Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od staljina do putina

Češki parlament proglasio gladomor genocidom nad ukrajinskim narodom

Rat u Ukrajini
Reuters/PIXSELL
06.04.2022.
u 22:53

U gladomoru je umrlo 4 milijuna ljudi, a bio je izravna posljedica politika Sovjetskog Saveza u staljinističkoj eri

Češki je parlament u srijedu proglasio gladomor, ljudski izazvanu masovnu glad u Ukrajini 1932.-1933., genocidom nad ukrajinskim narodom.

U gladomoru (holodomor) je umrlo 4 milijuna ljudi, a bio je izravna posljedica politika Sovjetskog Saveza u staljinističkoj eri, navodi se u rezoluciji koju je češki parlament usvojio jednoglasno. Češka Republika priznaje "umjetno izazvanu glad" i "šokantne genocidne zločine protiv ukrajinskog naroda i čovječanstva", stoji u rezoluciji.

Taj je potez dodatna demonstracija solidarnosti češke vlade s Ukrajinom. Odnosi Češke s Rusijom pogoršali su se od početka invazije na Ukrajinu, a Prag je nedavno protjerao ruskog diplomata iz zemlje, tvrdeći da je on radio za rusku obavještajnu službu.

Češka je također pomogla Kijevu oružjem i humanitarnom pomoći. Češki zastupnici osudili su gladomor i prije 15 godina, nazvavši ga tada djelom "monstruoznog totalitarnog režima", ali današnja rezolucija ide i dalje od toga.

Marketa Pekarova-Adamova, predsjednica zastupničkog doma češkog parlamenta, rekla je da se rezolucijom ispravlja povijesna nepravda u svijetlu invazije Rusije na Ukrajinu.

VIDEO Stanovnici Kijeva koncertom na kolodvoru proslavili odlazak ruskih trupa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije