Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Centar pooštrio kazne za prepisivanje na ispitima i moguću krađu testova

Onaj tko pokuša ukrasti ili prepisivati na državnoj maturi neće je moći polagati ni u ovoj ni u idućoj godini
02. lipnja 2016. u 21:15 6 komentara 1021 prikaza
Maja Jukić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Svi oni koje se pri polaganju državne mature ove godine uhvati u pokušaju prepisivanja, ali i oni koji pokušaju neku prijevaru ili krađu testova, ispite iz državne mature neće ponovno moći polagati ni ove a ni iduće školske godine. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi državnu maturu, nakon prošlogodišnjeg curenja i krađe testova pooštrio je kazne. Za kradljivce ispita predviđene su i novčane kazne. To je na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavila ravnateljica Centra Maja Jukić.

Kako bi ovogodišnja državna matura protekla bez problema, dodatno bi se trebalo pobrinuti i Povjerenstvo za provedbu i sigurnost državne mature koje su zajednički osnovali Centar i mjerodavno Ministarstvo obrazovanja. Na čelu Povjerenstva nalazi se pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin. On je i jučer ponovio da njegovo ministarstvo nijednim postupkom nije dovelo u pitanje kurikularnu reformu.

Inače, ove godine državnoj maturi pristupit će nešto manje od 40 tisuća pristupnika, od toga 13.286 maturanata gimnazija te 19.313 maturanata iz strukovnih škola. Preostali kandidati su ili državljani drugih zemalja, uglavnom BiH, ili osobe koje su prijašnjih godina završile srednju školu.  

>>Polažu državnu maturu na kojoj im rade tetke i očevi

>>Doznajte što su najbolje riješili na probnoj državnoj maturi

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • chupakabra:

    kod ove nema prepisivanja jer ne znas nikad kud gleda..

  • Iszrian:

    Dok sirotnija u državnim školoama mora kulačiti i plaši ju se naspram državne mature kao da je to crni đavao, u privatnima se bogatunčičima pušta i smiju se, užas.

  • sanjinzg:

    tako je od repa se mora krenut, vi sirotinjo za sve cete odgovarat i na vas ce se zakon odnosit do zadnjeg slova! a za ove gore ce naravno bit drugi zakon 500 puta blazi takozvani uvjetni!