Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALJOŠA BABIĆ

Čelnik zelenih: Vratite zbirku lovačkih trofeja vlasniku

Aljoša Babić
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/2
10.10.2014.
u 11:09

Stav župana Komadine da egzotični trofeji trebaju biti u postavu goranskog muzeja pritisak je na muzealce koji se tome protive, smatra Babić

Aljoša Babić, vijećnik Zelene stranke u Skupštini Primorsko – goranske županije, koji je još proljetos upozorio da zbirci egzotičnih lovačkih trofeja Damira Vrhovnika nije mjesto u Muzeju u Brodu na Kupi, ponovno je pozvao da se ona ukloni iz Kaštela u kojem je postav šumarstva, lova i ribolova Gorskog kotara i, predlaže, vrati njenom vlasniku.

- Smatram to najboljim rješenjem jer se pokazalo da zbirka u javnosti izaziva prijepore i nije se  na odgovarajući način uklopila u postav muzeja koji tematski obrađuje razne segmente života u Gorskom kotaru – kaže Babić. Struka,  muzealci iz riječkog Prirodoslovnog muzeja koji je nedavno preuzeo upravljanje nad goranskim muzejem, prije nekoliko su dana poručili isto što i Babić , s njima se slažu i u delničkoj gradskoj upravi, ni lovci joj nisu skloni. Za razliku od njih primorsko goranski župan Zlatko Komadina nema ništa protiv zbirke u goranskom muzeju.  

Babić smatra da se Vrhovnikova zbirka ne može izložiti niti u jednom od prostora kojim gospodari Primorsko goranska županija jer se radi o "sveobuhvatnom prikazu lovačkog umijeća Damira Vrhovnika i nema širu društveno – edukativnu zadaću", k tome, upozorava, nedopustivo je da njeno održavanje plaćaju građani iz proračuna, a čitava priča za Babića ima i političku konotaciju vezanu za rad i djelo Damira Vrhovnika.

- Upitno je koliko vodstvo Prirodoslovnog muzeja može biti objektivno u donošenju procjena o tome što treba učiniti sa zbirkom nakon nedvosmislenog stava župana Komadina da zbirka treba biti u postavu muzeja u Brodu na Kupi – kaže Babić dodajući da se radi o pritisku kako bi struka promijenila mišljenje. Nužno je, nastavlja, da župan raskine Ugovor o darivanju, a ako se to ne dogodi, o ovom pitanju treba se raspraviti na sljedećoj sjednici Skupštine županije kako bi odluku donijeli vijećnici, poručuje Babić.

>> Račanov 'crveni tajkun' sad živi u maminu stanu

>> Nitko ne želi zbirku egzotičnih trofeja Damira Vrhovnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije