Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT IZRAELA I HAMASA

Čelnik UN-a António Guterres zaprepašten brojem stradalih civila

Israeli Air Strikes in Southern Gaza
Foto: ISMAEL MOHAMAD/Newscom/PIXSELL
1/5
17.05.2021.
u 21:15

Bijela kuća: Poručili smo Izraelu da je sigurnost novinara i medija najvažnija

Stanovnici Pojasa Gaze za noć na nedjelju kažu da je bila “noć apokalipse i terora” jer su mnoge kuće i stambene zgrade bile izložene najžešćem granatiranju. Izrael je koristio 200 bombardera F-16 i F-35 te ispustio oko 500 tona eksploziva u noćnom napadu na Hamasov tzv. sustav tunela “metro”.

Izraelska vojska tvrdi da je, osim tunela, napala stambene objekte i kuće visokih dužnosnika Hamasa. Priznali su da ne mogu potvrditi je li u napadu ubijen ijedan borac ili dužnosnik Hamasa.

Iskopavaju mrtve i ranjene

Najviše ljudi, njih 37, među kojima velik broj djece, poginulo je u napadu koji je bio usmjeren na nekoliko domova u ulici Al-Wehda u gradu Gazi bez prethodnog upozorenja. Timovi civilne zaštite i liječnici ispod ruševina vade mrtva tijela i teško ranjene. Prema zadnjim izvješćima medicinskih timova, u Pojasu Gaze od početka sukoba do jučer je poginulo 185 osoba, među kojima 50-ero djece i 31 žena.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je jučer da je Hamasu u sedam dana “nanio teške udarce i uništio njihovu infrastrukturu”. Tvrdnja Netanyahua ubrzo je demantirana. Naime, glasnogovornik vojnog krila pokreta Hamas, Abu Ubaida kazao je da oni mogu ovim istim intenzitetom neprekidno ratovati šest mjeseci te da će “Izraelcima pokazati da su oni ti koji vode igru, a ne Netanyahu”. Ubaida je u subotu poručio Izraelcima da mogu izaći iz skloništa i da imaju “dva sata predaha, od 22 sata do ponoći” kada neće napadati, dok će nakon tog vremena ponovno granatirati izraelske gradove. Tako se i dogodilo. Minutu nakon ponoći, Hamas je počeo ispaljivati dalekometne projektile na gotovo sve izraelske gradove, a najviše na Tel Aviv. Neki Izraelci jučer su na društvenim mrežama komentirali da više vjeruju “Ubaidi nego Netanyahuu”.

Izraelci su sve više skeptični prema vojnoj operaciji nazvanoj od Izraela “Čuvari zida” jer do sada nije dala nikakve rezultate. Bivši izraelski ministar sigurnosti i lider stranke “Izrael naš dom” Avigdor Lieberman napao je premijera Netanyahua u izjavi za izraelske medije rekavši da “želi poboljšati svoj imidž pred Izraelcima, ova operacija bez jasnog je cilja i potpuno nepotrebna, a Netanyahu manipulira vojskom i pokret Hamas će iz ovoga izaći kao pobjednik “. Isto tako Lieberman je govorio o “slabosti” koju je pokazala vojna operacija pred palestinskim militantima i boji se “pogleda na arapski svijet” kazavši da “u arapskom svijetu gledaju na nas i govore ako je takva situacija u sukobu Izraela s Hamasom, kakva će biti mogućem sukobu s Hezbolahom i Iranom “.

– Glavni tajnik UN-a António Guterres zaprepašten je sve većim brojem stradalih civila, uključujući smrt deset članova iste obitelji, među njima i djece, u izraelskom zračnom napadu u Gazi. Duboko je uznemiren izraelskim zračnim napadom kojim je uništena 12-katnica u Gazi koja je bila dom ureda nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, kao i stambeni prostor – rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric referirajući se na zgradu u kojoj su bili smješteni uredi stranih medijskih kuća.

Rušenje zgrade u kojoj je bilo nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, osudili su mnogi, a među njima je i Joe Biden. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je da je SAD poručio Izraelu da se mora skrbiti za “sigurnost novinara”.

– Izravno smo komunicirali s Izraelcima o tome kako je sigurnosti novinara i neovisnih medija najvažnija – kazala je Psaki. Izraelska vojska tvrdi da su srušenu zgradu koristili Hamas i Islamski džihad. Direktor AP-a Gary Pruitt nazvao je rušenje zgrade “nevjerojatno uznemirujućim razvojem događaja” te da će sada “svijet znati manje o događajima u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo”. Direktor Al Jazeere Mostefa Souag nazvao je napad “barbarskim” te je poručio da bi Izrael trebao odgovarati pred Međunarodnim sudom u Haagu jer je “cilj ovog gnjusnog zločina zapravo ušutkati medije i sakriti neizreciv pokolj i patnju naroda Gaze”.

Puna podrška Irana

Mnogi strani mediji optužili su izraelsku vojsku za manipulaciju zbog posta na Twitteru objavljenog neposredno prije napada u kojem se navodi da su izraelske kopnene trupe ušle u Gazu vjerujući da će to potaknuti mnoge borce Hamasa da uđu u tunele kako bi se uprotstavili izraelskoj vojsci, nakon čega su izraelski avioni bombardirali tunele oko 40 minuta. Međutim, izvještavanje uživo TV postaje Al Jazeere, čiji je dopisnik kazao da nigdje ne vidi ulazak izraelskih trupa dovelo je to toga da Hamasovi borci nisu ulazili u tunele. I izraelski žestoki napadi na tunele nisu urodili plodom zbog izvještavanja uživo TV postaje Al Jazeere. Mnogi vjeruju kako je upravo zbog toga, u znak osvete, srušena zgrada s uredima stranih dopisnika.

U telefonskom razgovoru s čelnikom Hamasa Ismailom Haniyehom iranski general Esmail Qa’ani, zapovjednik brigada AlQuds Iranske revolucionarne garde, obećao je “punu podršku Irana u borbi protiv Izraela”. Haniyeh je poručio da borba protiv
Izraela nije samo Hamasova, nego “cijelog muslimanskog svijeta”.

Zbog izraelskog napada na Pojas Gaze i stradavanja velikog broja civila prosvjedovalo se tijekom vikenda diljem Europe i
svijeta, a zanimljivo je da su neki ortodoksni Židovi u New Yorku nosili palestinsku zastavu, uz poruke protiv napada Izraela.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:45 17.05.2021.

genocid.. a svijet gleda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije