesova izdao državu kojoj je bio na čelu , i Zemana koji ju poštuje i promiče , obična je provokacija i tjeranje vode na mlin onima koji naručuju ovakve članke .

SP
spenic60
15:11 07.04.2015.

Napokon, lipo je znat da ima i pametnih politicara iPredsjednika vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije